Рекорден товар отбелязаха най-леките коне от тежковозни породи на състезание в село Антон

0
4809

В слънчевото утро на Светла Събота на 22 април, никой от присъстващите не подозираше, че часове след официалното откриване на празничния ден посветен на конете в село Антон ще се изсипе дъжд, последван от град и това ще отприщи условия за нечуван рекорд поставен от „атлетите в лека категория“. Напъпилата зелена трева на стадиона, която бе и най-естествения терен на турнира бързо се превърна в писта без сцепление за най-леките коне със собствено тегло до 500 кг, които стартираха с тежест от 1 050 кг, а часове по-късно с благословията на пролетен дъжд и дори дребен град без проблем стигнаха до рекордния за теглото си товар от 3 100 кг.

Конното състезание организирано за втора поредна година от община Антон, ще се запомни с „Четирите годишни времена“, вихрените гонки по надбягване, дефиле с впрягове, с кметска подкрепа и личното присъствие на Андрей Симов, наградния фонд подплатен с фуражи „Геби“ и невероятните емоции за радост на публиката, която не помръдна от местата си през целия ден на надпреварите. „ Щастлив съм, че за втора поредна година възръщаме конните традиции в нашата община. Надпеварите се очакват с нетърпение от местните и гостите на събитието. Емоциите се оказаха по-силни от дъждовното време. Хората са тук и това е нашата удовлетволеност от добре свършена работа“, сподели за ЕздаПрес кмета на община Антон.

Андрей Симов, кмет на община Антон

Първи на терена и с поздрава на пролетните слънчеви лъчи, стъпиха ездачите участници в надбягването. Разделени на две серии с по 3 обиколки по пистата на стадиона и на прниципа на елиминацията на финала се надбягваха първите двама най-добри жокеи от двете гонки. На стартовата права „спринтираха“ четирима състезатели, които трябваше да направят по пет обиколки всяка на дистанция по 350 м. С отлична езда, с максимум концентрация и своя стратегия известната в Средногорието Наталия Ангелова от Карлово, безапелативно отвя своите конкуренти и грабна голямата награда в беговата гара. Яздейки своя любим кон Маскарад, опитната Наталия увеличаваше преднината си пред останталите с всяка следваща обиколка. Това накара публиката да я посрещне с овации на финала. Втори в щурото препускне се класира Христо Митев с кон Боби от Сопот. Трети финала пресече Станьо Асенов с кон Чико от село Глогово.

Първа категория за най-леките коне със собствено тегло до 500 кг, започна на слънце и влажен терен от превалелият през ноща дъжд. Сетне трасето се превърна в „пързалка“, под дребни и снежки топчета ог град и накрая напоителен пролетен дъжд. Конете теглеха с охота. Калното и все още неизровено трасе помогна броя на траверсите непрекъснато да се увеличават в шейната и така се стигна до рекордния за най-леките коне товар от 3 100 кг. От стартирали 10 „атлети“ в лека категория до рекордния товар стигнаха 3. С най-голяма дължина в рамките на контролното време победи кон Дико на Иван Джоревецов от Врачеш. Тандема регистрира резултата от 23,70 м. Опиянен от победата стопанина искаше да изрази радостта си от успеха, като се възкачи на товарната шейна, но за зла участ падна. Наложи се спешно да бъде транспортиран до боница, поради съмнение за счупен крак. Втори в класирането на тази продължила дълго и бурно категория стана кон Араб (21,90 м) на Коце Петров от Ботевград и трети с 18,90 м – кон Диего на известният в Подпалкана стопанин на коне Петър Евтиминов от Пирдоп.

Дъждът, които през целия ден разиграваше гости, участници и зрители не успя да откаже от участие записалите се 10 екипажа във втора категория на коне с тегло до 600 кг. Серията приключи с товар от 2 750 кг, като до тази тежест стигнаха само два тежковоза. Преди това още на 2 500 кг третото място си осигури кон Луцифер на Валентин Борисов от столицата с резултат от 21,20 м. В последвалия двубой между два тежковоза от Ихтиман в крайна сметка се наложи Вихър на стопанина Георги Николов с изтеглени 13,80 м. Точно 8,00 метра успя да изтегли кон Макс на Йордан Момчилов и така остана на второ място..

6 коня със собтвено тегло до 700 кг стартираха с първоначален товар от 1 750 кг, като стигнаха до 2 250 кг. Познатият на публиката кон Рио от софийското ранчо на Зарко Пеев показа, че е в отлична спортна форма и с 25,70 м си присвои първото място. След него с второ място се разписа тежковоза Буби (20,50 м) на Денис Босов от Кнежа и с трето кон Марти (15,73 м) на Дени Даскалов от Етрополе.

В категорията на коне до 800 кг, 6 тандема „запретнаха ръкави“ да се борят с товара, който на финала отбеляза точно 2 800 кг. Тук „школата“ на Калин Пешев от село Торос, който дълги години печелеше с кон Лорд си каза думата и неговия нов кон Лоренцо изтегли цялата дължина на трасето от 30,00 м в рамките на контролното време. С 5 метра по-малко изтегли дуото Николай Андреев – кон Турбо от Златица. Само 17 метра успя да дръпне тежковоза Галучи на стопанката Матея Боева от Кнежа и така спечели третото място в групата.

В тежащите до 900 кг, коне в битка влезнаха 5 гиганта, които преминаха през няколко дотоварвания и стигнаха до 3 050 кг теглен товар. Безапелативно с най-добър рузултат в категорията се наложи кон Винс от фермата на известния столичен коневъд Дани Алексов. Тандема постигна 26,35 м. С близо 3,5 м, по-малко изтегли кобила Марая (22,19 м) на познатият на всички фермер Ценко Влаховски от Врааца. Трети с резултат 20,39 остана кон Херос на Павлин Борисов от Угърчин.

В последната категория на коне със собствено тегло над 900 кг, на старта застанаха 3 тежковоза, които се бореха за разпределяне на призовите места. С товар от 3 050 кг, най-дълго разстояние (29,20 м ), изтегли кон Алекс на стопанина Станислав Филипов. Второто място спечели кон Игор от конюшните на Коце Пеев, който постигна дължина от 25,40 м , а на трето място остана кон Хано Мак (21,80 м), на Николай Кирилов.  Пълно видео с участниците във всички категории може да видите в ютюб канала horsemediabg.  

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име