С конни надпревари в Челопеч, отбелязаха празника Тодоровден

0
1800

В 11-я ден на месец март и винаги седмица след Тудорица, община Челопеч отбелязва празника на конете. Тази година събитието посрещна гонки по надбягване и категории по надтегляне. В дългия спортен ден се огледаха всички сезони. Имаше и слънце и вятър и облаци и дъжд, но най-много имаше емоции.

По традиция празника започна с кушии, проведени в няколко серии на принципа на елеминацията, като най-бърза се оказа единствената дама в стартовите списъци Елена Суарес от Пирдоп с кон Маскарад. Във финалното надбягване, 22-годишната перфектна ездачка от трета успя да стане първа. В интервю за EzdaPress, Елена споделя, че язди от пет години и всичко, което е научила в ездата дължи на треньорката си Наталия Ангелова. По-впечатляващ от победата й в гонките е фактът, че Суарес е шампион по карате. В момента е студентка в НСА „В. Левски“, където учи за треньор по карате.

 Елена Суарес

След скоростните гари на трасето се развилняха съревнованията по надтегляния в местността „Маята“ над Челопеч. Представиха се над 40 коня от тежковозни породи, разпределени в шест категории. В първата с начален товар 1000 кг стартираха 9 вихрогона със собствено тегло до 500 кг. На финала с товар от 1800 кг, най-дълго разстояние (21,05 м) отбеляза тежковоза Боран от фермата на братя Чиркови. На второ място се класира кон Дико (16,48 м) на Иван Джоревеца и на трето кон Араб (15,80 м) на Коци Петров.

Във втора категория отново 9 тежковоза се впуснаха в битка, като тук тежащите до 600 кг, на финала теглеха товар от 2050 кг. Най -силен се оказа кон Вихър на Ради Кейбашиев с изтеглени 19,55 м. С регистрирани 7 метра с този товар на второ място се класира кон Лео на стопанина Ахмед Ахмед и на трето остана кон Хектор на Иво Илиев, който приключи с товар 1 800 и 28,70 м.

10 тежковоза изпълниха стартови списък в групата на тежащите до 700 кг, които стигнаха също до 2050 кг на финала. Безапелативна победа постигна кон Рио на Зарко Пеев, втори се класира тандема кон Зоро и Стоян Иванов и трети – кон Буби и Денис Иванов.

В четвърта серия – коне до 800 кг на старт застанаха 9 участника с първоначален товар 1800 кг. След 3 дотоварвания, тежестта стигна до 3300 кг. С изтеглени 30 метра първото място грабна кон Галучи на Матея Боева от Кнежа, следвани от кон Мемо и Мустафа Ибрахим с 26,05. Трети с 19,20 м се класира тежковоза Брабус от фермата на Антон Дриков.

Предпоследното изпитание за деня даде шанс на 5 коня със собстено тегло до 900 кг да демонстрират своята мощ, като развръзката дойде с товар от 3 800 кг. С резултат от 18,70 м победителят от предходната категория Галучи грабна още едно първо място. С 6,80 м се разписа тежковоза Рио на Зарко Пеев и с 20 см по -малко кон Бауги на Христо Куртев.

В последната категория, коне над 900 кг само трима претенденти се надтегляха за разпределение на трите места на почетната стълбица. В крайна сметка победи тужковоза Херос на стопанина Павлин Борисов с изтеглени 13,63 м с товар 3900 кг. На второ място се класира кон Хонага на Николай Кирилов с 10, 35 м и трети остана кон Алекс с една дръпнати 0,87 см и водач Станислав Филипов.

Разширено видео от Тодоровден в Человеч с всички участници виж тук за надтеглянията и тук за надбягванията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име