Едно лято с BMW, коне и море

0
1623

С впрегнати 374 коня под капака на BMW Серия 4 Cabriolet, това лято с екипа на EzdaPress си спретнахме перфектната работна ваканция. Пропътувахме стотици километри из страната и родното ни Черноморие, по конни бази и спортни манежи с цел да отразим най-новото из конния живот у нас.

Едно пътешествие под открито небе, с вятър в косите и истинска радост от шофирането

Силно емоционален модел, който освен романтика подарява сигурност, динамика и адреналин – BMW Серия 4 Cabriolet, особено топверсията M440i xDrive. Впечатления, нови приятелства, стари спомени, интересни събеседници, горещи репортажи. Шарено лято с коне, море и BMW. В света на конете любопитни новини не липсват, а при BMW са повод за поредна доза гордост от постигнати нови технологии.

Новото BMW Серия 4 Cabriolet е с удължен елегантен профил, по-мощен двигател и подобрена динамика на шофиране. Най-новото в модела е „завърналия се” изцяло нов и по-лек текстилен сгъваем покрив, разнообразни варианти от задвижвания, висококачествено окачване, усилена структура на каросерията и модерното оборудване.

Тръгваме от столицата с най-доброто настроение и ето ни в първата конна база KMArabian, разположена в асеновградското село Нови извор. Надушвайки расовия баварец, атовете от Чистокръвна Арабска порода по достойнство и с охота позират до шестото поколение на BMW Серия 4 Cabriolet. Правим чудна фотосесия.

Отново сме по автомагистрала „Тракия“, където в луд галоп пришпорваме 3,0-литровия 6-цилиндров редови бензинов двигател с два турбокомпресора. Мощният агрегат е оборудван с технологията Mild-Hybrid, при която 48-волтов стартер-генератор подпомага двигателя с вътрешно горене с допълнителна мощност от 11 к.с.

За нула време сме на брега на язовир „Жребчево”. Снимаме стадо диви коне. Язовирът става фон на кабриолета, така че в кадрите да изпъкнат ниския силует и елегантното присъствие на BMW Серия 4 Cabriolet.

Дължината на модела е увеличена с 128 мм до 4768 мм, а широчината е набъбнала с 27 мм до 1852 мм. Междуосието е увеличено с 41 мм до 2851 мм. Височината на колата при затворен покрив е 1384 мм. Солидното излъчване и динамичните способности се подчертават и от разширената следа с 28 мм отпред и с 18 мм отзад.

Залезът над Жребчево ни изпраща към поредната конна база „Макс“ в Нова Загора. Първокласния вит път ни дава възможност да се убедим във впечатляваща прецизност на променливото спортно кормилно управление, с която BMW M440i xDrive Cabriolet се вписва в завоите.

За отличната динамика на кабриолета допринася 8-степенната спортна автоматична трансмисия Steptronic Sport, която дискретно и ефективно избира правилните предавки. Трансмисията с лостчета на волана за ръчно превключване предлага и новата функция Sprint, която осигурява максимална динамика при междинни ускорения и изпреварвания.

Благодарение на максималния въртящ момент от 500 Нм, наличен в широкия интервал от 1900 до 5000 об/мин, новото BMW M440i xDrive Cabriolet се ускорява пъргаво както от място, така и при изпреварване. При рязко ускорение моторът реагира светкавично. Спринтът от място до 100 км/ч се случва само за 4,9 секунди.

Дългите часове път със спортния кабриолет не се усещат и ето ни по извивките на красивото ни Черноморие и бреговата ивица. Полъхът от морския бриз бързо „разсъблича” гюрука, като паднала неволно презрамка от дамско рамо, за радост на стария морски фар в Ахтопол.

При новото BMW Серия 4 Cabriolet се завръща текстилния гюрук, който комбинира качествата на сгъваем твърд покрив с естетиката на текстилен покрив. Той се състои от големи плоски елементи с неподвижно задно стъкло и многослойна изолация. Предлага се серийно в черен цвят и опционално в цвят антрацит със сребрист ефект.

