Европейското първенство по издръжливост на FEI след по-малко от 100 дни 

0
590

Само по-малко от 100 дни всички погледи в света на издръжливостта ще се насочат към Ермело в Холандия, тъй като холандският град ще бъде домакин на дългоочакваното Европейско първенство по издръжливост на FEI 2023. Събитие, което ще събере елитни ездачи от целия  континент.Шампионатът обещава да покаже някои от най-добрите дистанции по издръжливост в Европа. Шампионата през 2021 г. се домакинстваше на същото място , когато испанците бяха в пълна сила, тъй като Анхел Сой Кол (Испания) и Уорънс Хил Чайзе заеха първото място на подиума, докато неговата сънародничка Мария Алварес Понтон взе бронз, а французина Винсент Gaudriot печели сребро. Испания направи двоен удар, тъй като те също спечелиха първото място в отборното състезание, като Франция взе сребро и Италия бронз. Франция и Португалия, които постигнаха забележителни отборни резултати на отложеното FEI Endurance World Championship 2022 в Бутиб (ОАЕ), което в крайна сметка се проведе през февруари 2023 г., са нетърпеливи да надградят успеха си, докато Испания – тази вечна сила в ендюранса – също гледа към отборен медал в Ермело, след като техният капитан Джауме Пунти Дахс спечели индивидуален бронз в Бътийб тази година.

Докато страни като Испания са доминирали в предишни европейски първенства – и са държали отборната титла от 2015 г. насам – други страни са по петите им, търсейки начин за престижно класиране. Отбори от цяла Европа тренират усилено, като същевременно наблягат на основния принцип на дисциплината: „Да завършиш означава да спечелиш“, тактика, която очевидно се отплати на скорошния Световен шампионат за отборите на Франция и Португалия.

Холандия, като домакин обещава и в това си издание зрителите да се насладят на спортна езда от най-висок клас, красивите гори и спиращи дъха гледки около Холандския национален конен център. Организаторите са си поставили цел да издигнат издръжливостта до нови висоти на съвършенство и работа в екип и имат силен опит в организирането на 2021 FEI Endurance European Championship, който включва и FEI World Endurance Championship за млади ездачи и юноши. „Нашата мисия е да насърчаваме конкурентна среда, в която тези ценности са на преден план, като същевременно насърчаваме устойчивостта както за конете, така и за околната среда.Ние се ангажираме да поддържаме най-високите стандарти за хуманно отношение към конете, спортсменство, справедливост и уважение към всички участници в общността на Endurance.“, казва Ерик Ламсма, президент на организационния комитет на европейския шампионат.

Със своите съоръжения от световна класа, които включват конюшни, ветеринарни алеи, зони за почивка и лесен достъп до местата за езда в живописния регион Велюве, Холандският национален конен център е добре подготвен да бъде домакин на това престижно състезание отново.

Ключовите дати за шампионата включват подаване на номинирани до 17 юли и потвърждение до 31 август. Конете и ездачите трябва да отговарят на специфични критерии за квалификация, включително завършване на CEI 3*, до 9 юли. Освен това участващите коне трябва да отговарят на изискването за минимална възраст от 9 години. За тези, които не участват в шампионата, редовните CEI Endurance езди ще се проведат на 9 септември.

Текст и снимки: Пресслужба FEI

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име