Стрелча с празник на конете на Лазаровден. Коне и магарета в конкурс за красота.  

0
1714

 

Многолюдна публика, пъстра четринога феeрия от коне и магарета, улица с търговски щандове, конкурс за красове сред вихрогоните, стегната организация и богат награден фонд от над 12 000 лв само за победителите в турнира по надтегляне, белязаха празника на конете в Стрелча.

В града от години Конският Великден се отбелязва с месец закъснение. И това не е случайно.  За първи път това решение е взето преди 5 години, когато организаторите от местната община и инициативния комитет пресметливо виждат, че по Тодоровден по едно и също време се провеждат десетки конни надпревари. Вероятността да си направят празник без участници е голяма. Така от доста време насам  трисейтина дни по-късно след Тодоровден, вече на зелено, денят посветен на любимите се отбелязва подобаващо с настроение и надпревари.

Лично кмета на община Стрелча откри събитието, като награди „Най -красивия кон“ в конкурса за красота и връчи специална награда на най-малката стопанка на магаре, 6-годишната Мариана Николова  от Панагюрище. Малката фермерка, която отлично управлява впряг с магарето Марко бе пореден повод за гордост на нейния баща Събо Николов. Майката пък на свой ред отбеляза специално за Ездапрес, че в семейната ферма отглеждат с много любов освен магарета и понита и коне. Едно от следващите участия на задружното семейство ще бъде на Националния събор на овцевъдите на  Гергьовден в Арбанаси.

Същинската спортна надпревара в Стрелча стартира с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи с най-леката категория, коне до 500 кг в коята се конкурираха 14 участника, готови да покажат своите работни качества. Първоначалния товар от 1 300 кг, отся само двама участника и на финала с тежест от 1580 кг се явиха доста кандидати. В крайна сметка най-дълго разстояние (21,28 м) изтегли кон Дико на Иван Джоревеца от село Врачеш. Втори се класира кон Араб (20,20 м ) на Коци Петров от Ботевград и трети стана кон Вихър (16,57 м) на Кемо Иванов от Костандово.

Втора категория зададе финален товар от 2 140 кг, който остана непроменен до пета категория. Тук тежащите до 600 кг коне всъщност теглеха товар, колкото по-тежките си с 100, с 200 и дори 300 кг, собствено тегло събратя. Стартирайки с 1 580 кг, на финала с най-дълъг метраж от 30,00 м победата грабна кон Вихър на Ради Кейбашиев. С 14,93 м второто място си осигури Иво Илиев с неговия любим Хектор, а на трето остана кон Лари на Атанас Петлов, които отбелязаха 13,59 м.

В надпреварата с коне до 700 кг трасето посрещна 10 коня и финален товар от 2 140 кг. Тук убедително се наложи тандема Денис Боса и кон Буби  от Кнежа с резултат 15,50 м. Второто място отмъкна кон Мартин на Дени Даскалов от Етрополе с 12,98 м и трети стана кон Вихър на Ради Кейбашиев от Костандово

В четвърта група на конете с тегло до 800 кг се разигра истинско шоу, което спретнаха точно 10 тежки атлети. Тегленето финишира с товар от 2 140 кг, но само кон Лео на стопанина Ахмед Ахмед успя да изтегли цялата дължина на трасето от 30,00 метра. Само 40 см не достигнаха на кон Лоренцо, за да отбележи същият резултат и така той се класира втори с 29,60 см за съжаление на своя стопанин Калин Пешев. Трети в категорията стана кон Рио на известният коневъд от столицата Зарко Пеев. Тандема отбеляза 19,62 метра.

В групата до 900 кг стартовия списък отброи 8 гиганти, които приключиха с товар от 2 140 кг, като до финалал дистигнаха само три тандема. С 19,25 м първото място грабна прекрасния кон Хектор на Росен Иванов, следван от известната кобила Марая (15,87) на Цанко Влаховски и на трето място се класира кон Херос на Павлин Борисов.

В категорията на най-тежките коне със собствено тегло над 900 кт, на старт застанаха 6 участника с първоначален товар от 1 860кг. След две дотоварвания и тежест от 3 080 кг с изтеглени 27, 55 м с първото място се разписа тандема Дани Алексиев и кон Тимус. С близо 5 метра (22,02 ) по-малко изтегли тежковоза Хано Мак на стопанина Кристиян Николаев. С трето място си тръгна от битката кон Алекс на Станислав Филипов, като регистрира 9,45 см.

Следващото състезание с коне от тежковозни породи ще се проведе на 22 април в подбалканското село Антон. Разширен видеоматерил от състезанието виж тук. Телевизионен репортаж от събитието, гледайте в предаването „ Конете на България“, което ще се излъчи на 19 април, сряда от 21: 00 ч по фермерската Агр тв.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име