ŠKODA FABIA  – популярният малък автомобил по-динамичен от всякога

0
1835

Четвъртата генерация на Fabia повече от убедително заявява да продължи изключително успешната си история. Общите продажби на модела надвишават 4.5 милиона автомобила към днешна дата – число, което в гамата на ŠKODA се надминава единствено от OCTAVIA. Статстиката сочи, че най-големият национален пазар на Fabia е Германия с 18,070 продажби през 2020 г. следват Чехия, Полша и Великобритания. И още: 41% от клиентите са физически лица и 69 % корпоративни клиенти, което се обяснява с перфектните ниски разходи за експлоатация на автомобила.

22 години след своя дебют, популярният малък автомобил е по-вълнуващ и по-динамичен от всякога и задава нови стандарти в сегмента. Това е първата Fabia, базирана на модулната платформа MQB-A0 на Volkswagen Group. Тя е най-просторният автомобил в класа си и може да се похвали с още повече функции за комфорт, многобройни нови системи за безопасност, както и асистиращи системи. Класическите предимства на марката са отличното съотношение между цена и качество, висока функционалност и множество интелигентни Simply Clever решения. Модела е с най-ниският коефициент на челно съпротивление, най-просторният в своя сегмент, а сега дори с по-голям обем на багажника (+ 50  литра) и по – икономични двигатели от EVO поколение с обсег над 900 km.

Новата Fabia е по-дълга и за пръв път преминава границата от четири метра.

По-дълга (с  11 cm повече от третото поколение) и със своите 4,108 mm модела предлага по-голям багажник от 380 литра, като в същото време не е увеличила теглото си. Дизайна е с атлетични пропорции, изваяни линии и остри очертания на предните и задните фарове с LED технология. Повече от симпатична и с намек, много бързо кани всеки нов клиент да седне на мястото на водача.  

Отвътре, новата Fabia ме посреща с инструменталният панел със свободно стоящ централен дисплей. Инфоразвлекателните системи и функциите за свързаност са от най-съвременно поколение.

Най-големият сензорен екран е с размер 9.2 инча, а 10.25-инчовият дигитален инструментален панел предлага пет различни опции за дисплея. Amundsen, топ предложението в гамата, може да се управлява с жестов контрол и чрез дигиталния гласов асистент Лаура. Функцията за жестов контрол e включена като стандарт, а гласово управление разбира 15 езика (опция). Големи кръгли вентилационни отвори и нови надписи FABIA от двете страни на корпуса на инструменталния панел добавят допълнителни акценти в дизайна. Долната част на арматурното табло е облицована в текстил с контрастен шев, който създава усещане за уют.  Цветните декоративни елементи, амбиентно осветление и хромирани елементи подсилват простора в салона и модерната визия на автомобила. Новости в интериора са челното стъкло и волан с подгряване (функции, предлагани по-рано при автомобили от по-висок клас). За първи път седалките са с регулируема лумбална опора.

  Увеличено е и пространството за пътниците на втори ред. Със сгънати задни седалки, обемът на багажника нараства до 1 190 литра. Има избор между девет цвята на купето, включително новите  металически цветове Феникс оранжев металик, Графитено сив металик и Черна перла с перлен ефект, те могат да бъдат за контрастиращ цвят на покрива, капаците на страничните огледала и летите джанти. Вариантите за джантите включват 14 и 15-инчови стоманени, както и 9 различни модела лети  с размер от 15 до 18 инча. Опционалните полирани 18-инчови лети джанти Libra в черно са топ предложението в гамата. Стъкленият панорамен покрив е друга допълнителна екстра.Това е първата Fabia , която може да се поръча с двузонов климатроник с допълнителни вентилационни отвори за прохлада на пътниците. Когато автомобилът е оборудван с тази опционална климатична система, централната конзола включва два въртящи се бутона, които позволяват температурата да се регулира отделно за двете страни на автомобила.

Нива на оборудване са: Active, Ambition, Style и специалната версия First Edition; по-късно към тях ще бъде добавена и спортната версия Мonte Carlo.