Новият гюрук е с намалено тегло спрямо сгъваемият твърд покрив на предходния модел. Електрически задвижваният гюрук може да бъде отварян и затварян с натискане на бутон за 18 секунди, както и по време на движение със скорост до 50 км/ч. Гъвкавата конструкция на гюрука позволява увеличаването на обема на багажника от 300 литра при отворен до 385 литра при затворен покрив.

Следват дни с пясък и морски дюни, отличен терен, за да тестваме задвижването на всички колела от системата BMW xDrive, която подобрява сцеплението и контрола на автомобила на всякакви терени. Новото BMW M440i xDrive Cabriolet вози комфортно и се управлява елегантно с лекота. Опционално се предлага адаптивно окачване с амортисьори с електронно управление, което гарантира меко возене.

Пътуваме към Бургас и нощното издание на традиционната купа по конен спорт в „Парк Езеро”. Осигуряваме първи ред на голямата, вертикално ориентирана бъбрековидна радиаторна решетка, така че новото BMW Серия 4 Купе да гледа на живо дисциплината прескачане на препятствия. Тънките фарове на кабриолета привличат всички погледи.

По-късно при нощното шофиране същите тези Full LED фарове (серийното оборудване) правят нощта като ден по пътя. Като опция адаптивните LED фарове се предлагат с лазерни светлини. Те включват и адаптивни светлини за завой с променливо, оптимизирано за движение в града и по магистрали осветяване на пътното платно. При скорости над 60 км/ч, лазерните светлини на BMW повишават обхвата на дългите светлини до 550 метра, които динамично следват линията на пътя.

И точно за собственици на коне е информацията, че новото BMW M440i xDrive Cabriolet има и сгъваем теглич с електрическо задвижване.

В салона на новото BMW Серия 4 Cabriolet централната конзола традиционно е ориентирана към водача, а кокпитът включва изцяло дигитално арматурно табло с 12,3-инчов дисплей, както и 10,25-инчов сензорен контролен екран.

Управлението на мултимедийната система може да се извършва чрез докосване на контролния екран, чрез въртящия се контролер на системата iDrive на централния тунел, чрез бутоните на волана или с гласови команди. На екрана се изобразяват картите на навигацията с трафика в реално време и множеството функции на мултимедийната система.

В интериора естествено и типично за BMW всичко е от висококачествени материали, като серийното оборудване включва спортен кожен волан и спортни седалки с електрическо регулиране и климатизация, облицовани с кожена тапицерия.

За пътниците отпред са предвидени автоматични асистенти за подаване на предпазния колан. За задните пасажери има две единични седалки. Опционалният ветробран осигурява регулиране на течението на въздуха в интериора. Той лесно се монтира и демонтира, като се прибира зад сгънатите облегалки на задните седалки във включената в комплекта чанта.

Серийното оборудване на модела включва тризонова автоматична климатична инсталация и пакет за съхранение. Като опция се предлагат стационарна климатизация и вътрешно осветление. На разположение на водача и пътника до него са множество функции за свързаност и дигитални услуги, които оптимално свързват автомобила със света.

Въпреки спортната си натура, кабриолетът харчи средно 7,8 л/100 км, в града разходът е около 10 л/100 км, а на междуселищен път пада до 6,3 л/100 км. Когато спортния дух у водача се развилнее и скоростта е малко над разрешената по магистрала например, тогава компютъра отбелязва 9 л/100 км. Но всичко това е бледи цифри в сравнение с изживяването, което осигурява новото BMW Серия 4 Cabriolet.

Цените стартират от 111 300 лева за модела BMW 420i Cabriolet със 184 к.с., а топмоделът BMW M440i xDrive Cabriolet, като за начало – 153 550 лева.

Технически характеристики:

BMW M440i xDrive Cabriolet

  • 3,0-литров 6-цилиндров бензинов двигател с двоен турбокомпресор
  • 8-степенна автоматична скоростна кутия Steptronic
  • 374 к.с. максимална мощност при 5500-6500 об/мин
  • 500 Нм максимален въртящ момент при 1900-5000 об/мин
  • 4,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 250 км/ч максимална скорост
  • 7,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 177 г/км емисии на СО2
  • 153 550 лева цена на модела

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Иван Кисьов и Ивелин Солаков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име