Х кръг по надпрепускане с двуколки за Гранд При в пет гонки

0
1237

Под безупречната организация и строг контрол на  Българската асоциация за рисисти коне (БАРК) на 15 октомври, пистата край карловското село Войнягово посрещна изпитания Гранд При за коне от Рисиста порода и порода Френски рисак. Изключително важни гонки особено за младите коне и тяхното единствено представяне на различни дистанции, определени от възрастта на конете.

Надпреварата стартира с първа гара на 1600 метра за 2-годишни коне от Рисиста порода. При стартирали 5 кончета, 3 бяха дисквалифицирани поради вдигнат галоп, което е обяснимо с липсата на опит. Така в пряк двубой останаха жребец и кобила, като по-бърз бе 2-годишния BOB MASTER  на стопанина Ангел Стоилов и запрежчик Цветан Войков.

Втора гара предложи дистанция на 1800 метра за 4-годишни и по-възрастни коне само от породата Френски рисак. Красива и динамична гонка в която още от самото начало поведе 6-годишната кобила GUZIA DU BUOLAY  със собственик, треньор и запрежчик Севдин Андонов.

Много оспорвана въпреки малкото коне  на брой, бе трета гара – Гранд При на 2400 м за 5-годишни и по-възрастни коне от Рисиста порода в коята се очакваше двамата фаворити във временното класиране от сезона Илчо Илчев и Тошко Желязков да си оспорват първото място. В крайна сметка се наложи жребец FORLAN, който досега не е бягал на подобна дистанция и успя да зарадва стопанина си, треньор и запрежчик Илчев с категорична победа.

8 коне от породата Френски рисак отброи стартовата машина в Гранд При на 1800 метра за 4-годишни и по-възрастни коне отново само от френската порода, където талантливият и млад  Борис Генчев, за пореден път демонстрира перфектната си спортна форма в комбинация с 6-годишната френска кобила GRACE DE ROJO. Генчев поведе още на старта, като на два пъти бе атакуван от опитните запрежчици Стефан Радев и Цветан Пармаков, но тактиката му въпреки набезите на конкурентите го отведе до финала с най-добро време.

Борис Генчев

Минути след награждаването Генчев сподели: „ Имах стратегия и естествено през цялото време наблюдавах препускането на съседните двуколки. В подобни моменти е важно да знаеш какво ще предприемат конкурентите, от къде и как ще атакуват. Щастлив съм. Гранд При е изключителен трофей в спротната кариера на всеки кон и запрежчик.“

Кобила GRACE DE ROJO и Борис Генчев

Пета гара на пистата, край карловското село Войнягово бе Гранд При на дистанция 1900 метра за 3-годишни коне от Рисисти породи, посрещна 4 коня, в последствие с един декласиран и трима състезатели, които останаха в надпревара за разпределяне на призовите места. Гонката поведе Атанас Янков, но след две атаки от Йордан Ангелов и Стефан Петров, остана трети, а с убедителна преднина първи финала пресече Стефан Петров със своя 3-годишен български жребец Избранник. „ Повече от радостен съм. Сезона за мен беше изключително успешен и тази награда идва за мен и жребеца съвсем заслужено, като венец на усилията ни и множеството победи от тази година.“

Следващото събитие на което ще видим най-добрите тандеми в дисциплината ще се проведе в края на октомври на пистата на хиподрум „Стефан Караджа“ в село Стражица (Балчик).

Стефан Петров

Всички стартове от Х кръг по надпрепускане във Войнягово, могат да се видят в разширено видео в ютюб канала horsemediabg, както и телевизионен репортаж в предаването „Конете на България“ по Агр тв, тази сряда от 21:00 ч.

 

Снимки: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име