Австралия и Япония резервират билети до Париж 2024

0
560

Австралия и Япония спечелиха място на Олимпийските игри в Париж 2024, като се изкачиха на първите две места в квалификацията за олимпийски прескоци от група G във Валкенсваард в Холандия, където Нова Зеландия и Китай пропуснаха, когато завършиха трети и четвърти.

Така градът на светлината – париж, ще посрещне света на XXXIII Олимпиада точно една година от днес, представяйки 19-дневно състезания от 26 юли до 11 август 2024 г. на 41 зони за състезания, включително грандиозното място за конен спорт във Версайския дворец. Някога дом на кралете и кралиците на Франция и развит до величествени размери от „Краля слънце“ Луи XIV, който вярваше, че всичко се върти около него, дворецът се смята за един от най-екстравагантните и красиви в Европа. И не за първи път звукът на галопиращи копита ще се чува из красивите му градини, докато атлетите и техните коне се борят за златото в трите олимпийски дисциплини по конен спорт – обездка, всестранна езда и прескачане на препятствия.

Олимпийската история на конния спорт официално започва на 5-ите Игри, организирани в Стокхолм, Швеция през 1912 г., където шведски ездачи печелят отборно злато в прескачането на препятствия и многобордието и индивидуално злато в обездка и всестранното бягане. Само французинът, капитан Жан Кариу, прекъсна хватката на нацията-домакин на най-високото стъпало на подиума, когато спечели титлата в индивидуалното прескачане в прескок срещу немския лейтенант Рабод В. фон Крьохер през същата година.

Париж 2024 г. отбелязва точно един век, откакто конният спорт на Олимпийските игри премина под юрисдикцията на FEI през 1924 г. и битката за квалификация сега е по силна от всякога.  Отбори от трима ще се състезават и в трите дисциплини, а Франция, като страна домакин, автоматично се квалифицира във всяка дисциплина.

В обездка ще има максимум 60 състезатели, с 15 отбора по трима и 15 индивидуални ездачи. Вече се присъединиха към нацията домакин Франция, отбори от Дания, Великобритания, Германия, Швеция, Холандия и САЩ, които заеха първите шест места на Световното първенство по обездка FEI 2022 миналото лято, където Австралия също се класира като най-високо класираният отбор от олимпийска група G.

Полша претендира за единственото предлагано квалификационно място в квалификационния мач от група C в Будапеща, Унгария миналия месец. Има три места за попълване на предстоящото Европейско първенство по обездка на FEI 2023, което ще се проведе в Ризенбек (Германия) от 4 до 10 септември, докато страни от групи D и/или E ще преследват двете предложени места на 2023 Панамериканските игри в Сантяго, които се провеждат от 26 до 29 октомври.Индивидуалните квоти ще бъдат определени въз основа на отбора и олимпийската класация на FEI.

Във всестранната езда ще има максимум 65 състезатели, съставени от 16 отбора по трима и 17 участващи в индивидуалните надпревари. Тук към французите ще се присъединят Германия, САЩ, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Швеция и Швейцария, които в този ред претендираха за първите седем места в Световния шампионат на дисциплината организиран в Пратони дел Виваро (Италия) миналия септември. Отборът на Полша също направи разрез в квалификация от група C, организиран на техния терен в Баборовко преди два месеца, докато Австралия и Китай грабнаха двете предложени места в квалификационния мач от група F и G в през юни. Два отбора ще се класират за предстоящото Европейско първенство по FEI в Харас дю Пин (Франция), което ще се проведе от 9 до 13 август. От 16-те състезаващи се отбора, 14 места са разпределени чрез квалификационни събития и едно чрез крайното класиране на серията FEI Eventing Nations Cup™ 2023, която ще приключи в Холандия на 8 октомври. А Панамериканските игри през октомври 2023 г. също предлагат места за отбори от олимпийски групи D и/или E, които все още не са се класирали.

Налични са 14 индивидуални квоти в седемте групи за олимпийско класиране на FEI и още три чрез класиране в общата листа за олимпийско класиране на FEI.

В прескачането ще има максимум 75 състезатели, включително 20 отбора и 15 индивидуално.

Към днешна дата към французите се присъединиха Швеция, Холандия, Великобритания, Ирландия и Германия, които заеха първите пет места в квалификациите на Световното първенство по скокове на FEI през 2022 г. в Хернинг (DEN), Белгия, които спечелиха предложеното място на Longines FEI Финал на Jumping Nations Cup™ 2022, Саудитска Арабия и ОАЕ, които спечелиха местата си в квалификацията от група F в Доха (QAT) през февруари, и Австралия и Япония, които резервираха своите билети в квалификацията от група G миналата седмица във Валкенсваард (NED). Все още остават девет отборни места, които трябва да бъдат решени в тази дисциплина, като две са отворени за страни от група C в Прага (Чехия)  и още три са предложени на FEI Европейското първенство по скокове в Милано (Италия) в началото на септември. Има едно място за грабване на финала на Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023 в Барселона (ESP) на 1 октомври, а по-късно същия месец страните от олимпийски групи D и/или E ще преследват три отборни и три индивидуални слота на панамериканските игри.

Останалите 12 индивидуални слота ще бъдат запълнени чрез олимпийската ранглиста на FEI. Общо 10 500 атлети ще участват в 32 спорта и 329 събития на Олимпийските игри в Париж през 2024 г., за които 7 милиона от наличните 10 милиона билета вече са продадени на широката публика.Тези Игри ще бъдат най-голямото събитие, организирано някога във Франция, и ще определят нови стандарти за устойчивост за големи спортни събития, намалявайки въглеродния отпечатък на Игрите наполовина в сравнение със средния за Лондон 2012 и Рио 2016. Париж 2024 приветства „Новата ера“ на Олимпийски игри – първите, планирани и проведени в съответствие с реформите на Олимпийската програма 2020 г., създавайки социални и икономически възможности, които са достъпни за всеки и са разположени в по-градска и компактна среда.Нарушавайки традицията, за първи път в историята на летните олимпийски игри церемонията по откриването няма да се проведе на стадион. Вместо това ще се проведе на главната артерия на града, река Сена, по която спортисти в лодки, разпределени за всяка делегация, ще пътуват по 6-километров маршрут от изток на запад, завършващ в Трокадеро, обширният комплекс от музеи, скулптури, градини и фонтани с невероятна гледка през реката към емблематичната Айфелова кула.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име