Стария континет посреща Европейското първенство по всестранна езда FEI 2023 в световноизвестния Харас Дю Пин

0
576

Красивия регион Харас дю Пин в северозападна Франция  за четири дни (9-13 август) се превръща в сцена за изява на 58 ездачи от 14 държави, които ще се борят за отборните и индивидуалните награди в Европейското първанство по всестранна езда. Освен домакините от Франция в надпреврите участват спортисти от Австрия, Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Ирландия, Италия, Холандия, Швеция и Швейцария, заедно с индивидуални представители от Дания, Финландия, Унгария и Полша.Състезанието започна вчера с теглене на жребии, преглед на конете и церемония по откриването. Зрителите ще набюдават два дни обездка  днес и утре (10 и 11 август), вълнуващ етап изпълнен с  крос-кънтри в събота – 12 август и  решаваща последна фаза с дисциплината прескачане на препятствия в неделя – 13 август.

Общо 24 милиона евро бяха събрани с подкрепата на френската държава, европейско финансиране, средства от Нормандия и местния департамент и инвестирани в чисто нови конюшни и свързаните с тях съоръжения заедно с четири нови манежа, модерни офиси и хотелски комплекс.

Националния парк Харас Дю Пин се намира в департамент Орн ( южния регион на Нормандия). Там е изграден един от най-старите френски национални конезаводи и известен като „Версай за коне“, основан от крал Луи XIV през 1715 г. и се простира на повече от 2471 акра. Много големи събития са били организирани в конезавода, включително Grand Complet, който е създаден преди 25 години от семейството на Пиер Ле Гупил – дизайнер на трасето за крос-кънтри за Европейското първенство и избран да изпълнява същата роля в Олимпийските игри в Париж 2024 г. Една от основните движещи сили зад реализирането на този мащабен проект и трансформацията на Харас Дю Пин бе бизнесмена Ерве Морин, министър на отбраната при бившия френски президент Саркози, който има силен интерес към конните надбягвания и който подкрепя и класическия коннен спорт. „ Франция има силна традиция и връзка с конете и не мога да се сетя за по-подходящо място за домакинство на това FEI Европейско първенство от Харас дю Пин“, отбеляза в приветственото си слово по време на откриването Ерве Морин.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име