Триумф на младостта на конна база „Хан Аспарух”

0
1272

VI пореден турнир по прескачане на препятствия и обездка в памет на Емил Богданов събра в столицата деца, младежи и опитни ездачи, които демонстрираха добра класа и самочувствие. Над стотина човека бяха емоционална публика, която проследи надпреварата в различните изпитания и отдаде заслужени аплодисменти на състезателите. Точно 77 състезатели и в двете дисциплини бяха заявени по списък.  

Сред почетните гости беше и управителят на Мото-Пфое  г-н Атанас Фурнаджиев, който с трепет проследи скоковете на своята дъщеря, от скоро подвластна на страстта към конете. И двете трасета бяха отлично подготвени в слънчевия и прекрасен за спорт ден. Фамилия Богданови, заедно със специалистите от БФКС не спестиха усилия, средства и емоции за да превърнат турнира в празник. Главен съдия и организатор на състезанието беше вездесъщият зам. председател на федерацията Крум Рашков. Именно той следеше стриктно за спазването на правилника и наказанията на отделните изпитания.  Новоназначеният управител на конна база „Хан Аспарух” Илчо Дамянов също беше ентусиазиран, докато наблюдаваше спортните битки. Той сподели за Ездапрес :” Днес станахме свидетели на едно интересно състезание. Какъв по-хубав начин от този турнир, за да се отдаде заслужена почит на едно момче, което е оставило следа в конния спорт. Това състезание се дължи на фамилия Богданови и на усилията на организаторите. Надявам се като представител на Национална спортна база и респективно на Министерството на младежта и спорта да направя така, че да има още подобни турнири тук на нашата база, в които младостта да дефилира успешно както беше днес”.  Лелята на патрона на турнира в памет на Емил Богданов – Оля Георгиева емоционално приветства всички участници и сподели: „ Идеята за организирането на турнира възникна спонтанно и ето, че вече шеста година успяваме да го проведем. Радостно е, че все повече млади хора се записват за участие и те са не само от София, но и от страната. Това е сериозно обещание за добро бъдеще. Искам да благодаря на всички, които ни помагат и ни вдъхват кураж да не нарушаваме традицията. Хубаво е, че все повече аматьори, освен редовите състезатели, се включват в състезанието. И става празник, когато очите ми виждат толкова много деца. Така поне малко от малко притъпяваме болката по Емил”.Зам председателя на БФКС  Д-р Крум Рашков също беше лаконичен: „ Мисля, че този турнир в памет на Емил Богданов, който се организира с усилията на баща му, майка му и леля му е благотворителна традиция, която ни кара да се чувстваме хора, да проявяваме човещина и да помним тези които са били пред нас.

Днес в дисциплината прескачане на препятствия имаме 47 старта, а в обездката – 30 състезатели и коне. Много млади хора от широк спектър клубове направиха това състезание. Този турнир освен, че е възпоменателен има съществен принос и значение за развитието на конния спорт и по – конкретно на тези две дисциплини. Видяхме, че на старт застанаха много малки дечица, които направиха своя прощъпулник в конния спорт. Те трябва да свикнат с тръпката. Започват от бариери, през Х – паркури, а и малчуганите от близо гледат професионалисти при скокове на 110 и 120 см. За пореден път стана прекрасен турнир с красотатат и грацията на конния спорт.”

Видео от турнира по прескачане на препятствия виж тук:

Видео от турнира по обездка  виж тук:

Текст: Станчо Шукеров
Снимки: Тони Тончев

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име