Финалите на Световната купа по обездка и прескок ще се проведат в Рияд 

0
663

В забележителен момент в историята на ФЕИ Световна купа ( FEI World Cup™), организаторите на финалите по прескачане на препятствия и обездка от международната федерация обявиха, че те ще се проведат с домакинството на столицата и най-големия град на Кралство Саудитска Арабия – Рияд между 16-20 април, тази година. Този факт автоматично увеличи паричните премии за победителите, които станаха ясни в последните часове на изминалата 2023 г.  Фонда с награди на Световната купа по скокове на Longines FEI вече възлиза на впечатляващите 1,3 милиона евро. Сега, благодарение на щедро дарение от Организационния комитет, наградния фонд за финала по прескачане на препятствия през 2024 г. ще бъде удвоен, достигайки обща сума от 2,6 милиона евро. 

Това значително увеличение на паричните награди (най-високата сума, виждана някога на финал на FEI World Cup™ ) ще превърне финалите на Световната купа 2024 в Рияд в изключително и безпрецедентно събитие. Отсега домакините подчертават своята отдадеността в посрещането на световната конна общност в Кралство Саудитска Арабия, което се случва за първи път що се касае за финали на FEI World Cup™.

Финалът на FEI World Cup™ по обездка също ще се възползва от значителен финансов тласък, като допълнителни 100 000 евро ще бъдат инжектирани в наградния фонд. Паричните премии за обездката бяха планувани за 300 000 евро, сега обаче ще бъдат увеличени на 400 000 евро.

„Благодарение на твърдата подкрепа на Longines, най-добрият партньор на FEI през последните 11 години, и безценния принос на Организационния комитет, можем да очакваме демонстрации на талант от световна класа в две от олимпийските дисциплини на FEI на Longines FEI: Финал на Световната купа по прескачане™ и финал на Световната купа™ по обездка, само месеци преди Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Рияд и Кралство Саудитска Арабия са известни със своето лъскаво гостоприемство“, коментират от централата на ФЕИ. 

През 2023 г. Рияд успешно беше домакин на 11 събития на Международната конна федерация, които продължава и през 2024 г. с още 12 планирани, както и град АлУла, който ще бъде домакин на Световния шампионат по издръжливост на FEI през 2026 г. Към тази статистика трябва да се добави и опита на Кралство Саудитска Арабия в конния спорт. Ездачи от кралството вече спечелиха два олимпийски медала в прескачането на препятствия – индивидуален бронз в Сидни през 2000 г. и отборен бронз в Лондон през 2012 г. Съвсем наскоро те си осигуриха място със своя отбор по прескачане в Олимпийските игри в Париж през 2024 г., на олимпийското квалификационно събитие в Доха (Катар) през февруари 2023 г. и взеха злато както в отборните, така и в индивидуалните скокове на Азиатските игри в Ханджоу (Китай) през 2023г.

Новата 2024 г. отново ще бъде година на конен спорт от световна класа, като началото е финала по волтижировка (FEI Vaulting World Cup™ ) в швейцарския град Базел от 11-14 януари, и дисциплината впрягове (FEI Driving World Cup™) с  финала в Бордо (Франция) от 1 – 4 февруари.

Текст и снимки: ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име