Национални годишни награди за коне от Български тежковозен кон 2022

0
2031

Станало вече традиция да се провежда на територията на центъра за изкуства и занаяти „Орешак“, край Троянския манастир, изложението за коне от породата Български тежковозен кон се проведе на 2 юли за шести пореден път.

Организаторите от НАК (Националната асоциация по коневъдство) и АКБ (Асоциация на коневъдите в България) излъчиха шампионите за 2022 г след оценяване от тричленно жури в състав: Д-р Мино Димитров, д-р Андреана Иванова и зооинженер Димитър Митов. Събитието бе открито с изпълнения на танцов състав „Възражане“ при читалище „Развитие“ село Орешах, а сред официалните гости бяха представители на местното общинско управление, БАБХ  и домакините от изложбения център „Орешак“. Специално за зрителите бяха организирани демонстрации за езда с тежковозен кон, впряг и разходка с файтон с коне от породата и показно за „сеносъбиране“ с коне от българската тежка порода. След усърдна работа по оценяване на представените екземплари, бяха излъчени и шампионите в съответните категории. При жребците с най-висок резултат шамионското отличие грабна 4-годишния алест ATLANTIK от конюшните на Георги Влашев от Драгоман. След него на първо място бе класиран 10-годишния кон NERON на Пенчо Панталеев от село Соколово. На второ тежковоза NELOMIL, със стопанка Христина Георгиева от село Васил Левски. И на трето кон МAVRIK на Иван Радоев от Копривщица. Ком MAVRIK бе и избора на публиката в тази категория и така отмъкна още една награда.При тежковозните български кобили, най-много гласове в урната за избор на зрителите събра кобила GRATSIA, коята участваше извън класирането (Чистопородна Унгарска ), но поради каествата си у нас се ползва за кобила –подорбрител на нашата тежковозна порода. С шампионската трикольрна лента бе отличена за 2022 г кобила LUNA , родена през 2017 година и отгледана с много любов и грижи от стопанина Николай Топалов от троянското село Дебнево. Подгласнички в категорията станаха съответно кобилите-майки: I място кобила LIRETA собственост на Ахмед Ахмед от Разград, II място за кобила RAPSODIA и III за 6-годишната REGISTRATURA  на Борислав Илиев от село Черни Осъм.

При подрастващите кончета, комисията излъчи на първо място 2-годишното чилесто коне LORD – S.K. от фермата на Спас Костадинов, на второ място сщо 2-годишното женско конче NIKARAGUA-S  собственост на Борислав Илиев от село Черни Осъм и на трето едногодишното алесто мъжко конче BALDUIN отнова от ферата на Борислав Илиев. За разлико от журито, публиката в тази категория даде най-много гласове за конче BULGAR S, който зарадва своя стопанин с купа, розетка и бурни овации.

Видеорепортаж с участници и всички представени коне, виж тук:

Тв.репортаж от събитието вижте тук:

Снимки: Иван Кисьов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име