Volkswagen Multivan – исторически автомобил за исторически пътешествия

0
2063

Съпруг, две деца, баба, дядо – три поколения пътуваме в новия и разкошен Volkswagen Multivan T7 към известния „Исторически парк”. Удивително място, пропито с българска история, което се намира в покрайнините на село Неофит Рилски, на около 407 километра североизточно от София и на около 40 километра западно от Варна. Дългият път е достатъчен, за да прикова тематично вниманието на младото поколение и подпитвам за античност, царства, князе, царе, войни.

Историята се оказва скучна пред супер забавния и модерен семеен Multivan, който измества образователната тема. Синът ми с голяма доза информираност пояснява, че „нашият” автомобил е от подразделението за лекотоварни автомобили на Volkswagen и ползва познатата платформа MQB, върху която са изградени моделите от Polo до Т7. Благодарение на тази платформа, в модела са внедрени над 20 асистиращи системи за управление, познати от Golf и Caddy.

Щерката пък веднага демонстрира на баба си сгъваемите от гърба на предните седалки масички, сетне подвижната конзола на релси, която „пътува като влак“ между седалките от първи до трети ред и предлага също подвижни масички и ниши за предмети. В настъпилото оживление пояснявам авторитетно, че освен с бензинови и дизелови двигатели, новият Multivan за първи път се предлага с хибридно задвижване. Акцентирам на промяната в дизайна на новия Volkswagen Multivan T7 спрямо предходните модели.

Новият модел има по-дълга предна част, седалката на водача е изтеглена по-назад и предното стъкло е много по-силно наклонено, което допринася за още по-добрата аеродинамика. Автомобилът станал малко по-нисък и в същото време по-лек. За модела се предлага и двуцветно лаково покритие и избор между 15 цвята.

Всичко с течение на времето създавано от хора се превръща в по-добро и по-усъвършенствано, както по-късно ще видим и в поминъка на нашия народ на територията на „Исторически парк”. Така е и при новият Multivan.

Почивка и първи снимки правим при „Чудните скали“, на язовир Цонево. Тук баща ми развълнувам споделя спомени покрай строежа на язовира, в който е участвал, някога през далечната 1974 г. Спомня си как години по-късно, командирован в тогавашната ГДР вижда за първи път VW Buss с плъзгаща се странична врата.

Сега наследникът му T7 вече не е бус, а Multivan, който е изцяло преработен и обновен спрямо предходния модел T6.1. Модерен, удобен, изчистен с елегантните акценти в дизайнерските декорации, дигитални подови настилки, първокласна аудиосистема, 30-цветно амбиентно осветление и ненадминат комфорт за водача и пътниците. По-късно дъщеря ми ще сравни царския Трон на тракийския цар Севт III с перфектните седалки на мултифункционалния ван и удобството „на широкото по царски“ пространство в купето.

Наближаваме село Неофит Рилски и разчитаме на навигацията за по-точна локация за местонахождението на „Исторически парк”. Мултимедийна система с 10-инчов сензорен екран е отзивчива за всякаква информация, особено в ръцете на младото поколение в купето. Верният ни спътник има всичко, което дигитално ориентираните хора обичат в автомобила В допълнение към функцията за навигация, клиентите могат да надградят автомобила с различни системи за подпомагане на водача. И ако някой иска да държи под око новия си Multivan, може да ползва приложението We Connect за да управлява някои функции дистанционно.

Много идеен е малкият превключвател, който е заменил класическия селектор на автоматичната скоростна кутия и дори в началото не е за вярване, че това е „скоростния лост“. Новият мултифункционален ван е с много богатото ниво на оборудване. Позицията на шофьора е висока, има сгъваем подлакътник за водача и пасажера до него. Такъв ползват и пътниците и на втория ред седалки. Има и холограмно изписване на предното стъкло за скорост, пътни знаци и указания от навигацията.

Благодарение на подвижните седалките на релси салонът осигурява десетки варианти чрез сгъване, преместване или отстраняване за по-голямо вътрешно пространство и безбройни концепции за мобилност. В пътническата част има общо пет седалки , които могат да се поставят и срещуположно, а между тях е вградена мултифункционална маса в средата, така че пътниците могат за секунди да преобразят интериора в мобилен офис или зона за транспорт на велосипеди например. За първи път външните седалки в пътническата зона могат да се отопляват.

Късата версия L1 на Multivan може да събере минимум 469 литра багаж, когато е натоварена под покрива зад третия ред седалки. Ако седалките на третия ред се премахнат, което става много лесно и бързо, се получават 1844 литра. След изваждане на седалките от 2-ри и 3-ти ред, товароносимостта се увеличава до 3672 литра. В удължената версия стандартният обем е 763 литра, без третия ред седалки е 2171 литра, а без втория – 4005 литра. Панорамният стъклен покрив увеличава височината на пътническата зона с още 34 мм. Товаренето и качването на борда са много лесни. Електрическите плъзгащите се врати могат да се командват от  водача чрез бутон на таблото или дистанционно.

Партньорът в нашето фамилно пътешествие се задвижва от 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбомотор 2.0 TSI, който разполага със солидните 204 к.с. и въртящ момент от 320 Нм. Този двигател е съчетан със 7-степенна автоматична трансмисия с двоен съединител DSG. С водач, шестима пътника и багаж на борда, Multivan ускорява отлично, а максималната скорост, която достига е 200 км/ч. Разходът на гориво варира от 6,8 л/100 км при спокойно пътуване на междуселищен път до 9,2/100 км по магистралата и в града.

С пълни 7 места новия Volkswagen Multivan се управлява като лек автомобил – тих, чевръст и покорен. Пред дверите на „Исторически парк” за кратко паркираме нашия мобилен дом, а фамилията ни се насочва назад във времето на неолита и халколита. Паркът пресъздава праисторическите жилища, храма на Кибела, тракийски дворец и гробница, знакови съкровища. За по-добро пресъздаване на историческите времена има и изящни восъчни фигури. Интересно е да се видят така събрани на едно място късчета българска история. Вълнуващо е да ги споделиш с родители и деца, и с най-подходящия за нови приключения и нови спомени автомобил – култовия модел на Volkswagen за бизнес и семейство – Multivan T7.

Технически характеристики на тествания модел

Volkswagen Multivan T7 2.0 TSI DSG Style

  • 2,0-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател
  • 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG
  • 204 к.с. максимална мощност при 5000-6500 об/мин
  • 320 Нм въртящ момент при 1600-4300 об/мин
  • 9,4 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 200 км/ч максимална скорост
  • 7,7 л/100 км среден разход на бензин
  • 175 г/км емисии на СО2 (WLTP)
  • 104 800 лева базова цена на тествания модел

 

Снимки: Екатерина Дончева и Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име