Skoda Scala и Skoda Kamiq – надграждане по пътя на успеха

0
2009

Точно след зарязването на лозите в България и дни пред празника на влюбените по света, Skoda представи обновените си модели Scala и Kamiq по пътища на лозаро-винарския регион Райнгау в Германия. На брега на Рейн, на 19 км югозападно от Висбаден и на 17 от Майнц, градчето Оещрих-Винкел посрещна международния тест-драйв на двата популярни модела.

Освежените Skoda Scala и Skoda Kamiq стъпват на пазара със самочувствие, увереност, с огромна доза любов от клиентите и поднасят истинско опиянение от качеството и комфорта. Всичко това е подплатено с над 670 000 автомобила Skoda Scala и Kamiq, реализирани от 2019 насам. Двата модела продължават да са в Топ 10 на най-предпочитаните автомобили на Стария континент в съответните си категории.

Успешното компактно дуо на чешкото автомобилостроене

Комбинацията от атрактивен дизайн, изключителното качество, високо стандартно оборудване и атрактивна цена прави двата модела надеждни ежедневни спътници. Преработените предни и задни брони и решетка чудесно допълват най-голямата промяна и в двата модела, а именно обновените светлини, които вече се предлагат и с LED Matrix технология, и с интегрирани предни LED светлини за мъгла. За първи път опционално електрическата пета врата на Scala и Kamiq включва и виртуален педал. И двата автомобила имат изписването на името на марката, в съответствие с новата корпоративна идентичност на Skoda.

За дизайн на интериора на обновения хечбек Scala и градския SUV Kamiq се предлагат три нива на оборудване и шест опции. С тези избори на дизайн и двата модела се предлагат с нови тапицерии, постелки и декоративни елементи. Всички те са изработени от рециклирани тъкани, а панелите на вратите, както и структурното подсилване на тавана, например, са частично направени от влакна от коноп и кенаф. Декоративната облицовка на воланите вече е с уникално тъмно хромирано покритие.

Модернизираните Scala и Kamiq идват с 8-инчов дигитален дисплей като стандарт за всички модели. Опционалният виртуален кокпит с възможност за персонализация предлага 10-инчов дисплей. Мултимедийната система има 9-инчов сензорен екран, който е част от навигационния пакет. За първи път са два допълнителни USB-C порта от общо 4 всеки с до 45 вата мощност. Те осигуряват бързо зареждане за смартфони и таблети и дори могат да захранват лаптоп. Освен това чрез Phone Box индуктивно се зарежда смартфон с 15 вата с функция за охлаждане.

Няма как да говорим за Skoda и да не отбележим новите Simply Clever решения. Към добре познатите ни умни решения, като стъргалката за лед с уред за измерване на дълбочината на протектора на гумата в капака на резервоара за гориво, се предлагат и нови – джобове за смартфон на облегалките на предните седалки за пътниците отзад. За пасажерите на втори ред има за удобство има и гъвкава поставка за чаша и поставка за таблет. Като част от обновлението Skoda въвежда и нова структура на гамата с три нива на оборудване – Essence, Selection и Monte Carlo.

Три по-мощни и по-ефективни бензинови двигатели

И двата модела няма да се предлагат с дизелови мотори. Двата нови 3-цилиндрови двигателя 1.0 TSI и един 1,5-литров 4-цилиндров мотор 1.5 TSI сега са допълнителни с хардуерни и софтуерни подобрения. Трите двигателя осигуряват мощности, вариращи от 95 к.с. до 150 к.с. Двата двигателя 1.0 TSI се комбинират с 5- или 6- степенна механична скоростна кутия, както и 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител. За 1,5-литровия турбомотор се предлага 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител.

От летището във Франкфурт с колегите избираме за първи тест градския SUV модел Kamiq в най-спортното ниво на оборудване Monte Carlo. От 2021 г. насам Kamiq е вторият най-продаван модел на Skoda и най-популярният SUV сред клиентите за три поредни години. При подобни пътувания, разбира се, първо се запознаваме с багажника на автомобила, където без проблем хвърляме три куфара в 400-литровото багажно пространство, което може да нарасне до 1395 литра.

С Kamiq дизайнерите на Skoda са се фокусирали върху силното SUV присъствие. Масивният сребрист дифузьор с три отвора служи и като впечатляващ предпазител на задната част на автомобила. Дневните светлини вече са разделени на две тънки LED ленти, създавайки нов светлинен облик на автомобила. Характерните за Kamiq разделени основни светлини имат нови пропорции. Горният елемент вече е по-тънък и използва четири ярко проектирани LED модула за генериране на дневни светлини, както и анимирани индикатори отпред – функция, уникална за този модел на Skoda.

