Съвети за превенция на зимни колики

0
941

Коликите може да се появят по всяко време. Има много добре познати, но не особено добре разбрани рискови фактори. Есента и зимата сами по себе си са рискови фактори, но има неща, които можете да направите, за да намалите вероятността от колики при вашия кон. Когато пасищното хранене намалее през есента, конят трябва да премине към друг режим на хранене. Тук трябва да се споменат двата основни фактора, които са от голямо значение – единият е различната диета, другият е промяната във водното съдържание на храненето.

Повечето собственици знаят, че трябва да се премине бавно към добавяне или промяна на зърното. Въпреки това е важно да се осъзнае, че промяната във фуража, включително и видове сено, следва да се прави също постепенно. Това е така, защото протеинът, захарта  и нишестето в сеното се усвояват в тънките черва и е необходимо храносмилателните ензими да се приспособят към промените. Това не може да се случи за една нощ.

Сеното съдържа различни видове влакна и сложни въглехидрати растителни съединения, които се разграждат само в дебелото черво.

Бактериите и дрождите в дебелото черво работят заедно за ефективна ферментация и разграждане. Например, някои животни ще разградят нишестето, захарите и фруктозата до лактат, докато други ще използват тази лактат като гориво и така ще предотвратят лактатната ацидоза, която може да навреди на фиброзно разграждащите организми. За да се стигне до ефективна адаптация на дебелото черво, е нужно време – поне 5-7 дни, за да се направи пълната промяна.

Ако казаното дотук ви звучи сложно, то е защото наистина е така. Поуката от практиката е да се избягват резки промени в диетата, включително заместване на тревата със сено и промяна във видовете сено. Разрушаването на бактериите в червата, което се случва при резките хранителни промени, може да предизвикат газове, възможно е разместване на дебелото черво, диария от непълно разграждане и дори промени в начина на придвижване на храната по протежение на червата.

Незадоволителната консумацията на вода е водеща причина за задръстване на червата и друг рисков фактор за зимните колики. Кон със средни размери се нуждае от около 10 литра вода дневно дори и при много студено време. Чревното съдържание трябва да е с високо ниво на влага, за да премине през червата. Течностите активно се секретират по чревния тракт, след това се реабсорбират в крайните части на дебелото черво. Течността поддържа свободното движение и дава възможност за добро смесване, което помага при усвояването и разграждането.

Как да накарате конете да пият вода в студено време?

Конят най-често пие вода по време на или скоро след като е ял сено, затова е добре да поставите сеното и водата близо едно до друго. Запомнете, топлата вода се консумира по-лесно! Никога не трябва да се оставя водата да замръзне! За да насърчите още пиенето на вода, всеки ден добавяйте към храната поне 30 г сол, за придирчиви коне я разтворете и напръскайте сеното.

Последният рисков фактор, особено през зимата, е бездействието. Не намалявайте активността на коня, освен ако времето наистина не позволява движение. Когато условията по никакъв начин не позволяват движение на коня, трябва да му осигурите нужното количество на вода, за да избегнете опасното състояние на колики.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име