Austral – острието на Renault при кросоувърите

0
2416

„Наточен“ и подплатен с престижната титла „Кросоувър на 2023 година” в България, изцяло новият френски SUV Renault Austral вече е на родния пазар с амбициите да се бори за клиенти в най-конкурентния европейски сегмент на компактните SUV-та. Острието на Renault заменя досегашния модел Kadjar в гамата на марката и събира в себе си спортен дизайн, просторен интериор, множество нови технологии, хибридни двигатели и автоматична скоростна кутия, при това на атрактивна цена. Новото Renault Austral се предлага на българския пазар с базова цена от 53 990 лева.

Компактният кросоувър Renault Austral е дълъг 4,51 метра, широк е 1,83 метра и е висок 1,64 метра, и е с междуосие от 2,67 метра, т.е малко по-дълъг и по-висок от предшественика си и с удължено междуосие. В дизайна на новото Renault Austral силно впечатление прави модерната предна част със стилен външен вид. В центъра на новата радиаторна решетка е поставено новото лого на Renault с покритие от матиран сатиниран хром. При спортното ниво на оборудване techno esprit Alpine има сплитер в цвета на автомобила и странични отвори за въздух в черен цвят.

При спортната версия techno esprit Alpine купето на новия Austral е двуцветно и се отличава с черен покрив и черни джанти. В предната част хоризонталната решетка е с покритие в сатененосив цвят, а логото на Renault е с черно покритие. В задната част името на модела е изписано в черен цвят, а задните LED светлини имат нови структурни детайли. Като типичен SUV, новият Austral е оборудван с предни и задни защитни кори, черни протектори отстрани и върху праговете, увеличен просвет от 170 мм и висока средна линия. Новият Austral се предлага в 7 екстериорни цвята.

В интериора Austral посреща с елементи от натурално дърво, кожа, алкантара, висококачествен текстил и материали. Кокпитът е изключително технологичен и модерен, и някак как да е иначе, ако ще „бори“ конкурентите. Пред водача се намират два големи екрана, наречени OpenR, без стандартна козирка. Пред погледа на шофьора е позициониран 12,3-инчовият инструментален дисплей на арматурното табло, а в дясно от волана се простира огромен 12-инчов сензорен вертикален екран на мултимедийната система. Пред водача има и изцяло нов 9,3-инчов Head-up дисплей, който проектира най-важните данни на предното стъкло.

Новият Austral разполага с елегантна конзола, която разделя водача и пътника до него. На нея няма бутони, тъй като те са прехвърлени около волана и екрана OpenR. Лостът на автоматичната трансмисия с електрически превключвател е поставен отдясно на кормилната колона. Конзолата предлага и ниша за безжично зареждане на смартфон. В интериора на новия Austral са използвани истински дървени елементи, кожа, алкантара, висококачествен текстил и пластични материали, които са меки на допир и са съчетани с лакирани акценти в гланцово черно и сатенен хром.

В новото Renault Austral има достатъчно място за комфортно пътуване на пет човека. За пасажерите на задните седалки има щедро пространство. Всички седалки са забележително удобни, като опция могат да са с масаж. В салона има различни практични отделения за съхранение с капацитет приблизително 35 литра. Обемът на багажника е минимум 500 литра, но благодарение на плъзгащата се задна седалка, която се мести по релси, капацитетът нараства до 575 литра. Задните облегалки могат да се сгъват в съотношение 2/3 към 1/3 и тогава багажникът събира 1525 литра. Капакът на багажника е с електрозадвижване и безконтактно отваряне и затваряне.

На първия тест-драйв на новото Renault Austral караме автомобила, задвижван с 1,3-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор с директно впръскване и с технология Mild Hybrid, която включва стартер-генератор и 12-волтова литиево-йонна батерия. Този агрегат с мощност 160 к.с. е съчетан с безстепенна автоматична скоростна кутия CVT. На борда на новия Austral съм с още двама колеги и багаж с общо тегло над 300 кг, но двигателят ускорява пъргаво кросоувъра още от ниски обороти.

При рязко натискане на газта бензиновият турбомотор реагира пъргаво и отзивчиво, така че да ускори бързо колата за предстоящото изпреварване. При плавно и равномерно подаване на газ, двигателят е тих и не се чува в интериора. Автоматичната скоростна кутия предава тягата към предните колела без прекъсване и създава висок комфорт на управление особено в натоварения градски трафик.

Новото Renault Austral предлага три режима на шофиране, които се избират от бутон, разположен на волана. С натискането на бутона Multi-Sense на екрана се сменят режимите Eco, Comfort и Sport, а четвъртият режим – Perso, дава възможност за индивидуален избор на всяка настройка. Режимите могат да се превключват по всяко време, ръчно или гласово.

Тестваното Renault Austral е само с предно предаване и задното окачване е с торсионна греда, така че осигурява висок комфорт на возене и уверено представяне на пътя. Най-добре се усеща директното кормилно управление и стабилното пътно поведение по острите завои на Шипченския проход, където избирам режим Sport, превключвам ръчно предавките от перата на волана за повече динамика и щурмувам планинските серпентини към върха.

Технически характеристики:

Renault Austral Mild Hybrid 160 Auto

  • 1,3-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор
  • CVT безстепенна автоматична трансмисия
  • 160 к.с. максимална мощност при 5250-5500 об/мин
  • 270 Нм максимален въртящ момент при 1800-3500 об/мин
  • 9,7 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 175 км/ч максимална скорост
  • 6,2 л/100 км комбиниран разход на гориво
  • 140 г/км емисии на СО2
  • 53 990 лева цена на базовия модел (equilibre)
  • 75 600 лева цена на тествания модел (techno esprit Alpine)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Renault (Кеос София)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име