15 коня от Рисиста порода представиха „ Ден на българския производител“

0
735

19-ия ден на август посрещна три гари за жребци и кобили от Рисиста порода в петия състезателен ден от календара на Бълграската асоциация за рисисти коне (БАРК).  Събитието което ежегодно се провежда само за коне родени, отгледани и тренирани в България стартира на хиподрумната писта в карловското село Войнягово. В първа гара Приз „Жребец Нарцис“, надпрепускане с двуколки на дистанция 1 600 метра за 2-годишни коне от Рисиста стартовия списък отброи 7 участника. Поради лекарска забрана отпадна жребец Melen Dra, а по правило от тази година което гласи, че коне в регистър не могат да участват в прозиве отпадна и кобила Infanta Sem. Така стартовата машина поведе 5 коня, като най-бърз в гарата бе жребец Moisey със собственик, треньор и запрежчик Ангел Стоилов от село Калояново. Втори финиша пресече жребец Paradis отново собственост на Ангел Стоилов, на управляван от запрежчик Цветан Войков. Трети се нареди жребец Mister Dra от конюшите на Стефан Петров, който е и треньор и запрежчик. Четвъртото място остана за рисака Karino със стопанин и треньор Ахмед Мехмед, но управляван от състезателя Атанас Янков.

Във втора гара с Приз „Жребец Измамник“ на дистанция 1 900 метра за 3-годишни коне стартираха 6 двуколки с 2 жребеца и 4 кобили. Изпитание в което поведе Цветан Войков, последва почти изравняване на три двуколки във втория завой, на в крайна сметка победи опитния запрежчик Стефан Петров, който безпогрешно направляваше своята кобила Ilina. Втори финишира тандема Огнян халачен и жребец Кadem. Трети в гарата се класира запрежчик Стоян Ангелов с кобила Francheska Halerid собственост  и тренирана от Стилиян Костов.

В последната за деня трета гара за Приз „Жребец Утопис“ на 2 100 метра за 4-годишни и по-възрастни коне от 5 коня преди старта отпадна само 1 поради лекарска забрана. Дълга и определено зрелищна гонка в коята освен победителя  жребец Forlan всички други вдигнаха галоп и бяха диклалифицирани. Така или иначе опитният запрежчик, теньор и стопанин Илчо Илчев още от самото начало на гарата поведе убедително и с огромно преднина запази лидерстовов си през цялата дистанция. След награждаването на победителя се проведе и квалификация за едно младо конче, което успя да направи отлично време и така се сдоби с право на участие в официално състезание.

 

Всички награди в гарите връчи председателя на БАРК Христо Пенев, който сподели специално за EzdaPress, че следващото състезание от календара на асоциацията ще се проведе на 23 септември на хиподрумното трасе край Сливен.

Пълно видео от трите гари може да видите тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име