Бойд Ексъл отново в печеливша форма в Лондон

0
767

В наелектризираща конкуренция австралиеца Бойд Ексъл се изправи срещу двамата си най-стари противници – холандците Ийсбранд Шардон и Коос де Ронде. Така в последото за 2023 година състезание от серията ФЕИ Впрягове Световна купа 2023-24 досега действащият шампион Ексъл  направи само 2 секунди разлика от втория и третия в класирането.

Състезанието в Лондон, което се поведе дни преди Коледа бе шестото квалификационно събитие с интересен съпътстващ етап „Екстремно шофиране“, което се провежа ден преди Световната купа и е свеого рода подгряващо изпитание. Подгряващото събитие означава, че към откриващото състезание за Световната купа конете са по-настроени и въпреки че трасето е различно, арената и атмосферата са познати. 

Родния терен и „стените у дома“ за съжаление не помогнаха на представителя на домакините  Даниел Напроус (Великобритания) с кон Уайлд Кард да влезе в челната тройка и той завърши на четвърто място. Все пак по време на пресконференцията не забрави да спомене спортменското поведение от страна на конкурента си Бойд: „ След първия състезателен ден, Бойд беше достатъчно любезен да ми даде няколко съвета. Послушах го. Невероятно състезание стана и то с духа и атмосферата на новогодишните празници. Дори манежа е украсен в коледно настроение.”

Подреждането в Лондон допълваха Глен Гиъртс (БЕЛ), Марейке Харм (ГЕР) и Георг фон Щайн (ГЕР). Ийсбранд взе максималните десет точки за класирането, също като Бойд. Двамата титани вече са на първо и второ място само с точка помежду си, тъй като Ийсбранд измести сина си Брам Чардън (Нидерландия) на трето място.

 Следващият етап е в Мехелен (Белгия) след Коледа, където Бойд и Брам отново ще се изправят един срещу друг като пилоти. Към тях се присъединяват Михаел Браухле (Германия), който ще се надява да повтори успеха си в Стокхолм (Швеция) и Драйс Дегрик (БЕЛ), който блесна в Женева (Швейцария). 

След двете най-скорошни събития, ако Бойд и Брам запазят формата си, то в Белгия ще бъде много интересно, защото и двамата ще окажат максимален натиск да изместят другия. Както каза Бойд: „Никога не броя титлите, защото си толкова добър, колкото и последното ти състезание. Управлението на впрягове на закрито е тежко състезание. Изпатнията са технични и в същото време на къси дистанции. Закритите манежи са за предпочитане в зимните месеци, защото е по-топло и приятно, но това автоматично означава, че е по-сложно !“ 

Текст и снимки : ФЕИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име