Новото Peugeot 408 – нова порода на хоризонта

0
1888

Във време на изобилие от предложения от бързо развиващия се технологичен свят на автомобилите, клиентите стават все по-информирани и по-претенциозни. Някои искат да „скочат“ в по-висок клас, други търсят различен силует, трети – компактен SUV, четвърти – конвенционален семеен автомобил, а пети предпочитат комбинация от всичко това. Различните нагласи и ориентири определят избора за нов автомобил, при който вече не става въпрос толкова за двигатели, окачване, данни и цифри, а за цялостно изживяване.

В контекста на креативността и дързостта на новите комбинации, Peugeot създаде специална селекция с най-добрите гени от SUV, седан и купе. Така извън установените категории, новото Peugeot 408 се появява на пазара, за да отрази ценностите и желанията на най-модерните клиенти – динамични и свръх свързани, с осъзнат принос за бърз енергиен преход, без обаче това да нарушава спокойствието и удоволствието от шофирането. Казано накратко – новото Peugeot 408 онагледява изцяло нов автомобилен сегмент.

Дизайнът на френския аристократ изпъква все така с хищнически поглед и мускулесто тяло. Това е вторият автомобил от гамата, който носи новата емблема на марката, разположена в голямата решетка, преливаща в цвета на автомобила. Дългият преден капак и разположените под него ултра тънки фарове, обособяват доста характерна „муцуна“ на лъва. Елегантната линия на покрива очертава силует на фастбек, а комбинацията от калници и врати с черни защитни панели напомнят на кросоувър. Уникалните 19-инчови джанти подсилват аеродинамичния вид и така загатват и за спортния дух на новия 408.

Отвътре „новата порода“ посреща с традиционния за марката дигитален i-Cockpit. При него точно над волана е разположен 10-инчовият дисплей, който осигурява триизмерна картина и показва всички важни данни с възможност за индивидуално конфигуриране. На централната конзола е позициониран 10-инчовият сензорен екран на новата мултимедийна система i-Connect Advanced. Под него се намира панелът със сензорни бутони, наречени i-Toggles, за различни преки пътища към менюто. В предната част на салона има доста ниши за съхранение на предмети, както и големи джобове и поставки за бутилки и чаши.

LED осветлението в купето е с избор от 8 цвята и допринася за изисканата атмосфера. За да осигури здравословна вътрешна атмосфера, моделът грижливо е оборудван със система следяща качеството на въздуха в купето. Новото Peugeot 408 предлага свързано изживяване на много високо ниво. Новата информационно развлекателна система предлага най-доброто от света на смартфоните и най-доброто от света на автомобилите.

Всеки водач може да дефинира и поддържа свой собствен дисплей, атмосфера и предпочитания за настройка, а системата съхранява до осем различни профила. Функцията, свързваща смартфона с мултимедийната система на автомобила вече е безжична и е възможно да се свържат едновременно два телефона чрез Bluetooth.

Предните седалки са изключително удобни и могат да бъдат оборудвани с 10-посочно регулиране с две настройки за памет за водача, 6-посочно регулиране за пътника, отопление и 8 точков масаж с 5 различни програми. Местата за пасажерите на задните седалки се разделят от централен подлакътник с отвор за две бутилки от половин литър, има и два входа за USB-C, отделни вентилационни отвори, големи джобове във вратите и мрежи зад предните седалки. За отбелязване е простора в полза на пасажерите отзад.

Багажникът на бензиновото Peugeot 408 е с капацитет 536 литра. При сгънати задни облегалки товарното пространство нараства до 1611 литра. При хибридните версии багажникът естествено е намален заради батериите и е 471 литра, като се увеличава до 1545 литра със сгънати облегалки. За ежедневна практичност багажникът е оборудван с 12V контакт от дясната страна, LED осветление, мрежа за съхранение и куки за окачване. В най-високото ниво GT задният капак се отваря и затваря автоматично.

Три варианта на задвижване могат да избират клиентите на селектирания нов модел Peugeot 408 – един бензинов двигател и два хибридни агрегата, като всички те са съчетани с 8-степенна автоматична трансмисия и предно предаване. Базовият вариант на Peugeot 408 се задвижва от 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор, който произвежда максимална мощност 130 к.с. при 5500 об/мин.

Ускорението от 0 до 100 км/ч се случва за 10,4 секунди. Спортният режим е истинско предизвикателство и удоволствие за скоростно изживяване. При по-спокойна „езда“ и в икономичния режим Eco, новото Peugeot 408 отчита разход от 5 л/100 км, но при истински „галоп“ показателите отчитат 7,8 л/100 км. В градския трафик разходът е около 8 литра на 100 километра.

Интересни са и двете Plug-in хибридни версии на „новата порода“ , задвижвани от 1,6-литров 4-цилиндров бензинов двигател с турбокомпресор и електромотор. Версията PHEV 180 има сборна мощност на хибридната система от 180 к.с., а модификацията PHEV 225 с по-мощен бензинов двигател и електромотор развива системна мощност от 225 к.с.

И в двата варианта електричеството се съхранява в литиево-йонна батерия с капацитет 12,4 кВтч, която може да се зареди напълно за 1 час и 40 минути на бърза станция Wall Box и за 7 часа от обикновен контакт със стандартно устройство от 3,7 кВт. Двете хибридни модификации се комбинират с 8-степенна автоматична кутия.

Впечатляващо е представянето на новото Peugeot 408 в по-силната хибридна версия PHEV 225 със системна мощност от 225 к.с., която се предава към предните колела. В комбинация от бензиновия турбодвигател и електромотор в режим Sport, новото Peugeot 408 се „изстрелва“ светкавично.

В изцяло електрически режим „лъвът“ е тих и плавен, а в режим Hybrid непрекъснато променя източника на сила, за да осигури електрическа тяга при изпреварване или бързо ускорение. Има и функция, която може да съхрани за по-късно използване заряда в батерията. Чрез бутон „B” до селектора, вграден в централната конзола, може да се увеличите рекуперацията на енергията. Изцяло на ток новото Peugeot 408 може да измине до 63 км.

На борда на новото Peugeot 408 има широка гама от последно поколение асистиращи системи, захранвани от информация от 6 камери и 9 радара, като повечето системи са директно пренесени от по-високите сегменти. Още при първия тест-драйв новото Peugeot 408 завладява сърцето с отлично пътно поведение, първокласен комфорт на возене и вълнуващо удоволствие от шофирането.

Новото Peugeot 408 се предлага у нас със стартова цена от 66 809 лева за бензиновия модел PureTech 130 в ниво на оборудване Allure. Хибридната версия PHEV 180 започва от 86 664 лева в ниво Allure, а PHEV 225 се предлага от ниво Allure Pack и струва 94 072 лева. В ниво GT цената на Peugeot 408 PHEV 225 е 98 518 лева.

Технически характеристики:

Peugeot 408 PHEV 225 Allure Pack

  • 1,6-литров 4-цилиндров бензинов турбодвигател + електромотор
  • 8-степенна автоматична трансмисия
  • 225 к.с. системна мощност
  • 360 Нм системен въртящ момент
  • 7,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
  • 233 км/ч максимална скорост
  • 1,4 л/100 км среден разход на бензин
  • 30 г/км емисии на СО2
  • 93 183 лева цена на тествания модел

 

Текст: Екатерина Дончева

Снимки: Тони Тончев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име