Стари линии, коне нова генерация и онагледено родословие представи VII национално изложение на коне от породата Български тежковозен кон

0
1888

В деня на билките Еньовден (24 юни) на територията на центъра за изкуства и занаяти „Орешак“ до Троянския манастир пред експерти, гости и публика бяха представени 36 екземпляра онагледяващи стари запазени линии, нови линии и подрастващи и родени чрез изкуствено осеменяване кончета от породата Български тежковозен кон. И това бе само един от съществените акценти в VII национално изложение на породата, организирано от НАК (Националната асоциация по коневъдство) и АКБ (Асоциация на коневъдите в България).Събитието тази година съвпада и с отбелязване 70 години от идеята за създаване на породата и е от особено значение за утвърждаване и апробация на популацията на породата и одобряването й за българска. Начало на празничния ден даде г-жа Полина Марина от МЗ с подписан поздравителен адрес до участници и домакини от министъра на земеделието г-н Кирил Вътев и приветствие от Георги Йорданов. ( Изп. Директор на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството).

„ За 70 години българските тежковозни коне са преминали през редица предизвикателства и промени, но са запазили своята сила, издръжливост и външен вид.  Днес работота по утвърждаване на породата продължава. Представените екземпляри от днешното и предишни изложения ще послужат за одобряване на Български тежковозен кон за българска порода коне.“, отбеляза в словота си Йорданов.

По оригинален начин организаторите на изложението предсавиха ретроспектция на  породата. С парад на жребците сред които и коне нова генерация се онагледиха VI стари линии от създаването на породата Български тежковозен кон. Така нагледно се видя  действащата генеалогична линия на породата. Линията на жребец Probel чрез кончетата Аtlantik и Аrtur. Линията на Nagovor чрез жребците Neron, Nero Nepal и Nepal II. Линиите на Reglan, Priz, Los и на жребец Rial. Впечатляващ развъден селекционен процес, чийто венец бе мъжко конче Rubin I – първото конче от породата създадено чрез изкуствено осеменяване у нас от д-р Иван Кънев. На изложевието бе и неговия 100 % брат, отново плод на изкустмено осеменяване – жребец Rumen.

Събитието представи и три нови  линии от жребец  Barto (родоначалник), чрез кончетата  Bolgar и Balduin. Линията на жр. Buyan (родоначалник), внесен от Украйна (Руски тежковоз) и жребец Roman V.

 

 

След този емоционален спектакъл поднесес със силата на селекцията, последва втори вълнуващ момент за присъстващите, а именно връчване на отличителни плакети на коневъдите с изключителен принос за развитието на породата. На сцената заприиждаха фермери от цяла България. Отличията връчи лично г-жа Полина Марина от МЗ

И докато екпертно четиричленно жури (в състав д-р Минчо Диитров, д-р Боряна Иванова и експертите Пламен Левков и Иван Иванов) оценяваше конете – участници в изложението по различни показатели, зрителите се наслаждаваха на пъстрата програма в коята гостите имаха възможност да се повозят във файтон с пряг с коне – тежковози, да наблюдават  демонстрация за установяване на бременност при кобили, да дадат своя вот за определяне кон на публиката в различните категории, да се насладят на изпълненията на танцов състав „Възраждане“ от читалище „Орешак“ и да научат за разликите в подковите и подковаването на тежковозите и останалите породи коне в открита беседа на професионалния подковач Мирослав Василев.

След приказния парад на кобилите около които пъргаво припкаха млади кончета  настъпиха и дългоочакваните минути за избор на шампиони и награждаване на класираните от първо до трето място в различните категории. С най-висок сбор точки от оценяването и с трикольорна лента окичи гърдите си 5-годишния чилест жребец Nero Nepal от конюшните на баща и син Любчо и Михайл Арангелови от село Габра. Шампиона е от линията на Nagovor.

Жребец Nero Nepal, шампион на породата за 2023 г

III място спечели Registar роден 2016 собственик на Росен Кулев с производител Бирослав Илиев от Черни Осъм. II място взе Nepal II собственост на фирма „Бест Протекшън“ и производство на Борислав Илиев, жребеца принадлежи към линията на жребец Nagovor.   I място грабна чилестия 11 – годишен жребец Neron със собственик и производител Пенчо Панталеев също от линията на Nagovor.С гласовете на публиката бе избран избран жребец Вarto Kaposfured 373 Dalia (от новите линии на породата)

В категория Кобили, комисията обяви за шампион родената на 1 май 2018 г, Lireta R. Чилестата кобила е родена във фермата на коневъда Ахмед Ахмед  от село Голяма вода. Кобилата Lireta е майка и на двете кончета плод на изкуствено осеменяване, които бяха представени на изложението. III място в категорията заслужи 10- годишната кобила Lara I, собственост и производство на Атанас Грънчаров от село Бачево. Lara принадлежи към линията на жребец Los. II-то престижно място взе кобила Nelina N, родена през 2005 г алеста на цвят със собственик Мая Петрова, производител Борислав Илиев от линията на Nagovor. I -во място спечели 5-годишната ,Nirvan с производител Борислав Илиев от село Черни Осъм също от линията на Nagovor. Избора на публиката падна върху алестата кобила Leonora N, от фермата на Цанка Димитрова от Разград, съпруга на покойния и известен коневъд  Димитър Димитров. Leonora е от  линията на Los.

При подрастващите 3-годишни кончета, класацията обяви: I място за Lord-S.K, собственост на Спас Костадинов (от линията на Los ). Второ място бе присъдено на Anrika, собственост на Атанас Грънчаров (от линята на Probel). III място за Biser M,  собственик Мая Петрова и производство на Мирослав Василев, който в рамките на изложението, освен като коневъд се разписа и в другото си амплоя на подковач и изнесе любознателна лекция. Конче Biser M принадлежи към новата линия на Barto Kaposfured – 373 Dalia.

При 2-годишните кончета комисията отличи с III място  April L, със стопанин Радослав Петров от село Христо Даново ( от линията на Probel). С II  място си тръгна чилестото конче Reglan, собственост на Росен Кулев село Черни Осъм. I място в категорията спечели  Balduin, собственик Спас Костадинов от село Бистрица и производител Борислав Илиев (кончето е от линята на Barto). Публиката си избра свое конче в категорията – Bulgar – S от фермата на Зафер Рамаданов от село Борима и производство на Борислав Илиев. Кончето е от линията на Barto.

При 1-годишните III място спечели конче Rumen – Komshtitsa, собственост на Нели Николаева от Костинброд , II място конче  Rubin  – R, на стопанин Ахмед Ахмедов  и I – во за Ringo Star на Халил Кехайов от Доспад.

 

Обширно видео от изложението и всички съпътстващи прояви може да видите тук

 

В края на материала от вчера, можеш да махнеш изцяло изречението с анонса за предаването и да сложиш това : Тв репортаж в предаването „Конете на България“ излъчен по Агро Тв с интервюта с участници и коментари може да видите тук: 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име