Терапия с помощта на коне

0
3452

34-годишната Веселина Фелдман е родена във Върна, но от 15 години живее и работи в София. Обича природата, конете и децата, т.е. неподправените неща. Кара мотори, естествено, че язди… обича да гони вятъра. Майка е на две прекрасни дъщери на една и четири години, които са нейното най-голямо и истинско щастие. „Вдъхват ми сили и вяра да вървя напред”, признава Весела, която е завършила бакалавърска степен по психология в Нов български университет и сега й предстои да завърши магистратура по клинична психология, пак там. В момента е в отпуск по майчинство, а иначе работи, като психолог в медицински център. Автор и съавтор е на четири научни публикации в международни издания. „Конете винаги са били моята най-голяма страст и същност. От 10 годишна се занимавам с конен спорт” споделя искрено и лично Весела, която е била пет години състезател по конкур ипик към СККС „Bарна”, с треньор Даниел Манев.

Успява да осъществи най-голямата си мечта, да обедини двете си страсти – коне и психология в едно. Така реализира конната терапия за деца с увреждания. Всичко се случва много бързо, в рамките на няколко месеца животът й се преобръща. Купува си кон, прави връзка с един от центровете за деца с увреждания, където осем месеца работи благотворително, успоредно с това разписва проект и печели финансиране от Reach for Change. Преди броени дни разбира, че проектът й печели още едно финансиране.

– Поредна добра новина, свързана с мечтите ви… Да! Кандидатствах с проекта си за Конна терапия по програма „Европа“ на Столична община. Този проект е директно продължение на спечеления вече от мен проект към фондация Reach for Change. Така двата проекта взети заедно ще ми позволят да започна с екип да развивам дейност. Нещо ново и все още непознато за България, а именно Equine Assisted Therapy или Терапия с помощта на коне – ТПК.

– Разкажете повече за последния ви проект? Може да се каже, че има три основни линии на развитие: Повеждането на самата терапия и съответно подобряване функционирането на децата, към които сме се насочили, а именно деца с увреждания от столични общински центрове. Второ популяризиране на методологията и постигне на социална промяна в разбирането на обществото, институциите и професионалистите по отношение необходимостта от въвеждането на такива съвременни методи за работа с децата с увреждания. Третият етап е  международно обучение на специалисти за провеждане на ТПК, както и местни обучителни семинари за специалистите, включени в терапевтичната програма.

Да припомним на читателите, че Вие сте един от финалистите в социално отговорната инициатива „Game Changers – Промяната”. Беше прекрасно преживяване. Между другото на 31.03 стартира кандидатстването по програмата за 2015 г. и поощрявам всеки, който има добри идеи да пробва. Това е добра възможност. Аз лично се чувствам истински щастлива, че бях от петимата избрани финалиста миналата година. „Промяната“ промени живота ми. Надявам се с времето да успеем да променим и живота на много деца и техните семейства, а и на обществото като цяло.

Научих за конкурса от директорката на Център за деца с увреждания „Св.Bрач“, с който вече имахме съвместна дейност. Работих с тях благотворително осем месеца, със собствен кон и транспорт. Процесът бе абсолютно вдъхновяващ – за мен, специалистите от центъра, децата и техните родители. Резултатите бяха налице – щастието в очите на децата. Тогава се появи възможността „Game Changers – Промяната“. Кандидатствах, беше трудно, дълго и с много усилия. Аз не спечелих само финансова подкрепа, а много повече. Фондация Reach for Change дава шанс да развиваш идеите си. Подкрепата е финансова, менторска и всичко това в една много зареждаща приятелска среда от голям екип различни специалисти. Отделно от това фондацията е в партньорство с Нова телевизия, което е от изключително значение идеите да достигнат до хората. Телевизията  отразява всички събития и предоставя подкрепа в областта на маркетинга, рекламата и финансирането, за стане проектът устойчив във времето модел.

