Новото Volvo EX30 – най-бързото Volvo в историята на марката. Изцяло електрическо

0
1480

Това може би вече е най-изтърканото заглавие, когато се представя напълно електрически нов модел автомобил, но това в случая не важи за Volvo EX30. В организирано тестово шофиране за българските медии, домакините – вносителите на марката у нас, не проявиха и грам притеснение от минусовите температури, от риска да „свърши” батерията и от газта до ламарината на чисто нов автомобил. Тестът се проведе в един от най-студените дни на януари по всякакъв вид терен и пътища. Впечатляващо изпитание, напоено със спортна страст в компанията на едни от най-автомобилните мъже на България – Владимир Илиев и Янаки Янакиев.

Най-бързият и устойчив SUV на Volvo до момента – EX30, бе брутално „разпънат“ в скоростно рали-състезание с две контроли: за най-икономичен разход от столицата до Сапарева баня и бегова гонка по трасе на Safety driving academy с шикани, пилони, майсторско шофиране за време. Идеята бе в условията на специален полигон да се „подразни”, да се предизвика този абсолютен рекордьор на спринт от място. Новото Volvo EX30 набира 100 км/ч за 3,6 секунди и предлага пробег до 480 км.

С двата електромотора скандинавският кросоувър на Volvo е със зашеметяващ старт. Предвид впечатляващата производителност, при шофиране се изисква доста разумно боравене с газта от страна на водача. С огромна мощност от 428 к.с., новото Volvo EX30 е замислено да направи живота на хората по-безопасен, по-удобен и по-приятен, както за водача и пътниците, така и за останалите участници в движението. Новото Volvo EX30 е с усъвършенствана функция за безопасност, която помага на водачите и пътниците да избегнат удар от отворена врата, когато се приближава друг обект отзад.

Компактният SUV разполага с инфрачервен сензор на кормилната колона, който проследява движенията на очите и главата на водача и разбира, когато сме разсеяни или уморени зад волана. Сензорът следи колко бързо или бавно и колко често мига водачът. Това са само част от стандартните функции, които са в пълна готовност във всеки един момент да защитят живота на участниците в движението. Освен това, моделът e най-устойчивият автомобил на марката от производството до експлоатацията с нулеви вредни емисии при шофиране на изцяло електрическа платформа. Шведския SUV e отправната точка за Volvo по пътя към климатично неутрална компания до 2030 година.

В тишина, с мощ и в пълен синхрон с горите на Рила, така се озовахме за изрична фотосесия в конно ранчо „Рила” в село Доспей. Чистокръвният арабския жребец „Империал” и шведският динамичен SUV си допаднаха перфектно пред обектива.

Новото Volvo EX30 предлага избор от три мощни и бързи модификации. Версията с един електромотор на задната ос е с мощност 272 к.с. и максимален въртящ момент от 343 Нм, оборудвана е с литиево-желязно-фосфатна батерия с нетен капацитет 49 кВтч. Пробегът на този SUV с едно зареждане е 344 км според цикъла WLTP, а времето за ускорение от място до 100 км/ч е 5,7 секунди. Автомобилът разполага с монофазно зарядно устройство AC с мощност 11 кВт и бързо зарядно устройство DC със 134 кВт.

Версията Single Extended Range е със същия електромотор, но батерията вече е литиево-йонна с нетен капацитет от 64 кВтч. Пробегът е нараснал до 480 км, а ускорението от 0 до 100 км/ч става за 5,3 секунди. Трифазното зарядно устройство е с мощност 22 кВт, а мощността на бързото зареждане е увеличена до 153 кВт.

На върха на гамата е Volvo EX30 Twin Motor Performance със задвижване на четирите колела с мощност 428 к.с. и 543 Нм. Задният електромотор е с 272 к.с., а предният със 156 к.с. Батерията е литиево-йонна с капацитет 64 кВтч. Ускорението тук от 0 до 100 км/ч само за 3,6 секунди, като това го прави най-бързото Volvo в историята на марката. Пробегът с едно зареждане е 460 км. Максималната скорост и на трите версии е ограничена до 180 км/ч.

По-малък, по-мощен, безкомпромисно безопасен и по-устойчив от всякога. Проектиран да е разпознаваем, той е повече от оригинален. Сега в модела е премахната е характерната правоъгълна решетка, която носеха предишните модели на Volvo. На нейно място има изчистена гладка повърхност, в средата на която е останала само диагоналната линия с новото лого на Volvo.

Предните светлини с оптични блокове се предлагат в няколко пикселни сегмента, но отново са във формата на „Чука на Тор”. Задните С-образни светлини също са преобразени. Новото Volvo EX30 се предлага в пет екстериорни нюанса, като безплатен е сивият, другите са черен и бял, като всички са с черна горна част. Има още два цвята жълто и небесносиньо.

Интериорът на новото Volvo EX30 е стилен и интелигентен, с разумно използване на рециклирани и възобновяеми материали като деним, лен и вълна, което показва, че и старите износени панталони могат да имат нов живот. За интериорната декорация се използват рециклирани пластмасови бутилки и изкуствени материали, дори в тъканите на седалките вълната е само 30%, а кожа изобщо не се предлага. Новото EX30 е и важна стъпка към амбициозния план на Volvo да бъде изцяло електрическа компания до 2030 г. като въглеродният отпечатък от производството му е най-ниския за автомобил на Volvo до момента.

Спринтьорското Volvo EX30 сега идва с по-фокусирано и приятно шофиране с помощта само на един екран. В модела за първи път са внедрени функции като звукова лента, покриваща цялата ширина на таблото. Екранът е с диагонал от 12,3 инча и показва всички необходими данни.

Липсва отделен дисплей с инструменти или проекционен екран. Самото мултимедийно устройство ползва операционна система Android, вградени услуги на Google и система за онлайн актуализация, благодарение на която софтуерът може да се актуализира постоянно. Чрез функция на екрана, може да се подкрее дори казанчето за водата необходима за работата на чистачките, като всичко това се визуализира на екрана.

Volvo EX30 Vapour Grey Interior

Бутоните за електрическите прозорци и централното заключване са разположени на централния подлакътник. Има и подвижна секция с две поставки за чаши, вградени в подлакътника. Десният лост на кормилната колона е предназначен за управлението на трансмисията. Вътрешното осветление има пет различни режима на работа. Новото Volvo EX30 има стъклен панорамен покрив. Обемът на багажника е 318 литра и 904 литра със сгъната задна седалка. Под предния капак има 7-литрово отделение за кабела за зареждане.

Първоначално Volvo EX30 се произвежда само в Китай и оттам се изнася за пазарите по света. У нас продажбите вече стартираха, като базовата версия започва от 79 900 лева. Цената на модела с по-голямата батерия започва от 90 200 лева, а топмоделът Twin Motor Performance струва 102 200 лева във второто ниво на оборудване Plus. Тестваният от екипа ни автомобил Volvo EX30 има още няколко добавени опции и струва 113 500 лева.

Технически характеристики:

Volvo EX30 Twin Motor Performance AWD

  • Синхронен и асинхронен електромотор
  • 1-степенна автоматична предавателна кутия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 428 к.с. максимална мощност
  • 543 Нм максимален въртящ момент
  • 3,6 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 16,3 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 69 кВтч брутен капацитет на литиево-йонната батерия
  • 460 км пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 102 200 лева цена на модела (Plus)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Екатерина Дончева, Чавдар Ташев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име