Тодоровден разлюля Люлин планина

0
3594

Навръх Конския Великден – 12 март, пернишкото село Люлин посрещна многолюдна публика, гости и участници в традиционните народни кушии и надпревари с коне от тежковозни породи. В селото отколе има обичай по Тудорица да се събират коне и ездачи, но тази година под стройната организация на домакина Николай Асенов, община Перник и кметството на село Люлин празника се превърна в невероятна арена за парад на коне, демонстрация на сила, спортменство и благотворителна мисия.

Празничният ден, отбелязан тази година в първата събота от Великите пости започна подобаващо с тържествен водосвет отслужен от отец Владимир, който благослови за здраве и успешна стопанска година. По традиция конете бяха захранени с царевица и вити колаци от млади момичета в народни носии.С дъха на напиращата пролет и енергията на беговите коне, за първи стартове в народните кушии застанаха напети ездачи в три гари. Появилият се изневиделица силен снеговалеж, за миг не спря бурните надбягвания, а първите залози бяха в полза на слънцето, което сякаш се шегуваше с организаторите скривайки се зад облаците за кратко.

След гонките по 500-метровото трасе с две първи места се разписа жокея Радослав Христов с кон Торнадо, а в гарата с чистокръвни коне най-бърз бе Григор Григоров с кон Мистър Магу. С три трети места от кушията си тръгна Пламен Ганов, от клуб по конен спорт Катран, а вторите места заеха в различните изпитания Ангел Иванов, Марин Маринов и Радослав Христов.

След награждаването на победителите в щурите кушии, на други две специално изградени трасета сили мериха най-силните коне в надтегляне с товар. Гигантите от тежковозните породи разпределени в 5 категории представиха най-емоционалното зрелище за радост на събралата се публика. Събитието обаче не бе просто поредното отбелязване на денят на конете. Домакините посветиха усилията си за празник с кауза с благотворителна мисия за събиране на средства за две момчета от Перник, необходими за животоспасяващи медицински операции в чужбина. Кампаниите за Ради и Стиви от града на миньорите от месеци се популяризират в социалните мрежи и националния телевизионен ефир. Празника на конете в село Люлин бе още един начин за лепта в помощ на семействата и надежда за спасение на двете момчета. Това споделя и инициатора на благотворителната томбола и организатор на празника Николай Асенов:

Николай Асенов

„ Средствата за двете момчета все още не са събрани. Мисля, че ако всеки които организира обществено събитие може да го направи с кауза, нещата ще се случват. Така или иначе имаме томбола с награди. Реших приходите да отидат в подкрепа на двете момчета. Не можем да помогнем на всички нуждаещи се деца, но правим каквото можем. Благодаря на всички, които отвориха сърцето си и се включиха в мисията. Благодаря на спомоществувателите на празника, които ни подкрепиха, за да продължава традицията. Благодаря на участниците, които пристигнаха от различни краища на страната, за да превърнем това първо за годината състезание по надтегляне в успешен старт на сезона. “

Кон Вихър на стопанина Недко Георгиев

Турнира с тежковозните коне започна с лека категория и собствено тегло на участниците до 500 кг, където категоричен победител от 7 стартирали стана кон Вихър на Недко Георгиев. На второ място се класира кон Боран от конюшните на братя Иширкови, а трети стана тандема кон Марти и водача Ради под прякор Шарана.

В групата до 600 кг, на старт се явиха 9 участника, но с най-тежък товар и най-дълго разстояние изтегли тежковоза на Милчо Иванов – кон Вихър. Втори и трети станаха съответно Ценко Влаховски с кон Принц и Йордан Момчилов с кон Тарзан.

Победителя в категория до 600 кг – кон Вихър на Милчо Иванов

Най-многобройната категория бе до 700 кг, където стартовия списък отброи 13 здрави, готови за битки тежковози. Най-силен обаче се оказа кон Макс на Боби Прешелков, следван от кон Кенан на Камен Здравков и трета стана известната кобила Карина на Иван Джолев.

тежковоза Макс от конюшните на Боби Прешелков

В категорията на тежащите до 800 кг коне, конкуренцията бе безпощадна в проведените четири дотоварвания, когато най-накрая кон Буби със стопанин Николай Андреев си каза думата и грабна купата с най-добър резултат. На второ място се класира тежковоза Макс на Георги Драганов, а на трето – кон Брабус на Ахмед Дриков.

Шампиона в IV категория кон Буби на Николай Андреев

На залез слънце и в първите минути на вечерта притихналата Люлин планина посрещна и грос-майсторите в дисциплината. Четири исполина (един извън класиране) показаха какво могат по 30-метровото трасе под напора на 2,750 кг. Публиката остана на крак до края на този зрелищен спектакъл въпреки минусовите температури. След много оспорван финал своята мощ за пореден път демонстрира победителят от миналогодишното последно официално състезание (животновъдното изложение в Арбанаси) за сезон 2021 кон Макс на стопанката Симона Сашева от Сталийска Махала. Белият исполин спечели и специалната награда на домакините „ Шампион супер тежка категория“. Второто място грабна тежковоза Винс на Иван Алексиев от София и трети се разписа кон Мечо на Ибрахим Шарански от Якоруда.

Легендарният кон Макс

На финала на празничния ден бяха изтеглени и наградите от благотворителната томбола (кафемашина, телевизор и агне) с изтеглените от дете от публиката печеливши билети с номера  съответно 0947, 0358 и 0346.

И докато се пръкне този репортаж една от печелившите с билета на късмета Кристияна Иванова от село Дивотино успя да си вземе своята награда- кафемашината с билет под № 0947 от офиса на организаторите. Останалите две награди тепърва ще очакват или ще поемат към своите щастливи собственици.

 

Инициаторите на празника в село Люлин в лицето на Николай Асенов и неговото семейство изказват сърцати благодарности към спомоществователите на събитието и на верните си приятели от град Перник и село Люлин, както и към официалните партньори на забележително проведеният ден в чест на конете.

Подробен видеоматериал от надпреварите за Тодоровден в село Люлин виж тук

Телевизионен репортаж от събитието виж тук

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име