Турнирът в Карлиево с нов регламент, пазар за коне и богат награден фонд

0
602

Поредното трето издание на състезнието с коне то тежковозни породи в подбалканското село Карлиево се проведе на пети април с щедро слънце и пъстра празнична програма. Първи на манежа стъпиха анцьорите от ансамбъл „Средногорие“ към читалище „Христо Смирненски“ град Златица. Настроението приповдигна и Стефан Янев с неповторими звуци от Родопите и изпълнение на гайда.

Сред официалните гости на събитието бяха кмета на община Златица Любомир Цветков и организатора на животновъднот оизложение в Арбанаси Симеон Караколев и основател на най-високия пилон у нас. Лично кметът на Карлиево Ненко Миндилов поздрави участниците, като им пожела успех

Ненко Миндилов

За отбелязване е, че състезанието за първи път в своя формат предложи търговска зона за пазар на коне, а друг нов момент в организацията бе разделението на конете от първа до четвърта категория със свободен избор за водене на конете, а участниците в пета и шеста категория задължително преминаваха с водене на поводи зад конете.

Тежковозен кон

В най-нотоварените моменти от съревнованието се използваха и двете трасета направени от организатора Делчо Стефанов.

В групата на тежащите до 500 кг победител стана кон Хектор на Бисер Заиров от Костандово, който единствен изтегли цялата дължина на трасето от 30 метра с товар от 1250 кг. След него се нареди отново кон от Костандово, но собственост на Румен Калинов с кон Вихър  и трети се класира кон Актрос на Тодор Узунов от Пирдоп (17,60 м)

До 600 кг конете стартираха с товар от 1 тон и стигнаха то 1 750 кг. Първо и второ място завоюваха два коня от конюшнята на Ахмед Ахмед – тежковозите Лео и победителят Руди, съответно с изтеглени 6,90 и 8,00 метра. Третото място взе кон от известното родопско село Костандово, на стопанина Ради Кейбашиев (кон Вихър 6,40 м)

 

Състезателният ден бе украсен и с конкурс за „Най-красив кон“ в които се включиха 9 коня  и едно магаре, който се представиха в специално дефиле пред жури за оценяване. Тук Магарето Марко обра овациите на публиката, но титата спечели кон Ханомак на Николай Христов от столицата.

Магарето Mарко

В групата на тежащите до 700 кг на старт застанаха 6 атлети, които във финалната серия превиваха вратове под тежестта на товар от 2 тона. С изтеглени 15,10 см първото място грабна набиращия популярност кон Румънеца на Денис Босов от Илиянци. С 8,80 см втори стана новобранеца в тежковозните битки кон Валентино със собственик Съни Димитрова от Разлог. Трето място  и изтеглени 7,60 см завоюва тежковоза Тайсън на Стефан Горския от Етрополе.

Отново 6 на брой исполини се разписаха и в категорията на коне със собствено тегло до 800 кг, където финалната тежест се повтори с товар от 2000 кг. Тук коневъда от село Конарско Ахмед Ахмед заложи на два коня , които се класираха съответно на I  и III място – кон Бари  с 9,70 м, и кон Лео с 6,60 м. Второто място успя да грабне кон Изибой на Влади Бъсин от Велинград с резултат 8,45 см.

В категориите до 900 и над 900 кг, регламента повеляваше водене на конете на повод. До старт бяха допуснати 4 гиганти с първоначален товар от 1 500 кг. След няколко дотоварвания тежестта отбеляза товар от 2 250 кг. На върха на почетната стълбица застана стопанина на кон Бари – Ахмед Ахмед които постигнаха 11, 80 см. Второ и трето място заеха коне от конефермата на Симона Сашева от Сталийска махала, съответно Зунгльо и Хектор.

Над 900 кг в последно време на старт застават все по – малко коне, така се случи и в Карливо, където само 3 представилети на тежковози породи си оспорваха битката директно за места в челната тройка. Надпреварата приключи на 2 250 кг, като със 17, 80  метра се наложи победителя Ханомак на Николай Христов. С 14,30 метра второто място грабна кон Скот на Ники Бизнеса и третото отиде за кон Кензо на Коста Атанасов. Това беше една категория, разиграла се само между софиянци.

В сублимен момент от деня се изтегли и печелившия билет от томболата за публиката с голямата награда  – мобилна тонколона. Наградата спечели 9-годишния Давид Даниелов, придружен при връчването от своя баща Даниел Гугов и двамата жители на село Карлиево.

Всички победители получиха купи и отличия и специални комплименти от фуражи Геби. Спонсори на събитието бяха Община Златица, Дънди прешъс Метълс и  Елаците Мед .

Разширено видео от празника в Карлиево, може да проследите тук :

Фото: Иван Кисьов
Видео: Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име