Новият Volkswagen Amarok идва на пазара с родословие и капки чужда кръв

0
1765

Вливането на чужда кръв в една елитна порода е добре позната тенденция в съвременното коневъдство с цел запазване на качествата на дадена порода и подобряване на генетичния потенциал. Кой на кого е прелял и какво ще се получи във времето в сътрудничеството между Volkswagen и Ford ще покаже бъдещето, сега е важен резултатът, който генерира общото между Amarok и Ranger.

В средата на това горещо лято тестваме топверсиите на новия Volkswagen Аmarok. Пикапите са оборудвани с 3,0-литров V-образен 6-цилиндров турбодизелов двигател с мощност 241 к.с., с постоянно задвижване на четирите колела и с 10-степенна автоматична скоростна кутия.

Двигателят е с голям работен обем и може да тегли прикачено ремарке с максимално тегло до 3,5 тона и да превозва тежки товари, като общото допустимо тегло е до 1,16 тона. Има опция за статично натоварване на покрива до 350 кг, така че да се разпъне палатка. Това накратко е новият Amarok.

По-обширно представянето на пикапа трябва да ни върне в далечната 2010 година, когато успешният модел разбива пазара от продажби. Оттогава са продадени 830 000 бройки по целия свят. През 2023 година беше представена втората генерация на Amarok, а в средата на юли и у нас се състоя и премиерата за българския пазар.

Оставайки настрани рестрикциите в световната икономика, които принудиха Volkswagen да обедини усилията си с Ford в разработването на наследник на Amarok, се оказва, че и двете страни са доволни от това сътрудничество и нямат нищо против.

Новия Volkswagen Amarok е забележително комфортен. Окачването поема без стрес неравностите по пътната настилка, няма друсане за пътниците. Моделът е с директно и леко кормилно управление. Относително маневрен е за размерите си.

Паркирането става без проблем, благодарение на сензори и камера с 360-градусов обзор. След 480 км по магистралата и първоклсани пътища, планираният маршрут ни позволява да изпробваме офроуд възможностите на съвместната разработка на Ford и Volkswagen.

При шофиране в нормални условия, Volkswagen Amarok се задвижва от колелата на задната ос. Ако има проблеми със сцеплението, тогава автоматично свързаното задвижване на всички колела 4WD прехвърля въртящия момент към предните колела.

Извън пътя новият Volkswagen Amarok се движи уверено, със самочувствие, че има просвет от 192 мм и увеличените ъгли на заход в сравнение с предшественика си. Новият Volkswagen Amarok вече може да преодолява водно препятствие с увеличена дълбочина от 50 на 80 см.

Системата за задвижване на всички колела има и предварително зададени режими, блокаж на задния диференциал и дори понижаваща предавка 4L. В помощ на водача са инсталирани системи като автоматично задържане и контрол на спускането. Перфектен офроудър, доказал се дори и по пясъчната ивица на Черно море.

Паркиран на закътан южен плаж и укротен като пред атака, новият Volkswagen Amarok ни позволява да бъде разгледан отблизо. Във фаровете с ярък LED светлинен подпис има внедрена типичната за Amarok линия, стигаща до задните прозорци.

Отличават го релефен преден капак, раздуди калници със защитна пластмаса и голям надпис Amarok върху задния капак на каросерията. Единствено покривът, корпусите на огледалата и дръжките на вратите са общото в дизайна, което откриваме като прилики с Ranger.

Отвътре Volkswagen Amarok ни посреща с мултифункционален волан, с 12,3-инчов вертикален дисплей на мултимедийната навигационна система, амбиентно осветление и висококачествени материали. Интериорът на новия Volkswagen Amarok е с първокласно оборудване в комбинация с интелигентни инфотейнмънт системи и последно поколение асистиращи системи за водача.

Връзката със смартфони чрез Android Auto и Apple CarPlay се осъществява само с кабел, за който на конзолата има конектори USB-A и USB-C. Има  поставка за безжично зареждане, а софтуерната актуализация на пикапа се извършва онлайн.

Пикапът се предлага само във версия с двойна кабина, като размерите са пораснали спрямо първия Amarok. Моделите Aventura с предна броня с X-образен дизайн и PanAmericana с прахово боядисан ролбар и стъпала в черно се открояват с богато оборудване като двузонов климатроник, пълна гама от системи за безопасност и интелигентни асистенти за подпомагане на водача. Всичко това, съчетано с кожена тапицерия на седалките и вратите. Лукс от класа на престижен SUV.

Пикапът има богато многообразие от решения за почти всяко начинание. Все качества закодирани в гените на Amarok. С богата палитра от нови функции, това е автомобилът, готов за експлоатация във всякакви ситуации. Това неминуемо го превръща в безспорен мултифункционален и надежден лекотоварен автомобил.

Товарна площ с LED осветление, халки за укрепване, 12-волтов контакт, покритие за товарния отсек с електрическа Rollcover-система, достатъчно пространство върху товарната платформа за напречно разположен между сводовете на калниците европалет, с възможност за стабилизиране, посредством здрави укрепващи халки. Все неща, важни за нашата аудитория, която търси практичност при избор на автомобил.

Новият Amarok на Volkswagen е абсолютен еквивалент и отговор на хора, търсещи престижен автомобил, който не се страхува от безпощадна работа.

Технически характеристики:

Volkswagen Amarok V6 TDI 4Motion

  • 3,0-литров 6-цилиндров турбодизелов двигател
  • 10-степенна автоматична скоростна кутия
  • 241 к.с. максимална мощност при 3250 об/мин
  • 600 Нм въртящ максимален момент при 1750-2250 об/мин
  • 8,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 10,1 л/100 км среден разход на дизел
  • 265 г/км емисии на СО2
  • 110 665 лева цена на тествания модел (Aventura)

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Виктор Узунов, Атанас Марков и Volkswagen LNF

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име