Панагюрище посрещна първият старт за 2024 при Тежковозните коне 

0
2245

На  17 февруари Панагюрище за първи път домакинства турнир с най-силните коне на България. Турнирът бе и първото за сезона състезание по надтегляне с коне от тежковозни породи. Зад перфектната организация застанаха местният коневъд Николай Томов и инициативен комитет подкрепени от община Панагюрище. Лично кмета Живко Гагов уважи събитието, въпреки натоварения си график пълен със спортни прояви на територията на общината съботен ден.Първата за тази година надпревара посрещна общо 45 коня, като преди първият старт се проведе и конкурс за „Най-красив кон“ в който пред публиката дефилираха шест мераклии за приза.  Оценявани по аплодисментите на присъстващите над 2000 души зрители с най-много овации титлата грабна кон Турбо на Николай Андреев от село Златица с подгласници кон Румънец на Денис Георгиев от София и кон Ерос на Стефан Десиславов от Етрополе. С приповдигнато и празнично настроение денят продължи със същинската спортна надпревара и четири категории според теглото на участниците.

Кон Турбо

12 участника се впуснаха в първа категория, която стартира с първоначален товар от 1050 кг. На финала конете вече теглеха впечатляващите 1890 кг товар в товарната шейна. С изтеглени 19,40 м първото място спечели кон Хектор на Бисер Зайров. Втори след него стана кон Реал на стопанина Ханко Иванов с резултат 11,58 см. Трети остана кон Дико на Петър Евтиминов с изтеглени 10,71 см.

Втора категория стартира с безмилостните 1 400 кг товар, а на старт застанаха 14 коня със собствено тегло до 600 кг. Тук внушителните 2 240 кг най-дълго изтегли кон Зоро на Стоян Иванов (15,61 м). Втори резултат постигна кон Вихър на Ради Кейбашиев (7,00м) и трети кон Мурат на Асен Иванов, който грабна това място с товар от 1960 кг.

В третата група на коне със собствено тегло до 700 кг, 12 тежковоза мериха сили по 30-метровота трасе. Конете тръгнаха с 1680 кг, а във финалната серия се конкурираха с товар от 2 280 кг. Тук убедителна победа постигна тежковоз Тарзан от конюшните на Ради Кейбашиев, като изтегли товар по цялата дължина на трасето в рамките на контролното време от 3:00 м. Второ място постигна кон Бари на Георги Димитров с 23,45 м. Третото място взе кон Мартин на Стефан Десиславов.

В последното изпитание за коне до 800 кг на трасето стъпиха 7 тежковози. С първоначална тежест от 1980 кг, в последното дотоварване касирането се реши с товар от 2 540 кг. Под всеобщото въодушевление на публиката с впечатляващ резултатат 28,04 м първото място заслужено спечели кон Бютифъл на стопанина Николай Томов. Втори стана кон Изибой от фермата на Влади Бъсинов, като като тендем посгихнаха 19,28 м. Третото място остана за кон Мемо и Мустафа Ибрахим, като записаха 17,60 м.

В края на турнира се проведе и томбола с награди за присъстващите, където късметлията Румен Хлашнов от Костандово си тръгна с голямата награда нов 32-инчов LED телевизор.

Разширен видеоматериал с всички коне участници в две части може да проследите тук:

Снимки: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име