Яхваме „Световния автомобил на годината” – Hyundai IONIQ 5

0
2023

Лесно и непринудено се общува със световния автомобил на годината, въпреки че той има всички основания да се пръсне от гордост и да си вирне носа. След премиерата си през 2022 година, IONIQ 5 спечели множество престижни награди, сред които „Кола на годината” в Германия и Великобритания, грабна първите места в конкурсите на реномираните европейски списания Auto Express и Auto Bild.

Освен това се класира на трето място в конкурса „Кола на годината в Европа”. Наред с това моделът беше признат за най-добрият в света електромобил, като получи и приза за най-добър автомобилен дизайн за 2022 година. Освен това през миналата година Hyundai IONIQ 5 спечели и най-престижното отличие – „Световен автомобил на годината”. И ето, че сега попада в ръцете на една от „зелените” редакции из журналистическите електронни журнали – EzdaPress. Говорим си на един език, защото работим с чисти, натурални конски сили.

С удивителен набор от интелигентни технологии и автономен пробег до 481 км – този изцяло електрически CUV смайва със всеки изминат километър. Футуристичният дизайн притежава елементи от бъдещето, смело аранжиран с потребностите на настоящето и е практично базиран на специализираната и усъвършенствана изцяло електрическа платформа E-GM. Използваната параметрична динамика е понятието, което разкрива уникалните пропорции на модела. Дължина от 4,64 метра, широчина – 1,89 метра, височина – 1,60 метра, а междуосието е с рекордните 3 метра.

Отвън Hyundai IONIQ 5 пленява с изчистени, остри линии, които предават динамичното му присъствие на пътя и отличителните параметрични пиксели в LED фаровете и задните светлини. В предната броня има елемент с V-образна форма с дневни светлини. Арките на колелата са леко издути, а профилните стени са украсени със Z-образни щамповани линии. Огромните 20-инчови джанти и масивният спойлер на покрива допринасят още повече за аеродинамичните пропорции на Hyundai IONIQ 5. Пак за намаляване на аеродинамиката, дръжките на вратите се сливат с купето и „излизат” за удобство при отваряне.

Повечето клиенти и колеги журналисти споделят впечатлението, като да се намират на борда на космически кораб, когато става въпрос за интериора на IONIQ 5. И това е факт, а не преувеличение. Воланът е с две спици, а селекторът на трансмисията е поставен на кормилната колона. Дигиталният кокпит се състои от 12-инчов инструментален екран пред погледа на водача и 12-инчов сензорен дисплей на мултимедийната система с отлична графика, а върху предното стъкло се прожектират най-важните данни.

Тапицериите и панелите на таблото и вратите са черни. В купето са използвани предимно меки пластмаси, приятни на вид и на допир. Седалките са невероятно удобни, облечени са с перфорирана черна кожа, имат отопление и вентилация. Споменатото междуосие от 3 метра и електронно регулиращите се задни седалки и облегалки осигуряват първокласен комфорт за пътниците на втория ред. Прозорците с двойни стъкла отпред и отзад изолират външния шум от купето. Дръжките на вратите са вдлъбнати в панелите, а самите врати се затварят с тих звук.

Батерията на Hyundai IONIQ 5 е вградена в дъното на колата, така че подът е равен отпред и отзад. Багажникът е с обем от 527 литра. Самото багажно отделение е високо, като под кората който има малки ниши, в които има кутии за адаптера и кабела, както и комплект за ремонт на гуми. Облегалките се сгъват, както от багажника така и от купето, при което товарното пространство нараства до 1587 литра. Под предния капак е отделението за кабела за зареждане с обем още 57 литра.

Новият електрически Hyundai IONIQ 5 се предлага в три модификации. Изборът е между вариант с батерия с капацитет 58 кВтч само със задвижване на задните колела или с по-голямата батерия със 77,4 кВтч със задно предаване или със задвижване и на четирите колела. Тестваната версия с батерия с капацитет 77,4 кВтч разполага с преден и заден електромотор с мощност 325 к.с. и въртящ момент 605 Нм.

С двата мотора IONIQ 5 спринтира от място до 100 км/ч за 5,1 секунди. Впечатляващо е ускорението от 80 до 120 км/ч, което става само за 3,4 секунди. Максималната скорост е ограничена до 185 км/ч. Оборудван с батерията с капацитет 77,4 кВтч и двойно задвижване HTRAC 4х4, максималният пробег на IONIQ 5 варира от 454 до 481 км в зависимост от размера на колелата 19 или 20 инча.

Новият Hyundai IONIQ 5 може да се зарежда с напрежение от 800 волта, без да са необходими допълнителни компоненти или адаптери. Със зарядно устройство с мощност 350 кВт, новият IONIQ 5 се зарежда от 10 до 80% за 17 минути. Бързото зареждане осигурява още 100 км пробег само за 5 минути. Ако използвате зареждане от вграденото бордово устройство, електрическата кола може да поеме до 11 кВт на час и пълното зареждане ще коства малко повече от 6 часа. На зарядна станция с мощност 50 кВт, зареждането на батерията от 10 до 80% отнема около 56 минути.

Новият IONIQ 5 има и иновативната функция, наречена V2L, която позволява на клиентите свободно да зареждат всякакви електрически устройства, като велосипеди, скутери или оборудване за къмпинг, превръщайки IONIQ 5 в зарядно устройство на колела. Функцията V2L може да достави мощност до 3,6 кВт.

За най-ефективно използване на електроенергията по време на нашето пътешествие с екипа на EzdaPress ползвахме забавната и интригуваща с възможностите си системата за рекуперация при спиране или движение по инерция. Интензивността на рекуперация може да се регулира при нива от 0 до 3, както и чрез активиране на т.нар. i-Pedal, когато ускорението и забавянето се контролират само от педала на газта. При нормално шофиране разходът беше 16,3 кВтч на 100 км.

На пътя новият IONIQ 5 впечатлява с високия комфорт на возене, характерен за премиум марките. Дори с 20-инчовите джанти по селски пътища моделът поглъща всякакви неравности. На планински пътища, IONIQ 5 със собствено тегло над 2 тона се представя стабилно в завоите и вози повече от комфортно, без да се наклонява чувствително.

След всичко споделено и изживяно с Hyundai IONIQ 5 HTRAC 4х4, базовата цена от 107 990 лева не е изненада, а най-високата версия струва 133 400 лева. Опционално могат да се поръчат цвят металик с перлен или матов ефект, стъклен панорамен покрив и дигитални странични огледала, които обаче изискват свикване, така че ги спестете.

Технически характеристики:

Hyundai IONIQ 5 HTRAC 4х4

  • Два синхронни електромотора
  • 1-степенна автоматична предавателна кутия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 325 к.с. максимална мощност
  • 605 Нм максимален въртящ момент
  • 5,1 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 185 км/ч максимална скорост
  • 17,9/19,1 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 72,6 кВтч капацитет на литиево-йонната батерия
  • 454/481 км пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 121 900 000 лева цена на модела (Exclusive)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име