Крива бара представи най-бързите и най-силните коне пред погледа на гости от висок ранг

0
2110

Народни представители, депутати от 48-мото Народно събрание, общински съветници, кметове, директори на училища и спортни деятели бяха сред специалните гости, които уважиха с присъствието си конните състезания в село Крива Бара (общ. Брусарци). С блестяща организация от първия старт при беговите до последният гонг при тежковозните, събитето премина под знака на зрелищните спортни емоции и богат награден фонд.

20-я ден на май, дълго ще отеква в спомените на гости и участници, които съпреживяха вълнуващия спортен ден посветен на конете в Крива бара. Зад отличното домакинство тази година се разписаха кмета на село Крива Бара – Владимир Владов и земеделския производител и животновъд Генади Величков. Подкрепени от местни партньори в името на добрата традиция за провеждане на бегови гари и турнир с коне от тежковозни породи, двамата организатори получиха десетки поздравления за провеждане на събитието.

 Владимир Владов,                    Димитър Аврамов,                Ванина Вецина

С подготвена линейка и медицински екип, с общинска полиция, трибуна за ВИП гостите, стартьори и стюарди началото на гонките бе дадено с приветствени слова от депутата Димитър Аврамов и кмета Владов. В първа гара на дистанция 1200 м за 3-годишни и по-възрастни коне от Чистокръвна Английска порода (ЧАП) на старт застанаха 5 състезатели, а минути след финала победителите награди нежната, но парламентарна десница на народния представител  г-жа Велина Вецина. С първо място зарадва своя стопанин кобила с име Момичето от острова, собственост на домакина Генади Величков с треньор Левент Незиров и жокей Нурай Хамил. В проведените следващи гонки Величков спечели още едно второ и едно трето място със свои коне. Наградите в гарата връчи Димитър Аврамов, който поднесе и грамота за принос в развъждането на коне от ЧАП на един от най-успешните ни треньори Левент Незиров.

Във втора гонка отново коне от ЧАП на дистанция 1 800 метра в надбягването между 4 конкуренти, най-бързо финала прекоси кобила Бележа Фокс на Доника Тодорова и жокей Радостин Иванов. Иванов се очартава към момента, като най-успешния жокей с лидерство в ранглистат в сезон 2023.

В трета гара на 2 400 м, където за първи път публиката наблюдава в един старт баща и син, в случая Любчо Златев и Небичо Златев и още трима жокеи се наложи изключителния жребец Кинджо с жокей Любчо Златев. Конят е собственост на Драгомир Димитров от село Иширково.

При полукръвните коне отново 5 вихрогони се впуснаха в битка с вятъра, като най-атрактивен и бърз бе жребец Кадилак със жокей Радослав Иванов и стопанин Десислава Каменова.

Специално за гости и победители на финала на гонките към сценария се присъедини и духовия оркестър „Братя Ангелови“ от Видин, които се погрижиха за доброто и приповдигнаго настроение до самият финал на празника.

 След скоростните гонки без да се губи състезателния ритъм на деня, публиката насочи поглед и внимание към терена и трасето подготвени за надпревари между най-силните коне от тежковозни породи. Разделени според личното си тегло, участниците отброиха 6 категории, съответно до 500, до 600, до 700 , до 800 , до 900  и над 900 кг. Отлично оградени, разграфени и послани с настилка от пясък два коридора за успоредни стартове очакваха исполините. Конете от първо и втора категория стартираха успоредно за радост на зрителите.

10 участника се занизаха един подир друг в най-леката категория, като стартирайки от 1 280 кг, стигнаха до 1 700. С резултат от 14,20 м за първото място се пребори кон Лико на Иван Джоревецов. 11,10 м постигна кон Араб на Коци Петров и само с 5,90 м трети стана кон Буран на Йордан Момчилов.

Във втора категория битката си оспорваха 4 коня, тежащи до 600 кг, които за класиране теглеха 1 840 кг. С 10,93 м любимия кон на Милчо Иванов – Вихър, му осигури купа и тлъста финансова премия. Втори с 8,00 м се разписа тандема Виктор Вениславов и кон Сокол и трети  с 9,15 м още на 1 560 кг остана кон Боби на Роберто Асенов.

Третата серия по надтегляне посрещна 5 коня и финален товар от 1 840 кг. С изтеглени 15,00 метра първото място грабна кон Мартин на Стефан познат в средите под прякора „Горския“. 13,66 м отбеляза кон Буби 1 на Денис Босов, които взе и третото място със своя втори кон Буби 2 (13, 23 м)

В категоия до 800 кг, сили мериха четири тежковоза, които тръгнаха от 3 и стигнаха до 5 траверси в товарната шейна. С резултат от 23,10 м с първото място заслужи кон Хари на стопанина Алекс Асенов. С 22,78 м втори стана тежковоза Галучи на Светлин Симеонов. И трети кон Хари на Никола Томово, който приключи с най-добър резултат с товар от 4 траверси.

В надтгелянето на коне  до 900 кг, петима мераклии за победа представиха своите коне. С тежест от 6 траверси 30 метра успя да изтегли единствено кон Хектор на Росен Иванов. Само 5 см не достигнаха на прекрасната кобила Марая, за да влезне в пряк двубой с победителя и тя се класира втора за съжаление на собственика й Ценко Влаховски. Трети с разлика от 5,40 см от победителя стана кон Херос на Павлин Борисов.

В последната шеста кетагория отново с финален товар от шест траверси от стартирали 4 коня до финал стигнаха 3, които си разпределиха призовите места съответно:  с 27,70 м кон Алекс на Станислав Филипов; с 26,45 кон Хано Мак на Николай Христов; и с 15,50 кон Тензо на Константин Атанасов.

Видеоматериали от надбягванията и надтеглянията в село Крива Бара може да проследите тук:

Репортаж от събитието очаквайте в предаването „Конете на България“ по Агро тв с премиера тази вечер, 31 май (сряда) от 21:00 ч

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име