Руските и беларуските ездачи се завръщат по манежите

0
669

Бордът на ФЕИ одобри списък с критерии и условия, които руските и беларуските спортисти, треньори, конегледачи, собственици на коне и официални лица трябва да изпълнят, за да им бъде позволено да се върнат към състезания.

Премахват се всички защитните мерки предприети към руски и беларуски ездачи и те се завръщат на международен терен при ясни правила и регламент.

Някои от правилата гласят забрана на всякаква активна подкрепа за войната в Украйна, забрана за договор с руската или беларуската армия или с която и да е друга агенция за национална сигурност и всякакви публични изявления, включително тези, направени в социалните медии, участие в провоенни демонстрации или събития и носенето на какъвто и да е символ в подкрепа на войната в Украйна, например символа „Z“, който се счита за действие на активна подкрепа за войната в Украйна.

Всички спортисти и асистенция от Русия и Беларус, които попълнят формуляр ще получат Неутрален статут и така ще имат право да участват само в индивидуални състезания и няма да бъдат упълномощени да участват в отборни състезания на ФЕИ.Неутралните индивидуални спортисти, неутралния индивидуален помощен персонал и неутралните официални лица няма да имат право да се състезават или да присъстват като представители на Руската федерация или Република Беларус, техните национални федерации или национални олимпийски комитети. Флагове, емблеми и идентификатори няма да бъдат показвани на нито едно място на събитие на ФЕИ. Националните химни на Русия и Беларус няма да се изпълняват или пеят по по време на ФЕИ състезания на което и да е състезателно място.

На 8 декември Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) реши, че индивидуалните неутрални спортисти, които са се класирали чрез съществуващите квалификационни системи на международните федерации ще бъдат обявени за допустими да се състезават на Олимпийските игри Париж 2024 г., ако това се докаже в съответствие при условията, определени от МОК.

Съгласно Олимпийските квалификационни системи за конен спорт, индивидуалната квалификация се осигурява чрез олимпийската класация на ФЕИ по прескачане на препятствия, обездка и дисциплина, която обхваща периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2023 г. Оттогава руските и беларуските спортисти не са се състезавали в събития на ФЕИ (от 2 март 2022 г.) поради този факт представители на тези нации няма да участват в Олимпийските игри в Париж през 2024.

„Войната в Украйна все още бушува и народът на Украйна продължава да страда. За пореден път оповестяваме непоколебимата подкрепа на ФЕИ за украинската конна общност чрез Фонда за солидарна помощ на ФЕИ.“, казват в резюме от Международната федерация.

Текст и снимки: ФЕИ

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име