Предстояща изложба на Галя Петрова, озаглавена „Корен и Дух Български“

0
599

Препускащ кон е сред мотивите, излети върху стъкло

Изложбата „Корен и Дух Български“ е продължение на изложбата „Българка“ от 2019 година. Една идея родена още през 2017 от любовта към шевиците, корените и историята ни и развиваща се с нестихващо вдъхновение. Всички това е поднесено от таланта и нестихващият жар на Галя Петрова. Това всъщност е дизайнерът на календарите на EzdaPres през последните години, справочници, каталози, плакати и различни специализирани конни издания.

Галя Петрова

Тя е родена в китното планинско градче в северозапада – Берковица. Сега живее, твори и отглежда заедно със съпруга си, двете си деца в столицата. „Изкуството винаги е било част от мен. Като се замисля, голяма част от мечтите ми са били свързани именно с него и по-конкретно с рисуването“, споделя Галя. По професия е графичен дизайнер – работа, която също е свързана с творчество и нейна реализирана мечта. През годините е опитвала различни техники и материали, но когато експериментира рисуване върху стъклото, та сякаш се ражда втори път.

„Стъклото за мен е неугасващото желание да опитомя неговите форми, гладката му повърхност, прозрачност и крехка структура.“, признава художничката и добавя, че първо хоби, но след това и професия, чрез която реализира и първата си самостоятелна изложба. От тогава изтича много вода и ето, че Галя Петрова отново озарява хоризонта с поредното си вдъхновение, като в една от стъклените картини с препускащ кон.

В престоящата изложба през септември в родната си Берковица, Галя пресъздава духът, коренът, историята, легендите, шевиците през нейните очи и творчество. А, посланието и като будител е да си спомним, да ги възродим и съхраним. Петрова поставя и екзистенциалния въпрос кои сме, за да пребъдем?

Изложбата „Корен и Дух Български“ ще бъда открита на 7 септември (четвъртък) от 17:30 ч в изложбената зала на Етнографския музей в Берковица и ще остане отворена за ценители до 6 октомври 2023 г.

Тук може да разгледате част от потрофлиото на Галя Петрова с рисувани стъклени картини, гарафи за вино и чаши и творчество й, като графичен дизайнер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име