РАБОТА С МАЛКОТО КОНЧЕ

0
14418

С малките кончета трябва да се работи спокойно, но в същото време твърдо. Процеса трябва да започне до 12 часа след раждането. Някои кончета са много дружелюбни, а други – твърде боязливи. За да се хване малкото, трябват двама души – един да държи и ограничава кобилата, а другия да хване малкото; то може да се крие при майка си. Към него се подхожда отзад и никога – отпред! Трябва да се обхване с едната ръка през гърдите, а с другата – през задницата; веднаж хванато, то трябва да бъде гладено и галено. До 24 часа трябва да му се сложи оглавниче. И това става по-лесно, ако се прави от двама души.

Оглавник за малкото     

Има различни мнения за това дали кончето трябва да е постоянно с оглавник. Мнозина считат тази практика за опасна, защото малкото лесно може да се закачи някъде с оглавника. Без оглед на това, оглавникът трябва да се регулира над главата и около муцуната и трябва да е от кожа, а не от найлон, освен ако не е направен специално да се отваря/къса при силно дърпане. За да поставите оглавника, първо го закопчайте на врата, изтеглете го до зад ушите и после пристегнете презносника. На всеки 3-4 дни трябва да се регулрира на размер и стегнатост. Оглавникът трябва добре да обхваща главата, без да е твърде стегнат, но в никаквъв случай не бива да е толкова свободен, че да може кончето да си закачи в него крака, когато си чеше лицето. Кончето трябва да бъде опипвано всеки ден, като се плъзга ръка и надолу по краката му. След няколко дни може да се опита да се повдигат краката му. 

 Приучаване да се води

Обучението на кончето да се води трябва да започне в бокса. При съвсем малко конче обвийте около врата му мек плат или  кърпа и го разведете с ръка на задницата. Като посвикне, може му слогите му сложите детски оглавник и леко поводно въже (1.8 м), но пак трябва с една ръка да се бута задницата напред, за да не тръгне кончето назад, при което би могло да падне. Кончето трябва да се води, както се вади хваната на въдишата риба. Въжето трябва да бъде прокарано  (нанизано) в оглавника, а не закачено,  така че ако кончето избяга, въжето да се измъкне и падне, не да остане да се мята и да плаши кончето. Никога не бива да бъде теглено за главата, а винаги трябва  да се подкарва отзад. От рано трябва да научава гласови команди като ‘Ходом’, ‘Стой’, ‘На място’ и други.  

Малките не бива да се остават сами да ходят на полето и да се връщат, защото могат да се разтичат и да се контузят. Ако обучението започне достатъчно рано, обиновено кончето бързо се научава. Ако се започне късно, кончето вече е много силно и, като не е свикнало на дисциплина, ще бъде трудно да се контролира. Когато ги извеждате навън, кобилата трябва да е напред, а малкото да върви отстрани до нея. Който води кобилата, трябва да наблюдава кончето и да спре веднага, ако то изостане. 

Краката на малкото конче     

Когато идва подковач да поддържа копитата на кобилата, той трябва да подхване кончето и да повдигне краката му, дори ако няма нужда от грижи за неговите копита. Кончета, обгрижвани само от жени, могат да станат твърде нервни с мъже. Важно е да се изследват движенията на кончето и да се поддържат добре копитата му; така ще се избегне тяхното изкривяване поради неправилни движения. Ако по краката и копитата има някакви отклонения от нормата още при раждането, колкото по-бързо се проведат консултации с ветеринар и подковач, толкова са по-големи изгледите проблемите да бъдат преодоляни. Някои кончета се раждат с твърде меки бабки, но това обикновено бързо се оправя от само себе си. *Материалът е извадка от книгата „Пълен наръчник по отглеждане на коне и организация на конюшня“ превод от British Horse Society.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име