Крупни награди в Крупник

0
1487

В китното селище Крупник, по поречието на река Струма, хиляди жители заедно с гостите, отпразнуваха в местността Беглико по подобаващ начин големия празник Тодорова. Слънчевата събота с хапещ вятър стартира с много настроение, народна музика и кулинарни изкушения по скарите. Млади и стари, облечени в народни носии и с приповдигнат дух нямаха търпение да започнат гонките. Сред официалните лица се наредиха народният представител за региона Стефан Апостолов, кметът на голямата община Симитли Апостол Апостолов, председателят на общинския съвет Велимир Александров, кметът на Черница Георги Стефанов, кметът на село Полена Веселин Топузов и други кметове от близките населени места. Главната организаторка, сърцето и душата на прекрасния повод, известен и като Конски Великден, кметицата на Крупник Иванка Чакалска дни наред с много енергия и желание подготви до последния детайл, заедно с помощниците си, осъществяването на прекрасните състезания – кушии и надтегляния.Началото беше поставено с тържествена литургия и водосвет за здраве на стопаните, конете и всички присъстващи отслужена от отец Величко Христов и отец Бисер Христов. След това всички коне минаха на захранване под строй и всеки от тях получи зърнени лакомства. Водачите на коне бяха дарени с дъхаво парче от месена в раннни зори погача. Музиката ставаше все по силна за настроение на присъстващите, а жокеите се отправиха към старта на дългото трасе за надбягвания. Местният любимец Борислав Борисов с накичената си каручка обикаляше поляната в народна носия и развят български флаг, за да могат дечицата да направят своите снимки и селфита с телефоните си.

Тази година на кушиите се явиха 7 ездачи и затова не се наложи да бъдат битката да продължи в серии. Всички жокеи бяха пуснати с общ старт. Победата и наградата, връчена от кметицата Ваня Чакалска грабна Стефан Методиев с жребеца Гошо. След него остана Момчил Христов с кон Гръмчо, а трети се нареди Димитър Михайлов с кон Лишко.  Малко след награждаването на жокея, в три категории започнаха и битките при тежковозните коне. В категорията за коне до 500 кг лично тегло, борбата беше изключителна и се стигна до  дотоварване  при първоначална тежест в желязната шейна 700 кг. Шампион стана Младен Георгиев с кон Боби, с подгласници Тодор Бангиев с кон Мирчо и третия Момчил Христов с кобила Лиса. В категорията до 600 кг имаше най-много участници и сериозни емоции.

Тегленията стартираха с 800 кг и въпреки поразкаляното трасе водачи и коне демонстрираха много усилия  за радост на екзалтираната и дисциплинирана публика, която не прекрачваше заградителните ленти. Първото място напълно заслужено грабна Младен Георгиев с кобила Стойка. Втори остана Румен Христов с кон Тошо, а трети –  Методи Димитров с кон Вили. При най-едрите тежковози в категория до 700 кг лично тегло призьорите определиха при дотоварването метрите и сантиметрите. Безспорният шампион заслужи наградата си за първото място с кон Цезар. Метко Иванов с кон Велко стигна до второто място с 28,20 метра, след като му изтече контролното време. Трети се нареди Вальо Джамбазов с кон Мечо и покорени 27,40 метра.

Празникът продължи до късния следобяд с много настроение, усмивки и изпълнения на жива музика. Специална награда за най-красив местен кон, получи красавецът Арест със собственик Борислав Борисов. Благодарение на местното кметство в село Крупник традициите са живи, хората и стопаните са вдъхновени преди началото на пролетта и чакат годината да им донесе урожаи на полето и в градините.  

Видеорепортаж от мястото на събитието виж тук .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име