2 отличия в един ден спечели българската кобила Medeya от порода Плевенски кон в Унгария

0
1953
(видео, телевизионен репортаж и снимки)
Ходмезьовашархей, Унгария. От мястото на събитието: екип ЕzdaPress
В дните от 23 до 25 септември, долината Алфьод в югоизточна Унгария посрещна международните 28-ми животновъдни и фермерски дни по време на които се провеждат породни шампионати и се отличават най-добрите екземпляри животни.Нашата страна участва в международния стопански форум с 5 коня от плевенска порода, като 5-годишната кобила Medeya успя с демонстрираните перфектни качества да спечели два приза: За най-добро животно по типичност от представените коне порода Плевенски кон и най-добра кобила на изложението.
Жребец Admiral

Международните животновъдни и селскостопански дни в стопанския център на Ходмезьовашархей се провеждат в продължение на три дни от 28 години насам с изключение на белязаната с Ковид 2020. На обща разгъната площ от 17 хектара с прилежащи обори, залени терени и администрация, изложението предлага стационарни и мобилни конюшни,  рекламно – търговски щандове и шатри, разпределени в 9 сектора за добитък, селскостопански машини и инвентар, зони за изложби, храна и развлечения. Изложителите тази година бяха 250 ферми, фирми и еднолични стопани от Унгария и от още 20 европейски държави. Традиционно участват производителите на животни, фуражи, фирми за семенен материал от различни породи. Тази година бяха представени над 1000 животни: коне, крави, биволи, бици, прасета, магарета, овце, овни, ярета, агнета, кучета, кокошки, пуйки, всякакви пернати. Имаше и специален сектор за лов и риболов и дори живи риби в огромен аквариум на колела. Традиционни участници са и дружествата за защита на птиците, които представят соколи, бухали, орли. За трите дни през изложението преминаха около 70 000 души посетители.

Жребец Mark Avreli

В тазгодишните селскостопански дни в долината Алфьод участваха 250 коня, като 90 от тях в изложби за оценяване и 160 в различни атракциони, демонстрации и спортни надпревари. Всяко издание има водеща порода и тази година това бе унгарската Гидран. Породата бе представена с екземпляри от Унгария, Хърватия, Румъния и България. Успоредно с гидраните се представиха, оцениха и отличиха и най-добрите екземпляри от породите Липицан, Унгарски спортен кон и Унгарски тежковоз. Догодина животновъдните дни в Ходмезьовашархей ще преминат под знака на унгарските коне порода  Furioso No Star.

Целта на оценяването по време на изложението е по-висок сбор точки от тричленно експертно жури и вземане на отличие. По време на международната изява българското коневъдтсво тематично представи на арената  5 екземпляра от породата Плевенски кон тясно свързана с породата Гидран. Нашите коне бяха под асистенцията на млади български състезателки по конен спорт от клуб „Калоян 92“ – Арбанаси.

Кобила Medenka

Първи на терена дефилира 5-годишния Мark Аvreli  (Меrzuh  – Vaplatena ). Втори пред журито се представи 15-годишния Admiral (Alen – Dinamika). Трета поред своята осанка показа кобила Neva ( Nadir – Valpa) майка на 4 кончета, а след нея и Medenka ( Маgik – Diadora). В мига в който на зелената морава се появи грациозната кобила Medeya настъпи истинско оживление сред публиката. 5-годишната плевенска кобила, която е в разплодна дейност от тази година принадлежи към линията на оригиналния жребец Мурад и е от Унгарската линия „А“. Не само зрителите, но и състава на журито не престана да снима с личните си мобилни телефони алестото изяществото под  № 51. Експертите бяха категорични: „ Няма по-хубава кобила от Мedeya на това изложение“. След коментарите дойде и признанието и връчването на 2 отличия за кобилата : Приз за най-добро животно от породата Плевенски кон и специалния приз за най-добра кобила на международното изложение. Жребецът ни Мark Аvreli спечели пък престижното първо място сред жребците и Medenka първо място сред кобилите от представените само „плевенски“ коне.

Кобила Medeya

След емоциите от награждаването, дойде и поредното доказателство за висотата на българското  коневъдство и присъствието на българска кръв в едни от най-добрите унгарски коне порода Гидран. Разлиствайки каталога на изложението и четейки информационните табели с родословието на конете в конюшните ясно се очертаваше името на българския кон Podbor. От 59 представени коня порода Гидран, 23 от тях бяха с българска следа в родословието си. Оказва се, че не само унгарските коневъди са ползвали наш „плевенски“ кон за запазване на линиите в породата Гидран, но това са направили и хърватите отново със семенен материал от българския жребец Podbor.

Кобила Neva

Към момента в Европа има общо около 1000 екземпляра от породата Гидран. В Унгария, където са съсредоточени най-много стада, но за съжаление в ръцете на малко на брой стопани са притеснени за бъдещето на породата. Именно затова от хърватската асоциация за развъждане на гидраните, са категорични, че унгарци, румънци, хървати и българи трябва заедно да работят по опазването на породата. В Унгария популацията на гидраните наброява около 250 кобили и 25 жребци. Собствениците на Гидран получават незначително финансиране от Европейския съюз. Иначе в Унгария се развъждат под селекционен контрол 12 породи. Най-изявените сред тях са Унгарския спортен кон и Гидрана.

Телевизионен репортаж от мястото на събитието може да проследите в предаването: https://agrotv.bg Разширен видеоматериал от международното изложение в Унгария вижте в YouTube канала horsemediabg :

Галерия със снимки :

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име