Новият Volkswagen ID.4 GTX има вече само електрически коне

0
2264

Обозначението ЕА (електрически автомобил), изписано на регистрационните номера, все по-често радва окото ни в натовареното движение. Това е поредният знак за напредващата електрическа мобилност и ангажимента на автомобилните фирми към околната среда. Volkswagen отдавна се разписа с разширената си гама от модели с напълно електрическо задвижване с ID.3, ID.4, ID.5 и дори електрическия ван ID.Buzz.

За клиентите, които обичат по-спортното изживяване зад волана, от Volkswagen създадоха модели с динамични характеристики в електрическата гама с допълнението GTX. Тези „атлети“ са оборудвани с два електромотора – по един на предната и на задната ос. За екипа на EzdaPress беше повече от предизвикателство да „пришпорим“ първия спортен електрически модел в гамата на марката ID.4 GTX, който съчетава бързината на спортен кон и елегантността на волната езда.

Новият електрически Volkswagen ID.4 GTX се задвижва от система за двойно предаване с два електромотора – по един електромотор на предната и задната ос. Електромоторът на задната ос генерира мощност 204 к.с., а по-малкият на предната ос добавя още 109 к.с. Общата максимална мощност на двата е 220 кВт или 299 к.с., като те могат да работят заедно под формата на електрическа система за двойно предаване. Благодарение на огромната тяга и системата 4х4, новият Volkswagen ID.4 GTX ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди, а изпреварването е много скоростно. Максималната скорост е електронно ограничена до 180 км/ч.

Впечатляващият външен вид на електрическия модел предизвиква внимание с познатата светлинна лента в предната част съчетана с трите елемента със структура на пчелна пита, които формират дневните светлини. Отзад триизмерните LED блокове на фаровете и Х-образната графика на светлините разкриват новото по-спортно оформление на броните. Покривът, калоните и задният спойлер на новия Volkswagen ID.4 GTX контрастират с каросерията, лакирани в бляскав черен нюанс.

Отвътре света на Volkswagen ID.4 GTX посреща с нова дизайнерска атмосфера. Горната част на арматурното табло е оцветена в тъмносиньо, а в облицовките на вратите има вложки от изкуствена кожа. Цветен акцент към седалките добавят червените контрастни шевове.

Емблемата GTX е поставена на видно място върху волана и на праговете, както и в горната част на облегалките. Салонът е много просторен. Целите предни седалки са много удобни и носят логото ID. под формата на перфориран мотив в горната част на облегалките. Практичният багажник е с обем 543 литра и не се различава от стандартния ID.4, а под пода му има специално място за съхранение на кабелите за зареждане.

За удобство на водача има нов проекционен дисплей в зрителното поле на шофьора, която дава най-важната информация за пътуването. Пред погледа на водача в новия Volkswagen ID.4 GTX е интегрирано дигиталното информационно табло. На волана има бутони за управление на функциите със сензорни панели. Подредбата на арматурното табло е ефективна, контролни прибори и 12-инчовият сензорен екран на мултимедийната система осигуряват отлична визуализация на функциите, Новата версия на софтуера има адаптивна функция за гласово управление.

По магистрала, в града и дори по горски пътища, новият Volkswagen ID.4 GTX има изключително стабилно пътно поведение в завоите. Воланът е с много директно и прецизно управление. Скоростната кутия е 1-степенна автоматична. Максималният въртящ момент от 460 Нм е наличен във всеки момент след потеглянето и може да се почувства винаги при ускорение.

При шофиране в режим Sport се включва предният електромотор. Акумулаторната батерия е разположена централно под пода на каросерията и така е постигнат нисък център на тежестта и балансирано разпределение на натоварването между предния и задния мост.

Volkswagen ID.4 GTX използва акумулаторна батерия с нетен капацитет 77 кВтч. При комбиниран разход на електроенергия от 18,2 кВтч на 100 км, батерията осигурява автономен пробег от 480 км. При скоростно шофиране по магистрала обаче със скорост 130-140 км/ч, автономният пробег намалява до 330 км. В градски трафик консумацията на ток пада до 14,6 кВтч на 100 км и обхватът се увеличава до над 500 км. Със стандартния кабел ID.4 GTX се зарежда с променлив ток с мощност 11 кВт за 7 часа за около 30 минути. На бързозарядни станции с прав ток и мощност до 125 кВт, батерията на ID.4 GTX се зарежда от 5 до 80% за около 38 минути. Цената на новия спортен Volkswagen ID.4 GTX у нас стартира от 120 293 лева.

Технически характеристики:

Volkswagen ID.4 GTX

  • 2 синхронни електромотора
  • 1-степенна предавателна автоматична кутия
  • 4х4 задвижване на четирите колела
  • 299 к.с. системна максимална мощност
  • 460 Нм максимален въртящ момент
  • 6,2 секунди ускорение от 0-100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 18,2 кВтч/100 км среден разход на енергия
  • 77 кВтч капацитет на литиево-йонната батерия
  • 480 км автономен пробег със заредена батерия (WLTP)
  • 0 г/км емисии на СО2
  • 120 293 лева цена на тествания модел

Снимки Иван Кисьов и Volkswagen

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име