Ford Ranger Raptor – безпощадно мощен, спортен и категоричен на пътя и извън него

0
1995

Замислен безпощадно да гази, да тегли, да носи, да бута, да плува , дори и да скача, изцяло новата генерация на Ranger Raptor с пълно основание изпълва гърдите на Ford с гордост. Безкомпромисен по отношение на конкуренцията, новият пикап показа на какво е способен в един най-сложните строящи се пътни участъци у нас – Лот 2 от високоскоростния път Видин-Ботевград (между село Люти дол и град Мездра). Отсечката дава възможност да се проследят всички етапи по създаване на пътища. От взривяване до предаване. Маршрут от канари, чукари –  интересна тема, в която гид на българските медии беше уникалният Ranger Raptor. Още повече, че именно този модел е избран за „работен кон” на строителите на част от пътя Е-79.

Във възможно най-автентичната сцена от тежкото строителство – дерета, реки, кариери и кални трасета, новият Ranger Raptor с удоволствие разкрива своите възможности. Товарният му капацитет е 652 килограма, а може и да тегли ремарке с тегло до 2500 килограма. Рамата на пикапа е усилена, задигната в предната и задната част, с което е постигнат внушителен просвет от 272 мм. Дълбочината на газене е 850 мм. Колко може да „скача ли”? При „засилка” до скорост над 60 км/ч и режим Baja, на терен макадам и специално подготвено „скокче”, пикапът се отлепя на около половин метър от земята и уверено се приземява на четирите си колела без никакъв проблем, благодарение на перфектните настройки на окачването.

Всъщност този истински мъжкар може да бъде галантен и нежен, когато стъпва по асфалт. Когато е на магистрала, новият Ranger Raptor, забравя за „горския” си нрав и вози с финес. Модерният пикап съчетава в себе си практичност, удоволствие и безрезервно доверие за работа. Когато се е „кротнал“, новият Ranger Raptor може да бъде поогледан на спокойствие: изцяло нова предна решетка с огромен надпис Ford, около която са разположени C-образните диодни дневни светлини, LED задни светлини, матрични LED фарове, допълнителните решения за обезопасяване на различни по обеми товари, прибавени са нови 50 мм в междуосието и широчината, а размерът на джантите е 17-инча.

Интериорът е пресметлива комбинация от възможност да шофираш с кални ботуши и в същото време да подсигуриш лукс на най-тънките глезени с високи токчета. Шофьорската и пасажерската спортни седалки са с електрически настройка, включително и настройка за лумбалната опора. В средата на таблото е разположен 12-инчов сензорен дисплей, откъдето се контролират част от функциите на автомобила и климатичната система. Пред погледа на водача има още един 12,3-инчов дисплей с най-необходимата информация при пътуване. Всеки елемент от интериора говори за дозиран лукс, здравина и удобство. В купето има множество отделения за съхранения на различни по големина вещи.

Нововъведенията в Raptor са подчинени на идеята моделът да е единственият пикап за истински екстремен офроуд, продаван в Европа. Не случайно амбициите на Ford са пренаписване на нормите за движение извън пътя. В този дух са и решенията за смяната на режимите, които са седем на брой. Три от тях са предвидени за движение по нормални пътни настилки – стандартен, спортен и за хлъзгав терен на пътя, а четири са офроуд режими – за кал и дълбоки коловози, за пясък, за катерене по скали и Baja (Баха). Особено внимание заслужава режимът Baja (от името на едно от най-тежките офроуд състезания), който позволява шофиране с висока скорост извън пътя. Задвижването на колелата е в познатите избираеми режими 2H, 4H, 4L, 4A.

Режимите могат да бъдат избирани чрез кръгъл контролер на централната конзола, отделно от това водачът може да променя работата на различните компоненти от бутони на волана. Усъвършенстваната система на задвижване на четирите колела включва електронно контролирана 2-степенна раздатъчна кутия и блокажи на предния и задния диференциали.

Задвижването на новия Ford Ranger Raptor е поверено на 3,0-литров V-образен 6-цилиндров EcoBoost битурбо бензинов двигател с максимална мощност от 292 к. с. и максимален въртящ момент от 491 Нм. Мощният бензинов битурбо мотор е съчетан с отлично конфигурирана 10-степенна електронно управляема автоматична скоростна кутия, която предлага оптимална работа както при движение в режим 4L, така и при автоматичния 4А и 2H. Двигателят е оборудван със система Anti-Lag, която се активира при избор на специално разработения режим на работа Baja. Новият Ford Ranger Raptor може да бъде изпълнен и в още една двигателна версия, а именно с 2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател EcoBlue с максимална мощност от 205 к.с. и максимален въртящ момент от 500 Нм.

Новият Ford Ranger Raptor вече се продава у нас в търговските центрове на „Мото-Пфое”. Версията с 2,0-литров турбодизелов мотор започва от 144 400 лева, а цената на тествания модел с 3,0-литров бензинов V6 битурбо мотор започва от 155 700 лева. Независимо от избора, новият Ford Ranger Raptor има ненадминати възможности на пътя и извън него, и няма аналог у нас.

Технически характеристики:

Ford Ranger Raptor 3.0 V6 EcoBoost

  • 3,0-литров 6-цилиндров битурбо бензинов двигател
  • 10-степенна автоматична скоростна кутия
  • 4х4 задвижване на колелата
  • 292 к.с. максимална мощност при 5500 об/мин
  • 491 Нм максимален въртящ момент при 2300 об/мин
  • 7,9 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 180 км/ч максимална скорост
  • 13,8 л/100 км среден разход на бензин
  • 315 г/км емисии на СО2
  • 155 700 лева цена на тествания модел

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име