– Имате ли документ, който ви прави правоспособна в начинанието, което практикувате с деца и коне?  Важно уточнение. Като психолог имам право да работя с деца с увреждания.  Точно какъв тип работа и метод ще ползвам е въпрос на личен избор. В България нямаме закони, които ясно да регламентират работата, правомощията и обхвата на дейност на психолозите, което разбира се не е добре, но моята дейност е издържана от юридическа гледна точка. От друга страна точно аз винаги съм се дразнила на т.нар. свободия, която се шири сред психологическите практики и не смятам да я поддържам. Едно от първите неща, които са планирани в дейността на проекта са обученията. Доста четох и проучвах докато направя своя избор, точно кой метод на работа с коне отговаря на моите интереси и разбирания, и така стигнах до идеята за Equine Assisted Therapy. Избрах водещата в тази област EAGALA – американска организация, която провежда международни сертифицирани обучения по тази методология. Обучението е в две части и вече е планирано, първата част ще се проведе в Ирландия в края на май, а втората – в Израел в края на юни. 

– Какъв ще е резултатът от тези обучения? Категорична съм – аз ще съм първият психолог в България с международен сертификат за Терапия с помощта на коне. След първата и след втората част ще проведа семинари и уъркшопи със специалистите от центровете, с цел да ги запозная с методологията и спецификата на работата. Моделът на работа предвижда в терапията да участват специалисти: психолози, логопеди, социални педагози, рехабилитатори. Наличието на такива експерти в екипа е от изключително значение, когато става въпрос за деца с увреждания.

Каква е разликата между хипотерапията и Equine Assisted Therapy? При Equine Assisted Therapy конят е терапевтичното средство. При хипотерапията специалистите, особено у нас, са предимно рехабилитатори. При  Equine Assisted Therapy най-често специалистите са психолози, социални педагози, логопеди. Най-важното е, че самият кон е средството за лечение, а не ездата. Лечебното е неговата роля в процеса на общуване. Основната идея е изграждане на връзка и емоционален контакт с коня, чрез най-различни дейности – чистене на кончето, хранене, разхождане, различни видове задачки, разбира се и езда, но пак като процес на общуване.

– Как работи тази терапия и защо коне? Уникалността на метода се дължи най-вече на самия кон. Той е нещо като огледало на проблемите на детето. Конете по природа са плячка и са стадни животни, т.е. те са много бдителни и чувствителни, което ги прави добри наблюдатели и анализатори на заобикалящата ги среда. Поради това имат вродена склонност да отразяват и отговарят на мислите, чувствата, поведението и езика на тялото на човекът, който стои срещу тях. Което пък помага на самото дете да разбере по-добре себе си, помага му да се почувства почувствано. Работим с деца, чиито трудности са най-вече в общуването. В комуникацията с кончето децата много по-лесно и бързо изграждат връзка на доверие. Конете са интуитивни и социални животни, усещат настроенията. Това е процес, в който децата изразяват себе си много спонтанно. Невербалната комуникация е ключов елемент. Все пак по-голямата част от тези деца така или иначе имат проблем да изразят себе си на вербално ниво. Така между детето и коня се заражда магия, в която децата изразяват себе си с всичките проблеми и потенциал.

– С какви деца работите? С какви заболявания, увреждания? До момента сме работили са 30 подрастващи от Центъра за деца с увреждания „Св. Bрач“. Предимно от аутистичния спектър, някои със синдром на Даун, с детска церебрална парализа, генерализирани разстройства на развитието, специфични дефицити и други. Предстои по този месец за започнем работа с още два софийски общински центъра, като в единия децата са класифицирани като деца в риск.

– Къде, какви и с колко коне работите? Конна база „Плана кон“ е мястото – уникално кътче в Плана планина, където чистия въздух, тишината, природата, участват наравно с терапията в оздравителния процес на децата. Искам да благодаря от сърце на Bладо и Румен, които ни предоставят на добра воля условията на базата за нашата дейност. Работя основно с моята кобила Зита, която съм обучила специално за този вид работа. Те я е прекрасна, участва активно и смислено в процеса, обича много децата и е изключително внимателна към тях. Сега е бременна и предстои да има конче, което ще внесе допълнителна радост и емоции в сесиите ни с децата. Също така, когато е необходимо ползвам и други коне от базата, които са подходящи за този вид работа.

– Какво ще кажете на родителите, които все още се колебаят относно терапията с коне?  Да пробват, като преди това се консултират с правилните специалисти и потърсят правилното място. Терапията с коне в развитите страни се прилага много успешно. Това далеч не е терапия само за деца със сериозни увреждания и диагнози, приложима е към широк спектър от нарушения, дефицити и проблеми както при деца, така и при възрастни. Като се започне от тежки форми на разстройства в развитието и се мине през депресии, тревожности и се стигне до заявки от рода на проблеми с гаджето, майка ми и т.н.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име