Suzuki Vitara. Няма нужда от ласкателства. Самодостатъчен, самозаряден хибрид

0
2803

Кога, ако не сега е най-подходящото време за Suzuki Vitara? Още повече, че в шоурумите на Suzuki има три бонуса за налични автомобили – до 3000 лева отстъпка, гориво за 1000 лева и подарък 4 зимни гуми. Отделно от всичко това, до края на годината, ако зареждате гориво на бензиностанции EKO, може да спечелите чисто ново Suzuki S-Cross.

Всичко това освен коледно, е и вярно. Толкова колкото, че новият кросоувър Suzuki Vitara Full Hybrid е самозаряден хибрид, който не се зарежда от външно устройство и харчи едва 5,3 л/100 км.

В най-стария, но и един от най-популярни модели на Suzuki, японците сега внедриха нов двигател, новата система Suzuki Full Hybrid от ново поколение и автоматичната трансмисия. Всъдеходът е сътворен от най-добрите гени на Suzuki. Той се движи на електричество при потегляне от място, при движение с ниска скорост, при движение с постоянна скорост и на заден ход. Това му дава възможност да предложи изключително пътно поведение и намален разход на гориво.

Новата мощна, компактна и лека хибридна система Full Hybrid е изработена изцяло от Suzuki и предлага хибридно и електрическо шофиране. Състои се от 1,5-литров 4-цилиндров атмосферен бензинов двигател, електромотор, 6-степенна автоматична трансмисия и литиево-йонна батерия. Новата версия на бензиновия двигател е с максимална мощност от 102 к.с.

Електромоторът с мощност 33 к.с. е монтиран на изходящия вал на трансмисията и има задачата да подпомага тягата при превключването на предавките при ускорение. Сумарната мощност на хибридната система е 116 к.с. Литиево-йонната батерия е монтирана под пода на багажника, така че неговият обем е 289 литра, а със сгъната задна седалка 642 литра.

Новият кросоувър може да се движи в изцяло електрически режим на разстояние до 4,5 км при максимална скорост до 80 км/ч. Електрическият режим EV се активира по време на забавяне при скорост под 135 км/ч. При спиране Vitara Full Hybrid рекуперира електричество, което подпомага икономията на гориво. Автоматичната 6-степенна скоростна кутия с лостчета за смяна на волана предлага предимствата на автоматична скоростна кутия, като сама сменя предавките.

Новото Suzuki Vitara Full Hybrid, за разлика от хибридните конкуренти, се предлага както с предно така и със задвижване на всички колела 4х4 със система AllGrip за модела със съединител на задната ос. Версията със задвижване на всички колела ускорява от място до 100 км/ч за 13,5 секунди. По скоростно препускане по аутобана Suzuki Vitara Full Hybrid отбелязва 6,4 л/100 км, а в градски трафик 5,7 л/100 км.

Работата на хибридната система и новият двигател постигат впечатляващо намаляване на разхода на гориво на междуселищен път, където моделът със задвижване 4х4 харчи едва 4,6 л/100 км. Така при умело изполване на рекуперацията  в извънградско шофиране с един резервоар от 47 литра може се постигне автономен пробег от над 1000 км.

Системата за задвижване на четирите колела AllGrip предлага три режима на работа – Auto, Snow и Sport, както и режим със заключен диференциал в случаите на затъване в сняг, кал или пясъка. Тогава системата разпределя повече въртящ момент към задните колела, за да може автомобила да „излезе“ от подобни ситуации. Режимите се сменят от въртящ се селектор на централната конзола и променят работата на двигателя.

Пътният просвет на кросоувър от 175 мм, и това го прави отличен за превземане на черни пътища, пресечени терени и особено сега по снежни преспи. Като опция се предлагат различни релси на покрива за транспонтиране на товари, вътрешна преградна решетка за багажника и  демонтируем за ремаркета и стойки теглич. Новото Suzuki Vitara Full Hybrid може да тегли до 1500 кг прикачен товар.

Външно новото Suzuki Vitara Full Hybrid не се различава от познатия досега модел. Единствено надписа Hybrid върху черен фон разположен на задния капак издава новата същност на кросоувъра.

У нас цените на новото Suzuki Vitara Full Hybrid започват от 58 990 лева за модела с предно предаване и 62 990 лева за версията със задвижване 4х4 в богатото ниво на оборудване GL+. Топмоделът струва 68 990 лева.

Технически характеристики:

Suzuki Vitara 1.5 Full Hybrid Allgrip GL+

  • 1,5-литров 4-цилиндров бензинов двигател + електромотор
  • 6-степенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на всички колела
  • 116 к.с. системна мощност
  • 138 Нм максимален въртящ момент при 4400 об/мин
  • 13,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 5,8 л/100 км среден разход на гориво
  • 131 г/км емисии на СО2
  • 62 990 лева цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име