Renault Austral дойде в България с икономичен и динамичен хибрид

0
1557

Новото Renault Austral има изключително трудна и важна мисия. Моделът навлиза на пазара в сегмента, където всички марки се борят да предложат най-качествените компактни SUV и трябва да доведе нови клиенти към френската марка. В същото време Renault Austral е наследник на кросоувъра Kadjar, който беше първият модел, създаден от френския производител в европейския C-SUV сегмент.

Затова Austral трябва да убедят и тези, които преди са избрали модела Kadjar, да останат верни на френската марка. За да направи това, Renault извади най-доброто от своя арсенал. Новият модел е изграден на специална платформа, привлича вниманието със стилен външен вид, предлага комфортен и технологичен интериор, а за задвижването си има меки и напълно хибридни двигатели, съчетани с автоматична скоростна кутия. Ако нещо липсва на Austral, това е двойно предаване 4х4, но според Renault, повечето клиенти в Европа не биха го поръчали, за разлика от България, където потребителите смятат, че ще им бъде от полза най-вече през зимата.

Новото Renault Austral е разработено от французите върху второто поколение на платформата CMF-CD, като е първият модел в рамките на алианса, който получава тази архитектура. При него има общи елементи с Renault Megane E-Tech Electric, особено в интериора, където двата модела се възползват от дигиталното табло Open R. Освен това при Renault Austral са отпаднали дизеловите двигатели и дори вече няма класически бензинови мотори. Новият модел разполага с електрифицирани двигатели във версии с мек и пълен хибрид, наречена Austral E-Tech full hybrid 200.

Новият Austral използва дизайнерския език, въведен от Megane E-Tech Electric, и го трансформира в модерен SUV. С новото лого на Renault и специфични оптични блокове, Austral има елегантна и изискана визия. Моделът ще се хареса на мнозина със стилния си дизайн, особено в синьото покритие на тестовия автомобил. Колата стъпва на 20-инчови джанти с емблема Alpine, а LED светлините имат функцията и на динамични мигачи.

Имах на разположение топверсията, наречена Iconic Esprit Alpine. Тук всичко е на много високо ниво за този клас. Интериорните материали са качествени, има мека и приятна на допир пластмаса, вложки с вкус, амбиентно осветление и малко пиано черна пластмаса. Много сполучлив интериор, който в комбинация с футуристичната шофьорска позиция с два големи дигитални екрана прави Austral много атрактивен SUV.

Покритието на дигиталното табло OpenR е направено по същите стандарти като таблетите и смартфоните от висок клас. Екранът е покрит със закалено стъкло, което е изключително устойчиво на надраскване, ежедневни удари и многократно почистване. Дисплеят адаптира яркостта си според околната светлина и е проектиран да се чете дори при силна слънчева светлина. Екранът OpenR може да се похвали с една от най-големите площи на дисплея, който обединява 12,3-инчовия инструментален панел и 12-инчовия централен мултимедиен дисплей тип таблет. Базовите варианти на Austral са оборудвани с 9-инчов екран.

Операционната система включва функции на Android Auto, което позволява директна интеграция за Google Maps или приложения за стрийминг на музика. Централният дисплей на системата OpenR Link е разположен вертикално и ви дава широк изглед на картата от Google Maps или Waze. Освен това, ако желаете, можете да работите с двете навигационни системи паралелно, като едната се показва на централния екран, а втората на този пред волана.

Седалките в Austral са много удобни, като при топверсията има масаж в седалките. Шофьорската позиция е висока и предлага добра видимост, а Renault е оборудвал новия си модел и с нов Head-up дисплей с проекция на предното стъкло. В салона на Austral има достатъчно вътрешно пространство, особено за съхранение на дребни предмети. Има джобове на вратите и централна конзола с две различни места за съхранение плюс място за индуктивно зареждане на мобилен телефон и място за две бутилки.

Багажникът е голям, като обемът му варира между 430 и 555 литра в зависимост от позицията на задния ред седалки, който се плъзга в интервал от 16 см, за да осигури повече място за пътниците отзад. Задната седалка осигурява щедро пространство за краката, така че в Austral могат да пътуват удобно четирима човека, а за кратки разстояния могат да се съберат дори и петима души. В багажника има ръкохватки за сгъване на облегалката на седалката, с което товарният обем достига 1455 литра. Задният капак е с електрическо управление.

