Покана за ТОДОРОВДЕН в село Люлин с кушии и тежковози 

0
1592

Сгушено в полите на Люлин планина, пернишкото село Люлин се готви за най-вълнуващия празник посветен на конете и събуждането на природата. За трета поредна година домакин на Тудорица в село Люлин е местният коневъд Николай Асенов. Тазгодишното издание на Конския Великден ще бъде по-богато от всякога, като програма, участници, награди и подготвени изненади за зрителите. Празничната програма ще започне в 9:00 ч. с водосвет и ритуарно захравнане на конете, с изпълнения на млади таланти от народно читалище „ Христо Ботев“ – село Люлин и ще продължи с щедър и вкусен постен курбан за гостите на събитието. Църковния празник Тодоровден се отбелязва в съботния ден от първата седмица на Великия пост. За тези които ще се надяват на топла мръвка и греяно червено вино ще има бира-скари в изобилие.

Николай Асенов

Състезателната програма ще стартира в 9:30 – 10 :00 ч. с типичните според обичая народни кушии, разделени в две гари за породисти и местни породи бегови коне на дистанция 500 метра. Веднага след тях две трасета ще очакват великите битки на тежките коне. Категориите предвиждат четириноги атлети до 500, до 600, до 700 , до 800, до 900 и над 900 кг Таксите съответно са: 50, 60, 70, 80, 90 и 100 лв. Регламента на надпреварата ще допусне по двама водачи на трасе, всяко с дължина 30 метра и контролно време 3:00 минути, без ограничения в начина на водене на конете. Измерването на животните ще започне в 8:00 ч., а успоредно с оформяне на стартови списъци за надтеглянето, ще стартират и записванията за напрепускането.  

От стопаните са очаква перфектно здравословно състояние на конете, за което ще следи ветеринарен лекар на място, здрава и чиста амуниция и празнично облекло. В рамките на състезателния ден ще се проведат и три специални конкурса: 

  • „Купата на кмета – за най-красив кон“ (без амуниция, само юзда и къс повод )
  • „Купата на домакина – за най – добре оборудван кон“ (с пълна амуниция )  
  • „Купата на генералния спонсор – фирма ЛОГГИНГ“ за водач с най-стилно облекло за празника“

В различните надпревари жокеи и собственици на тежковозни породи коне ще се борят за общ награден фонд над 10 000 лв и шанс за големите награди в празничната томбола. Специално за всички записали се в състезанията стопани е организирана безплатна томбола с награда чисто нов 42-инчов ултра модерен плазмен телевизор. За втори телевизор ще се надпреварват срещу скромен билет от 5 ,00 лв и всички зрители, присъстващи на празника. Към богатия награден фонд ще се разпишат и най-добрите фуражи за коне ГЕБИ. С по един чувал ще си тръгнат всички победители стъпили на почетната стълбица в различните изпитания. 

Специални гости на вихреният Тодоровден в село Люлин ще бъдат представители на община Перник, като се очаква лично кмета Станислав Владимиров да награди шампионите, областния управител, кмета на село Люлин и скъпи приятели на организатора от столицата и съседните села. 

Събитието подобно на миналогодишното издание ще се проведе в местността „Манастира“, в началото на село Люлин с подход от София. 

Информация и записвания: 0878348225

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име