До 25 000 лв. за проект за развитие на селския туризъм в Северна България с конна езда

0
3242

Фондация „Америка за България“ в партньорство с Посолството на Италия в София, Italian Trade Agency Sofia, фондация „LocalFood.bg“ (Пендара, Сдружение Деветашко Плато и Traventuria), обяви конкурс за финансиране на проекти, в които присъства и конната езда.

Целта на провеждането на конкурса е подпомагане развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав, като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности, запазени традиции и икономически растеж. Поканата е отправена към кандидати от цялата страна с желание да предложат запомнящи се преживявания за селски туризъм в Северна България. Задължително условие е проектите, с които се кандидатства, да се осъществяват на територията на областите северно от Стара планина – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Финансирането е до 25 000 лева за дейности, които привличат туристи и развиват местните икономики, като посещения и престой с преживявания във ферми, кулинарни и занаятчийски турове, демонстрации за правене на храни, организиране на регулярни фермерски пазари с местни продукти и др., както и достъп до опита и добрите практики на партньорските организации в областта на селския туризъм.

Какви проекти са приоритетни?

Вълнуващи преживявания във ферми като: събиране на реколта, градинарство, аранжиране на градини, риболов, работа във ферми, езда, посещение на винарски изби и др.; В проекта трябва да бъдат разписани и образователни дейности като: турове във ферми, работилници за нови умения, курсове и уроци, демонстрации за правене на храни и грижа за животни, работа и начин на живот във ферма, занаятчийски събития и др.; При разписването на проекта кандидатите трябва да опишат т. нар. директен маркетинг: Дейности, в които фермите директно предлагат продукция и осъществяват контакт с туристи като: самостоятелно бране на продукция („набери си сам“ услуги), продажба на приготвени на място храни, продукти за пикник, щандове, на които регулярно се продава прясна и готова продукция, и др.

Посещения с престой: Предлагане на настаняване и преживявания за временно ползване от туристи, свързани с престоя им във фермата като: пренощуване в каравани, кемпери, палатки, стаи за гости и др.

Регулярни пазари и събития: Организиране на регулярни фермерски пазари и събития, които предлагат автентично преживяване в подходяща среда, фермерски пазари, които предлагат местни продукти и др.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 15 февруари 2022 г. чрез страницата на конкурса: https://us4bg.org/bg/rfp-tur-agritourism-2022/

ВАЖНО! На 19 януари ще се проведе разяснителен уебинар на Фейсбук страницата на Фондация „Америка за България“.

Източници: Аgrozona.bg и www.ngobg.info

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име