Генералната асамблея на ФЕИ завърши с годишните награди в световния конен спорт за 2023

0
552

Мексико Сити осигури зашеметяващ фон на Гала наградите FEI, представени от Longines, които отличават международни и местни победители в четири категории за постижения в конния спорт. Първата награда FEI Rising Star Award, създадена, за да отличава млади спортисти с изключителен спортен талант на възраст между 14 и 21 години спечели Мими Гочман (САЩ). 19-годишната сензация в прескачането на препятствия от Ню Йорк остави своя отпечатък на международната сцена с три отборни участия на FEI Jumping Nations Cup™. Мими се изяви през сезон 2023 г., и постигна топ три резултата на няколко състезания на ниво CSI5*. С твърдо насочен поглед към Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Мениджърът на международното спонсорство и събитието на Longines Майкъл Вюйомие връчи на Мими наградата Longines FEI Rising Star и елегантен часовник.

„Наградата е изключителна чест за мен. Ездата  е всичко за мен. Това е нещото, което съм правила през целия си живот и за което съм много благодарна.“, казва Мими Гочман. От своя страна следващият награден с отличието Peden Bloodstock FEI за най-добър спортист“ Джесика, коята се включи в събитието чрез интернет връзка сподели: „ Винаги казвам, че не тренирайте тежко, а тренирайте умно. Понякога си мисля: Как е възможно да изпитваш толкова много любов към толкова много животни и хора? Но точно това прави ездитните коне толкова специални. Много съжалявам, че не мога да бъда в Мексико тази вечер, но искам да кажа огромно благодаря на всички, които гласуваха за нас. Винаги трябва да казвам „ние“, защото това не е само моят успех. Това е заслуга на кобилата ми Далера и успех на моето семейство и целия екип около нас. И искам да благодаря на всички тях и на всички вас, че направихте това да се случи!“

Джесика спечели първата си международна шампионска титла на FEI Европейското първенство по обездка за юноши през 2002 г., постижение, което повтори през 2004 г. Тя спечели индивидуалната европейска шампионска титла шест пъти и взе финалната титла на FEI по обездка на Световната купа™ за последните две години. Със своята изключителна кобила TSF Dalera BB, Джесика остава неудържима сила, доминираща в световната ранглиста по обездка, печелейки двойно злато на Олимпийските игри в Токио и поддържайки непрекъсната серия от победи оттогава.

Ема Ууси-Симола от Финландия спечели тазгодишната престижна награда Cavalor FEI за най-добър конегледач като признание за изключителната й отдаденост и упорита работа, като част от екипа на швейцарския спортист Стив Гердат. През последното десетилетие Ема беше неразделна част от екипа на Стив, демонстрирайки непоколебима страст и отдаденост чрез върховете и спадовете на спорта. Доверен член на швейцарския екип, Ема често е избраният конегледач, когато се налага пътуване до конни събития в чужбина. Нейната специална връзка с коня Dynamix на Стив, както и способността й да се адаптира към всяка ситуация, бяха ключови за успехите на тандема. Получавайки наградата от управляващия директор на Cavalor Лизелот Хамерлинк, Ема каза: „Наистина се радвам да получа тази награда за най-добър конегледач на FEI Cavalor и това означава много за мен. Обичам си работата. Трябва време, за да опознаеш конете и това не става за един ден. Някои коне са по-лесни, а други по-трудни. Трябва търпение и труд.“

Последната награда за вечерта беше връчена на Федерико Фернандес Сендерос от Мексико,  който спечели новосъздадената награда Pivo FEI Inspire. Както подсказва името, наградата е предназначена да демонстрира невероятния дух и решителност на личности, които служат като модели за подражание и показват, че всичко е възможно. На 19 години Федерико беше един от само трима, оцелели след самолетна катастрофа, в която бяха убити повече от 50 души. След месеци на интензивно възстановяване и с нов поглед към живота, Федерико се завърна към състезанията и се превърна в един от най-известните атлети в Мексико по прескачане на препятствия.

Федерико е участвал в седем FEI World Equestrian Games™, три олимпийски игри и е спечелил сребърен медал, заедно с отбора на Мексико, на Панамериканските игри през 2003 г. Той също така се е състезавал в безброй CSIO5* Longines Състезания за Купата на нациите™. За Федерико семейството е неговата мотивация, предприемачеството – неговият стремеж, а конете – неговата страст. Той е известен, уважаван и вече следван, заради философията си да се откаже от това, което не може да бъде променено, да се съсредоточи върху осмислянето на живота и винаги да очаква, че най-доброто предстои.

Получавайки наградата от изпълнителния директор на Pivo Кен Ким, Федерико каза: „За мен е чест. Аз трябва да бъда този, който да благодари за всичко, което конният спорт е направил за мен, защото това беше много важно в живота ми. Опитвам се да направя всеки ден специален и щастлив за себе си и за хората, до чийто живот се докосвам ежедневно. Наистина смятам, че конете са най-здравословният начин да направите крачка към истинската природа и основите на живота. Работата с конете лекува всяка физическа и психическа болка и това е просто неописуем момент.”

Тазгодишните победители бяха определени чрез комбиниране на 50% от публичните гласове, подадени на FEI.org, и 50% от гласовете на съдиите. Гласуваха се 16 номинации от 13 държави. Национални федерации, партньори на FEI и заинтересовани страни присъстваха на наградите на FEI с известната мексиканска телевизионна водеща Глория Казалда като водеща на церемонията.

„През цялата седмица по време на Генералната асамблея на FEI Hybrid 2023, ние говорихме за нашата роля като ръководни органи, какво повече трябва да направим, за да служим на нашия спорт и на нашите заинтересовани страни, и как можем да изградим по-добро бъдеще за следващото поколение конни състезатели. И тази вечер ние празнуваме хората, които ефективно вдъхновяват нашия процес на вземане на решения и многото дискусии, които водим зад кулисите, така че да можем да им предоставим най-добрата платформа за просперитет. Това е специална вечер и аз очаквам с нетърпение този повод всяка година.“ каза президентът на FEI Ингмар Де Вос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име