Kamiq се предлага и с черни надлъжни рейки на покрива. Задните странични стъкла и задното стъкло са тонирани. Новите 17-инчови джанти Kajam са стандарт в моделите Monte Carlo, имат черно диамантено покритие и черни аеродинамични капаци. Нивото на оборудване Monte Carlo може да се комбинира с всяка задвижваща система, налична за съответния модел. В Skoda името Monte Carlo отдавна се използва за спортни, компактни, лайфстайл модели, за да се отбележат големите успехи на чешкия производител на рали Монте Карло. Спортният характер на Skoda Kamiq се разгръща в мига в който стъпваме по аутобана, след знака „Край на ограниченията”.

Най-мощният двигател 1.5 TSI без колебания демонстрира своите подобрения, благодарение на новия каталитичен преобразувател, който може да се похвали с ефективност и достига работната си температура по-бързо. Тествания кросоувър е с 7-степенна автоматична скоростна кутия, която превключва плавно и прецизно. Ускорението е без колебания. Шумоизолацията при скорост 150 км/ч е отлична. Управлението на Kamiq става с лекота и по криволичещите завои по поречието на Рейн. По гористите хълмове на винарския регион Райнгау кросоувърът демонстрира стабилно пътно поведение съчетано с висок комфорт на возене.

При размяната на автомобилите от гамата на Scala ни се пада малкия, но много пъргав 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател 1.0 TSI, отново съчетан с автоматична трансмисия. Тук имаме възможност да разгледаме колата преди да се впуснем в пътешествие. Аеродинамичните елементи са по-забележими. Новата предна броня на модела осигурява отличителни нови елементи, които разделят централния въздухозаборник. Емблемите Monte Carlo украсяват предните калници. Рамката на решетката, капаците на външните огледала и страничните прагове, както и предната броня, задният дифузьор и всички надписи са в гланцово черно.

Черният панорамен покрив се слива безпроблемно с удълженото задно стъкло на Scala. Отвътре специфичният спортен дизайн се подчертава с карбон и отличителни червени и черни акценти. Трябва да се отбележи простора в салона, както за водача, така и с пространството отзад, където трима възрастни могат да седят един до друг в относителен комфорт. Двама ще имат много място, за да се чувстват удобно по време на дълги пътувания. В багажника, който е с обем 467 литра, има регулируем под, мрежи, куки за чанти и 12-волтов контакт. За повече място задните седалки се разделят 60:40 и осигуряват обем от 1410 литра.

Повишена активна и пасивна безопасност

Skoda Scala и Kamiq както винаги са с богат набор от асистиращи системи в полза на водача, сред които наблюдение за наличието за пешеходци и разпознаване на пътни знаци, а сега вече има и Easy Light Assist с автоматично включване и изключване на късите светлини. От ниво Selection нагоре функциите на борда включват също темпомат с ограничител на скоростта, система за следене на налягането в гумите и предни LED светлини за мъгла. В допълнение към стандартните до 9 въздушни възглавници за водача и спътника има допълнителен пакет, който автоматично притваря отворените прозорци и незабавно затяга предпазните колани в случай на неизбежен сблъсък.

Системата Travel Assist, позната от по-високите автомобилни сегменти, включва адаптивен/предсказуем темпомат и адаптивен асистент за лентата. Друг асистент разпознава временни маркировки на лентата, при ремонтни дейности например и при необходимост подпомага автомобилът да остане в лентата на платното. Side Assist пък предупреждава за приближаващи отзад превозни средства на разстояние до 70 метра. Камерата за задно виждане и асистентът за паркиране са опция. В краштестовете на Euro NCAP за безопасност при катастрофа, и Skoda Scala, и Skoda Kamiq постигат максималната оценка от пет звезди.

След пробег от над 200 км, Skoda Scala се представи убедително, като перфектният избор за семеен хечбек. С набора си от двигатели, оборудване и цена, хечбекът е силен конкурент сред автомобилите от своя клас. Динамичното дуо Skoda Scala и Kamiq се произвеждат в централния завод на Skoda в Млада Болеслав. Моделите вече се предлагат в България в дилърствата на „Еуратек Ауто” в цялата страна.

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Skoda Auto и автора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име