Новата  Dacia Duster – сега и веднага!

0
4746

100 коня, двугоривен двигател, 1235 км пробег и 26 600 лв.Да пиша, говоря и да управлявам Dacia е като да се наслаждавам на любимия си десерт. Никога няма да ми омръзне. Убеден и аргументиран потребител, че и фен на марката съм. Това го споделят още 7 милиона клиенти по света в 44 държави. 2 милиона от тях са си купили Dacia Duster – лидер в сегмента по продажби на частни клиенти в Европа.

Насред бушуваща световна криза и особено обострена в автомобилна промишленост Dacia в началото на тази година се разписа с нова идентичност на марката, а тази есен „вади“ и нов фейслифт на Duster. Дръзко. Нещо повече – румънската марка смело заявява, че произвежда автомобили с пълна пара и няма проблем с доставката. Поръчките стават от днес за утре. Абсолютна привилегия на фона на чакащите повече от над 6 месеца, мераклии за нови коли от други марки.Новата Dacia Duster идва на пазара стандартно с подобрения, които досега бяха опция в оборудването. Разликата от „старата“ и новата са някакви си 1 280 лв. Като всички останали модели от гамата обновения Duster е с ненадминато съотношение цена-качество. От дизайна до продажбата и сервизирирането, Dacia си остава с най-оптимизираните разходи по подръжка, за да може клиента да плаща само за това, от което се нуждае. В оборудването на моделите е залегнала същата философия: Само най-необходимото, но винаги в крак с времето. Останалато е скъп излишък.Точно в едни от най-тежките за автоиндустрията драматични дни Dacia обяви, нова глава в историята на марката и представи нови лого, емблема, цветове и терени, пазари.  Новата визуална идентичност на Dacia изтъква с формата на буквите „D“ и „C“ умишлено обърнати огледално една на друга и в брънки на верига. Целият дизайн е фокусиран върху най-значимото. Няма нищо излишно. С това се отличава и новата Dacia Duster.   Подобно на предишните поколения, новата Dacia Duster е насочена както към клиенти, желаещи комфортен семеен SUV с атрактивен дизайн, така и към тези, които търсят универсален и надежден 4X4 автомобил за приключения. С нови фарове с Y-образни дневни светлини, с нова  хромирана решетка това е първият модел на Dacia, оборудван с LED мигачи. Тази технология е използвана и за късите светлини (автоматични като стандартно оборудване) и за осветлението на регистрационния номер. За отбелязване е по -големият заден спойлер и новите модерени цветове зелен – каки и откроявящият се оранжев „Аризона” в синхрон с новите 16 – и 17-инчови алуминиеви джанти.

Голямо нововъведение  в интериора е високата централна конзола с широк подлакътник, плъзгащ се на 70 мм, в който има място за съхранение от 1,1 литра и два USB порта за зареждане на мобилни устройства за пътниците на задната седалка. Според оборудването са налични две нови интуитивни мултимедийни системи Media Display и Media Nav с нов 8-инчов цветен сензорен екран. Нови са тапицериите на седалките с нови подглавници.Независимо от версията, стандартното оборудване включва бордови компютър, автоматични светлини и ограничител на скоростта с бутони на волана. В зависимост от версиите се предлагат автоматична климатична система с цифров дисплей, круиз контрол с управление от волана, ограничител на скоростта, отопляеми предни седалки и карта „свободни ръце“.

Все така многофункционална, новата Dacia Duster се предлага във версии със задвижване на 2 и 4 колела, като последната разполага с подобрена система 4×4 Monitor. Тази системата предоставя полезна информация на централния екран, като: страничен инклинометър,ъгъл на наклон, компас и висотомер с данни за надморската височина и обобщена история на данните за пътуването.Гамата от двигатели включва един дизелов dCi 115 (1,5-литров 4-цилиндров) двигател, в 2 или 4 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия.Бензиновите турбомотори са 1,0-литров 3-цилиндров TCe 90 с предни задвижващи колела и 1,3-литров 4-цилиндров двигател TCe 150 с две или четири задвижващи колела, съчетани стандартно с 6-степенна механична и опционално с новата 6-степенна автоматична скоростна кутия EDC с двоен съединител, която предлага удобството и лекотата на автоматика, но харчи колкото ръчната трансмисия.Най-голямата новост в задвижването на Dacia Duster двугоривния двигател TCe 1.0 ECO-G 100, който работи както на бензин, така и на пропан-бутан (LPG). Тази версия тества и екипа на EzdaPress . Моделът е с 2 задвижващи колела, съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия. В тази верси LPG резервоара  е с капацитет от 50 литра. Така заедно с 50-литровия бензинов резервоар могат да се изминат общо 1235 километра. Разхода е 7л/100 км, ускорението от 0 до 100 км/ч става за зa 13.8 ceкунди (нa LPG) или 15.1 ceкунди (нa бeнзин) , а максималната скорост е 168 км/ч (LPG) или 166 км/ч (бeнзин). Резервоарът за LPG е разположен на мястото на резервното колело, под пода на багажника.На волана преминаването от едно гориво на друго става незабавно и незабележимо. Новият превключвател за бензин-LPG, по-ергономичен и по-добре интегриран, може да се управлява ръчно по всяко време от водача. Преминаването към бензин става автоматично, ако резервоарът за LPG е празен. Посредством 3,5-инчовият екран на бордовия компютър водача може да следи за нивото на гориво и в двата резервоара.

Освежената Duster си остава все така с висок пътен просвет (от 217 мм при задвижване на 2 колела и 214 мм при 4х4 задвижване ), с голям багажник и комплект технологии за безопасност и асистиране на водача. Сред тях са асистент за сляпата зона, помощ при паркиране с камера за заден ход, асистенти за потегляне и спускане по наклон ( при 4х4 вариантите), 360-градусова камера.На пътя безспорния SUV демонстрира познатата стабилност и лекота при управление. Подобрена е шумоизолацията в купето.   Без конкуренция обновената Dacia Duster, сега атакува пазара със забележителната цена от 31 920 лв. с ДДС за 1.0-литров бензинов двигател с фабрична газова инсталация, със 100 к.с.и 170 Нм. Цените на Dacia Duster в трите варианта на оборудване според избора на двигател започват от 36 090 лв и стигат с топ екстри до 41 690 лв с ДДС.  Добрата новина за собствениците на фирми, е че четири модификации от гамата се предлагат като N1, което автоматично означава  ползване на данъчен кредит.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име