Новото Suzuki S-Cross  – галоп с японска прецизност

0
2074

Видяхме го за първи път през юни, в началото на лятото, когато третото поколение на модела S-Cross дебютира в България на автомобилното изложение в столицата. Сега екипът на EzdaPress имаше шанса да го „пришпори“ на двудневно пътешествие по пътищата на страната.Още с първите метри и километри, пъргавината на модела и ръчната скоростна кутия доставят истинско удоволствие. Промените в настройките на шасито и кормилното управление подаряват прецизно, динамично и много леко управление. Излизаме от столицата по магистралата за Калотина и тук Suzuki S-Cross в режим Sport ни демонстрира своята динамика. От 0 до 100 км/ч ускорението се случва за 9,5 секунди, което е много добър резултат за компактен кросоувър, а при изпреварване има достатъчно тяга.

При Вискяр планина край Сливница катерим стремглаво по черни пътища и така тестваме и двойното задвижване 4х4. Този японски войник е въоръжен с ефективен 1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор със 129 к.с. и с 48-волтова мека хибридна технология. Мощността е напълно достатъчна за градски ежедневни предвижвания, скоростни отсечки по аутобан и планински маршрути. Двигателят е комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия.Бензиновият двигател е допълнен с 48-волтова мека хибридна технология, която редуцира разхода на гориво като намалява въртящия момент на агрегата и компенсира с тягата от електромотора. С тази хибридна технология новото Suzuki S-Cross е супер икономично и постига среден разход на гориво от 5,8 л/100 км.Спираме на върха на билото, където е време да снимаме и да разгледаме детайлно промените отвън и отвътре на новото Suzuki S-Cross.Дизайнът е значително променен вече с по-високи линии на прозорците, а новият преден капак се допълва перфектно от широката предна радиаторна решетка с ефект на пиано лак, която е съчетана с наклонените LED фарове. Изцяло нови са и големите L-образни светлини. Колоните на покрива сега са по-силно наклонени, а задното стъкло завършва със спойлер.

Новото Suzuki S-Cross се предлага в осем цвята, от които четири металик. Нашият фотограф се заиграва с квадратните арки над гумите, заедно с хромираните акценти отпред и отзад, които придават много типичен SUV характер на модела.

В интериора още с настаняването в автомобила ни спечели първата сериозна разлика на новото Suzuki S-Cross в сравнение с предходния модел – новият 9-инчов сензорен централен дисплей, поставен в средата на таблото. Мултимедийната система може да осъществи безжична връзка със смартфон и предлага всички дигитални технологии, включително Apple CarPlay, Android Auto, гласово разпознаване и разговори по Bluetooth.Стандартните функции включват радио, аудиосистема, USB, iPod и Bluetooth. На екрана се показва и важна информация за системите на колата като енергийните потоци на хибридната система, образът на камерата за задно виждане и 360-градусовия „птичи поглед“.

Пред водача се намира екран с подробна информация за параметрите на движение и бордовия компютър. За по-безопасно шофиране помагат функции като: предупреждение за напускане на лентата, предотвратяване на напускане на лентата и криволичене, разпознаване на пътни знаци, следене на сляпата зона, задържане по наклон и следене на напречен трафик отзад.Простора в купето предлага комфортно пътуване за петима човека и възможност за доста багаж. Оборудването включва двузонов автоматичен климатик, лампи за четене, USB порт, преден и заден подлакътник с поставка за чаши.Предните седалки са ергономични и са с плетени орнаменти от екокожа. Пътниците на задните седалки могат да настройват позицията на облегалката. От своя страна облегалката на задната седалка се разделя в съотношение 60:40. В салона има няколко ниши и джобове за съхранение на вещи с достъп до всички пътници.Предлагащият се в ниво GLX панорамен покрив се състои от двойни плъзгащи се стъкла с обща дължина от 100 см, а когато е отворен, люкът е с дължина 56 см. Багажникът е с обем 430 литра, а при сгънати задни облегалки, товарният капацитет нараства до впечатляващите 1230 литра. Дъното на багажника се повдига в няколко позиции за по-удобно поставяне на различни по размер товари.

Нещо повече, когато говорим за товари, за новото Suzuki S-Cross опционално може да бъде с теглич и тегли два вида ремаркета с и без спирачки, съответно с 1500  кг и 600 кг.И още една важна характеристика за нашата аудитория е пътният просвет от 180 мм, които е достатъчен за движение без притеснение по черни пътища и високопланински конни бази например.

Супер маневреният Suzuki S-Cross е оборудван с интелигентното двойно задвижване 4×4 със системата AllGrip Select. Системата на задвижване има четири режима за различни видове пътни настилки – Auto, Sport, Snow (сняг) и Lock (заключване на централния диференциал при скорост до 60 км/ч), които се избират лесно от въртящия се селектор на централния тунел и улесняват избора на настройката на системата 4×4.Усъвършенстваните настройки на задното окачване на новото Suzuki S-Cross позволява на модела да се похвали със значително по-меко возене, като преминаването през дупки и неравности става почти без никакво друсане. Кормилното управление е доста директно за кросоувър, така че новото Suzuki S-Cross безспорно е истински SUV с усъвършенстван дизайн, висока функционалност на интериора и безкомпромисно задвижване.Технически характеристики на тествания модел:

Suzuki S-Cross 1.4 Boosterjet AllGrip + Hybrid 48V

  • 1,4-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 6-степенна механична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на всички колела
  • 129 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 235 Нм максимален въртящ момент при 2000-3000 об/мин
  • 9,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 195 км/ч максимална скорост
  • 5,8 л/100 км среден разход на гориво
  • 132 г/км емисии на СО2
  • 61 990 лева цена на модела GLX
  • 51 990 лева базова цена на модела

текст: Еzdapress  

Снимки: Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име