Шампионите за 2022 сред Чистокръвна Арабска порода и тип Арабска Шагия в Българи

0
2008

„ Ден на Арабския кон в България“, така НАК (Националната Асоциация по коневъдство) отбеляза VIII изложение за коне от Чистокръвна Арабска (ЧАрП) и Арабска Шагия отглеждани у нас. Събитието се проведе на 24 юни на територията на държавния конезавод, край Шумен и посрещна 50 екзепляра от сочените за едни най-изящните конни породи. Първи пред ексепртното жури се представиха жребците от Арабска Шагия. Оценявани по пет показателя и 20 – бална система седемте екземпляра всъщност бяха добре познати животни и на съдийската комисия и на публиката. Така след щателни огледи тазгодишното породно изложение излъчи за шампион жребец SHAMAN, собственост на Цветелин Цанев от Шумен. С първо място бе отличен жребец O’BAJAN собственост на организаторите от НАК, с второ жребец IGNAT от конюшните на домакините – ДП „Шумен“, и с трето кестенявия кон ZAFON на Ангел Николов от Перник. Присъстващите зрители имаха своя шанс да изразят вот на публиката за най-красив кон и той се оказа алестия жребец МЕRFIS, собственост на Христо Кумчев от село Долнослав.

Шампион жребец Шаман

Жребец Зафон                               O’Bajan I място жребци  Арабска Шагия

Сред кобилите от Арабска Шагия титлата грабна 10-годишната кестенява ТAMPRA отгледана в държавния конезавод. Първо и второ място се присъдиха на кобили отново собственост на Кабиюк –  MIHAELA и IMPERIALA, а трето на алестата кобила ZOYA със стопанка Айрин Якимовска от Варна.

Кобила Зоя                                                  Кобила Михаела

Кобила Тампра

При подрастващите от Арабска Шагия, журито отличи с I, II  и III място все кончета родени и отглеждани в кобиюшкия конезавод – съответно  KLEMENTINA,  TAZMANYA и  KRISHNA. А, наградите в тази категория връчи обичаният и уважаван от коното ни общество работник и дългогодишен бригадир от шуменския конезавод Али Мехмед Сали.

Али Мехмед Сали.

Денят посветен на Арабския кон в България продължи с коне от ЧАрП, където представените екземпляри по регламент бяха разделени в две категории: Тип шоу и Спортен тип. Разделение, което тази година се прие с абсолютно одобрение от стопани и наблюдаващи, защото разликите в предназначението и  отглеждането, както и оценките са съществено различни. „Сочена за най-древната и най-чистата порода, днес съвременният чистокръвен арабски кон е силен и издръжлив, с елегантен външен вид. Тялото му е компактно, хармонично, с красиви форми, има добре развита мускулатура и много здрави крайници. По бързина отстъпва само на чистокръвния английски кон, но е много по-добър на дълги разстояния. Има красиви и леки движения…“

Борис Стефанов
Жребец WALI AL SAFIR

Така компетентния коментатор на събитието Борис Стефанов запозна присъстващите с  типичните качества на породата, които всъщност изведоха напред по общ сбор оценки и определиха за шампион сред жребците в категория шоу тип кон WALI AL SAFIR който идва у нас с доста титли от подобен род представяния в Италия и е собственост на фирма „Теневи“ от Бургас. Първо място бе присъдено на 11-годишният сив жребец FERMENT собственост на Стефан Ризван от Румъния, второ на алестия MERTER от конюшните на НАК и трето на жребец AZBEST (ДП „Кабиюк“).

 

Кобила ELIZE

 

При кобилите тип шоу от Чистокръвна Арабска порода, шампионското отличие окичи гърдите на 4-годишната ELIZE за гордост и радост на своята стопанката Лора Филева. Първо и второ място взеха две кобили от най-големият ни конезавод – ZMIORKA и POLZA и третото остана за 9-годишната сива кобила собственост на Анета Найденова.

 

жребец TYURKOAZ

В последвалото дефиле за спортен тип шампион на породата стана жребец TYURKOAZ , при кобилите – ZAGORA. Двамата шампиони са от известната фирма и конеферма „Явис-66“, гр. Троян.  ZAGORA, впрочем на следващият ден стартира в състезание по издръжливост на дистанция 30 км провеждано от БФКС в района на кабиюшката гора. При подрастващите кончета първото място се присъди на 3-годишния игрив  KING.

кобила ZAGORA

Първо, втори и трето място в спортен тип жребци: DIAMANT DU POUY (Иван Иванов, Шумен) ,  ALWAADI (Junior Speed, Румъния), AQUILA NERA (Junior Speed, Румъния), Първо, второ и трето място спортен тип кобили: DREZINA (). DIMKA (ДП“Кабиюк“), EDIT (ДП“Кабиюк“)   Първо, воторо и трето място подрастващи кончета Тип Шоу: ELIDAN (Мехмедали Мустафов, Асеновград)  PANTERON и DEKAMERON ( и двете собственост на Виолета Стамболийска от Асеновград) Първо, воторо и трето място подрастващи кончета Спортен Тип: KING (НАК)  KLAUDYA  и ZAIDA ( и двете от ДП „Кабиюк).

Видеоматериал с всички категории и награди вижте тук:

Тв.репортаж от събитието с участието на събеседниците по темата и специално интервю с новия директор на шуменския конезавод  Десислав Десподов вижте тук :

Снимки НАК
Видео Ивелин Солаков

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име