Всяка зелена мисия започва с една стъпка. Световното първенство ECCO FEI в Хернинг, бе една от тях

0
1136

За да има полза от конния спорт в днешно време, той трябва да бъде устойчив“. Това заяви още преди месеци Организационния комитет на ECCO FEI World Championships 2022 в Хернинг (Дания), подготвяйки събитието, което се проведе от 6 до 14 август. „Гората е ключов компонент от работата на Организационния комитет около трите принципа на устойчивост, които имат за цел да насърчат достъп на чиста енергия, отговорно потребление, производство и разбира се партньорства за постигане на тези цели“,се каза в комюникето на ECCO Световното първенство. Така през юни бяха насадени първите от 60 000 дървета в гората на Световното първенство на FEI в Хернинг, докато градът се подготвя да бъде домакин на най-голямото събитие по конен спорт на датска земя с олимпийска квалификация.

Над 200 000 зрители и над 1000 представители на медиите наблюдаваха грандиозните надпревари в дисциплините волтажировка, обездка, параобездка и прескачане на препятствия. Оказва се, че около 200 милиона телевизионни зрители са гледали различните дисциплини по целя свят.

За да дадат добър пример и да посочат първи добрите практики в зелената си мисия, домакините на първенството се съсредоточиха върху повторното използване на материали, където това бе възможно. Местните съоръжения, като съдийски кули, паркури, огради бяха направени от рециклирана дървесина с идеята да се използват дълги години и в други съоръжения за конен спорт. Всички растения за декорация, грижливо бяха насочени за засаждане след събитието. За повторно използване бяха пакетирани и насочени всички използвани гумени настилки за конни боксове, организирани бяха търгове за използван в конюшните инвентар. Организаторите създадоха и „Solution Square“, зони представящи датските екологични технологии и инициативи за кръгова икономика и устойчив начин на живот. Herning2022 показа на света, как се планират и как се преминава от малки към по-смели стратегия за опазване на околната среда в която се постигат световни спортни резултати.

Засадените дръвчета, наречени „Гората на Световното първенство на FEI“ в Херинг, след Световното първенство ще бъде красиво наследство за местните жители и ще служи като напомняне какво може да се случи, когато всички страни желаят да се обединят и да работят за общо зелено бъдеще.

Ако всички правим малко, тогава заедно правим много“, споделя координаторът по устойчивост към организационния комитет на Herning2022 Клара Лиер Копелхус визирайки партньорството си с FEI и поканените 50 национални федерации да се включат в устойчивите решения и проекти. FEI от своя страна е създала специален наръчник с инициативи и примери за устойчивост, които помагат за намаляване на отрицателното въздействие върху околната среда при подготовката и провеждането на конни състезания насочен към домакините на този род събития.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име