Канадски кон

0
4405

Канадският кон е порода коне, идващи от Канада. Те са силни, с добре развити мускули, обикновено обагрени в тъмен цвят. Използват се за езда и впряг. Канадският кон произхожда от френското породно стадо на Луи XIV, и е внесен в Канада в края на 17 век. През 1665 г. първоначално са внесени два жребеца и 20 кобили от кралските конюшни от Нормандия и Бретан – двата основни центъра за развъдна дейност във Франция. Само 12 от 20-те кобилите оцеляват при пътуването. Последват още две „пратки“ – през 1667 г. на 14 коне (предимно кобили), и през 1670 г. на 11 кобили и един жребец. Изпратените коне били смесица от ездови, лекотоворни и рисисти коне. Точният произход на всички тези коне е неизвестен, най-вероятно породите били бретон, нормандски кон, арабски, андалусийски и барб.

През 18 век канадският кон се разпространява из североизточните части на САЩ, където  допринася за развитието на няколко породи коне. По време на пика на популярността на породата се обособяват три подтипа: впрегатен, рисак и ездови. И трите вида сега се считат за изчезнали или за върнати в основната популация на породата. Хиляди коне са изнесени през 19-ти век, много от които са убити по време на Американската гражданска война. С този бурен износ популацията на чистокръвния канадски кон намалява до точка на изчезване, което довежда до създаването на родословна книга и приемането на закон за спиране на износа. В началото на 20 век се провеждат експериментални програми за развъждане, които успяват да възродят породата до известна степен, но механизацията и двете световни войни отново довеждат породата почти до изчезване. През 1980 г. загрижени коневъди започват иновативна програма, в резултат на която се подновява интересът към породата. До 1990 г. броят на популацията расте, а при генетични изследвания през 1998 г. и 2012 г. се отчитат високи нива на генетично разнообразие за породата. Въпреки това, асоциациите за опазване на породата смятат, че тя е в риск, поради малката популация.

Характеристики. Повечето представители на породата са тъмни на цвят: черен, алест или кафяви. Не е изключено да се срещнат и коне със сив цвят. На височина средно достигат от 142 до 163 см, със средна тежест до 610 кг. Канадският кон има къса, високо поставена глава, с широко чело. Вратът е извит и грациозен, гърдите, гърбът и кръстйт са широки и добре замускулени. Раменете и крупата са наклонени, с относително високо поставена опашка. Като цяло породата създава впечатление за сила и ловкост. Вълнистата грива и опашка, извитите вратове и късият косъм на главата по всичко напомнят за тяхното андалуско и барб потекло. Тяхната походка се описва като наперена. Конете от породата са издръжливи и лесни за отглеждане. Днес повечето канадски коне се използват за езда и впряг, но стават все по-популярни и със своята скокова способност. Могат да се видят в почти всяка дисциплина, както и при любителска езда в свободното време. Могат също да се използват за лекотоварна работа или за няколкодневни преходи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име