Лошото поведение на коня знак ли е за дискомфорт?

0
3183

Един кон с поведение, видимо показващо нежелание за работа, често е етикетиран, че има войнствено държание. Въпреки това неговата съпротивата не може да бъде резултат от лошо отношение, което той по принцип има. Той може би просто реагира на физически дискомфорт. Конете определено имат ограничен начини да изразяват себе си, и въпреки че не говорят на висок глас, те търсят начин да комуникират и да покажат какво чувстват. Точно както малките непроговорили деца. Поведението на коня е най-доброто средство за предаване на информация за неговото физическо състояние. Това може да се представи както като нежелание за послушание, така и като избягване на конкретна поставена задача. От друга страна конят може да сподели своето недоволство като започне да хапе, рита, да показва чувство на апатия или тревожност.

Умората, без значение от какво е породена, ще хвърли в паника вашия кон, но със следващите редове ще ви помогнем да откриете „виновниците“ за причинения стрес.

Дентален дискомфорт. Вашият кон може да изпитва болка в устата си по множество причини. Остър зъб, вълчи зъби и дисбаланс на дъвкателната повърхност са често срещани проблеми. Те могат да доведат до язви, ограничена функционалност на челюстта, главоболие и да направят един щастлив кон нещастен. Кон, който не търпи юздечката в устата си, също показва, че има болки. Може също да проявява нетърпимост към оглавника, което пак е признак за орален дискомфорт. Водете веднъж годишно коня си при зъболекар, за да се гарантира, че няма проблеми с устата си.

Неприятно усещане от юздите или седло не по мярка, неудобна амуниция са общ източник на проблеми в поведението по време на езда. Друсане, напрегнат и схванат гръб, непоследователност в походката, са някои от многото симптоми на дискомфорт. Кон, който отказва да поеме юздата и оседлаването, често е обвиняван в лоша работна етика, докато той всъщност се опитва да избегне болезнено място.

Язви! Те са по-чести, отколкото си мислите. Те могат да се развият бързо, породени от физически или диетичен стрес и могат да обяснят цялостното влошаване на отношението на коня към работата.

Крайници, стави, копита или мускулни наранявания! Конете са известни с това, че могат да навредят сами на себе си. Подхлъзване в кален падок, ритник от „другарче“ на пасището или метаболитни проблеми са няколко примера за скрити болки, които могат да окажат влияние върху волята на коня да свършва зададените му задачи. Докато сериозните наранявания са лесно видими, то други проблеми не са толкова очевидни. Всяка промяна в поведението на коня може да е знак, че той изпитва болка (постоянни проблеми при обучение могат да бъдат причинени от физически стрес също). Ако лошото отношение на коня ви е резултат на болка, откриването на причината ще даде възможност да се излекува и по този начин да се подобри животът и на двама ви.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име