Новото Renault Austral се предлага у нас с двигателна гама от два бензинови мотора и един електрифициран хибриден агрегат. Така клиентите в България могат да избират между вече познатия 1,3-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател и 12-волтова мека хибридна система във варианти със 140 или 160 к.с., и новия 1,2-литров 3-цилиндров турбодвигател с пълна хибридна система при 400 волта, развиващ 200 к.с. Успях да тествам хибридната версия в най-добрия вариант, който носи сложното име Iconic Esprit Alpine. Тя се отличава с много спортни нотки и качествени материали, но лично аз бих избрал вариант на оборудване от среден клас, поради по-ниската цена. За изцяло хибридния двигател с мощност 200 к.с.

Renault успя да създаде изключително ефективен модел по отношение на разхода на гориво. Неговата нова пълна хибридна система, използваща 1,2-литров 3-цилиндров бензинов турбомотор със 130 к.с. и 205 Нм и електрически мотор със 70 к.с. и 205 Нм, се оказа много ефективна, докато карах спокойно в рамките на ограниченията на скоростта. Батерията от 2 кВтч му помага да работи за дълги периоди от време само на електричество и чрез забавяне можете значително да заредите батерията. Моделът има и няколко степени за регенеративно спиране, които се избират с помощта на перата зад волана. Разходът на гориво е 4,6 л/100 км в смесен режим.

В една студена и дъждовна сутрин, с версията Austral Iconic Esprit Alpine E-Tech full hybrid 200, настроен в режим Comfort и без да натискам здраво педала на газта, получих среден разход от 4,7 литра на 100 по маршрут от повече от 200 км, който включва значително голям участък от магистрала. Шофирайки по планински пътища със завои и с по-динамично темпо в режим Sport, бордовият компютър показваше среден разход от 6,7 л/100 км.

Новото Renault Austral използва многорежимна автоматична скоростна кутия. Тя позволява серия от комбинации между 4 степени за бензиновия двигател и две за електрическия. Заден ход и стартиране винаги се извършват електрически режим. Въпреки че топмоделът носи логото на Alpine, той не е спортен модел. Мощността от 200 к.с. е достатъчна за ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,4 секунди, но предаването на тягата е линейно, не е спонтанно.

Зад волана на новото Renault Austral дигиталното табло и воланът са идентични с новия Megane E-Tech Electric и са част от новата идентичност на марката Renault. На централната конзола има масивна дръжка, но това не е скоростният лост, а регулируем подлакътник. За избор на посоката на движение разполагате с лост зад волана, над управлението на чистачките. Започваме да се движим и първото нещо, което забелязваме, е тишината на задвижващата система. Дори когато бензиновият двигател се включи, най-значимият шум е този, генериран от вятъра и гумите.

Когато поискаме всичко от двигателя, турбокомпресорът става вокален и усещаме присъствието му в купето. Окачването е отлично, настроено за комфорт, но също така ви позволява да оцените спортното завиване. Кормилното управление е изключително прецизно, а тестовият автомобил беше оборудван и със системата 4Control, която позволява и завиване на колелата на задния мост до 5 градуса. Това позволява много прецизно завиване и намален радиус на завой в града.

Новото Renault Austral струва 53 990 лева в базовата версия Evolution, оборудвана с 1,3-литровия мек хибриден двигател със 140 к.с. Цената на Renault Austral E-Tech full hybrid с мощност 200 к.с. започва от 74 990 лева, а най-високото ниво на оборудване Iconic Esprit Alpine струва 80 990 лева.

Технически характеристики

Renault Austral E-Tech full hybrid 200

  • 1,2-литров 3-цилиндров турбобензинов двигател + два електромотора
  • Многорежимна автоматична скоростна кутия
  • 200 к.с. максимална мощност при 4500 об/мин
  • 205 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин
  • 8,4 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 175 км/ч максимална скорост
  • 4,6 л/100 км комбиниран разход на гориво
  • 104 г/км емисии на СО2
  • 74 990 лева цена на тествания модел (Techno Esprit Alpine)

Текст и видео: Ивайло Александров

Снимки: Светослав Ханджийски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име