НАК отличи най-добрите български жребци и кобили от ЧАП за 2022 г

0
2023

„Ден на българския производител“ е състезание по надпрепускане с коне от Чистокръвна Английска порода (ЧАП), организирано за поредна година от Националната асоциация по коневъдство (НАК) с цел отличаване на най-добрите екземпляри в конкурентна състезателна среда. Така на 9 октомври, Русенският хиподрум посрещна 30 бегови коне от ЧАП разпределени по възраст на различни дистанции. По традиция призовете в отделните гонки в деня на българския производител носят имената на изтъкнати наши учени в областта на коневъдството. Събитието е важно, както за участниците – български коневъди, така и за стопани, които търсят да закупят коне от породата. Ето и класиранията в изпитанията:I гонка – Приз „Венко Венков“ – гладко надпрепускане на 1200 м за 2-годишни жребци и кобили от ЧАП. Първо място завоюва жребец BARON   (от баща BASCHAR (GB) и майка BY LISKEN (GER)) , собственик Венцислав Манолов и треньор Левент Незиров. Второ място за кобила  LADY FOX  ( ЖLEONIDO (GB) и GOLDEN FOX (GB), собственик Юнал Мехмед и треньор Иван Иванов. Третото място в оспорваната надпревара спечели кобила LENA от конюшните на Иван Димитров (LEONIDO (GB) и IRINA (BUL))

II гонка  на дистанция 1200 м за 2-годишни и по-възрастни жребци и кобили: Първото място безапелативно спечели кобила LADY PLAM-LALE от баща LEONIDO (GB)         и майка LADY GREECE (GR) от конефермата на Пламен Стоянов с треньор Драгомир Димитров. Престижното второ място си извоюва кобила  BRYDIE (BASCHAR (GB) и RAVENA (BUL)) със собственик Росен Христов и треньор Спас Спасов, като кобилата се яздеше от единствената жена жокей на състезанието Светла Михалева.

III гонка с Приз на името на Проф. Иван Йоров, бе за 3-гоидшни и по-възрастни коне от ЧАП, където най-бърза бе кобила LAVINA ( LEAR WHITE (USA) и IZNENADA (BUL)) собственост на Янко Петров и с треньор и жокей       Мюждат Изет. Второто място отново бе спечелено от кобила  – ZAKHARIA (ZAKHAAREF (GB) и PERFECT CHOICE (GR)) от конефермата на Джунаид Мустафа. Трети в тази гара финишира жребец KOLORADO (KODAICK (GB) иSYBILICIOUS (GB)) със собственик, треньор и жокей Радослав Иванов.

В Приз „Проф. Цанко Цанков“ на 1600 м за 3-годишни жребци и кобили истинско спортно шоу си спретнаха 3-годишни коне и кобили на дистанция 1600 метра. Крайното класиране оповести за победителка кобила CAPITOLIA (CAMPITELLO (GER) и POKER TROPHY (GER)) на стопанина Сезгин Хасан Хасан и с тренинга на Бисер Калев. Второ място грабна отново кобила, но от стопанството на Васил Дюлгеров – LEYLA ((LORD BRAUN (IRE) и OMEGA (BUL). С трето място зарадва своя стопанин – Доника Тодорова, жребеца LUCKY ADMIRAL от баща LUCKY GENERAL (IRE) и майка, под тренировъчната десница на Камен Иванов.

В последната гонка на IV на 1600 м. за 3-годишни и по-възрастни жребци и кобили от ЧАП за наградата „Приз Проф. Рангел Караиванов“ се разигра скоростно надпрепускане между 2 жребеца от който един бе декласиран и 3 кобили които си разпределиха трите места на почетната стълбица. Най-бърза бе кобила IBRA (YIGITEFE (TUR) и BARSA (BUL) със стопанин Бюрхан Фехмии треньор Наджи Садък. Втора в тази гара бе кобила MY BEAUTY (ONJE DANON (GER) и AMAZING SPIRIT (GB)) на Ебазер Aлиев и треньор Сюлейман Mустафа. Третастана кобила OPASNA (OPALE CHARMEUR (FR) и SINGSHEER (GB)) на стопанина и треньор Махмуд Ахмедов.

Подробен видеоматериал с всички гонки, може да видите в ютюб канала horsemediabgq, както и телевизионен репортаж в предаването «Конете на България» по Агро тв , който ще се излъчи на 26 октомври от 21:00 ч

Снимки: Иван Кисьов
Видео:  Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име