Задвижване

Новата Fabia се предлага с 5 бензинови двигателя на Volkswagen Group с мощности между 48 kW (65 PS) и 110 kW (150 PS). По-икономични от своите предшественици и отговарят на Euro 6d стандарт за емисиите, в гамата се откроява новият топ модел 1.5 TSI  с мощност 110 kW (150 Ps) и 7-степенна DSG като стандарт. До мощност 70 kW (95 PS), FABIA е оборудвана с 5-степенна ръчна скоростна кутия; за 1.0 TSI двигателя с мощност 81 kW (110 PS) има избор между 6-степенна ръчна скоростна кутия и 7-степенна DSG.Четвърто поколение на Fabia e перфектен семеен автомобил

Модерен, елегантен и в същото време компактен, клиенитите могат да поръчат според своите нужди допълнитело и спортно шаси снабдено с по-твърди пружини по-ниско с 15 mm за по-динамично шофиране. Пакетът Лоши пътища също има свои специфични пружини и различно окачване, както и допълнителни предпазни кори под купето.  Просветът на тази версия е увеличен с 15 mm.

С до девет въздушни възглавници Fabia е един от най-безопасните автомобили в своя сегмент, като ползва асистиращи системи, запазени до този момент ексклузивно за автомобили от по-висок клас. Travel Assist, Паркинг асистент, Асистент за поддържане на избраната лента, Асистент за разпознаване на пътните знаци, Side Assist, Системата за следене на заобикалящата среда Front Assist с предиктивна защита за пешеходци и защита за велосипедисти и Асистент за маневриране – всички те сега се предлагат за пръв път в новата Fabia.

За да се закрепват сигурно детските столчета например, в стандартното оборудване са включени ISOFIX и top tether точки за закрепване към външните задни седалки и се предлагат като опция за седалката на пътника отпред.  Това означава, че Fabia може безопасно да настани три деца.

Поредните Simply Clever решения – 43 практични решения

ŠKODA  е известна със своите хитроумни решения за улеснение на клиентите в  ежедневната употреба на автомобила. Чешкият автопроизводител продължава тази традиция, като добавя пет чисто нови функции към гамата, а други осем правят своя дебют при Fabia в четвъртото поколение. В зависимост от спецификацията, новата Fabia предлага до 43 практични решения – повече от всякога досега. В допълнение към ŠKODA класиките – като стъргалка за лед в капачката на резервоара с инструмент за измерване на дълбочината на протектора на гумите и чадър в шофьорската врата – гамата сега включва и напълно нови интелигентни детайли.  

Нов държач за кредитна карта или билет за паркиране и еластична лента за химикалка прикрепват плътно вещите да стоят подредени в отделение в централната конзола. Подвижен държач за чаша между предните седалки, Сгъваема облегалка на седалката на пътника.  Кутията в трансмисионния тунел за съхранение на малки вещи. Гъвкаво отделение за вещи за багажника е друг аксесоар. То спестява място като е разположено отстрани и може да се издърпа, ако има нужда да се фиксира някакъв товар. Петото решение, което прави своята премиера, е щората, която се предлага като аксесоар за опционалния панорамен покрив. Когато не се използва, тя се сгъва до една трета от своя размер и може да се съхранява под кората, покриваща багажника. О, а споменах ли USB-C порт на огледалото за задно виждане, който се предлага   за ниво на оборудване Style. Той може да се използва за захранване на видео регистратор, например, без висящ кабел да пречи на видимостта на шофьора. Два джоба за съхранение на смартфони на гърба на предните седалки. Да не говоря за супер лампата за четене отзад и отделението за  монети в капака на жабката ! ŠKODA тук е ненадмината.

За да отбележи пускането на пазара на новата FABIA, ŠKODA предлага ексклузивна версия First Edition, с по-богато стандартно оборудване. Тази специална серия е базирана на ниво на оборудване Style и има двуцветен дизайн. Всеки от двата цвята, които се предлагат – металик Phoenix Orange и перлен Moon White, се комбинира с контрастиращи покрив, капаци на страничните огледала и рамка на радиаторната решетка ŠKODA в Magic Black с перлен ефект. Има избор между два двигателя: 1.0 TSI с мощност 70 kW (95 PS) и 1.0 TSI с мощност 81 kW (110 PS). Интериорът на First Edition е декориран с контрастен шев и декоративни елементи в меден цвят.  Дигиталният инструментален панел също е включен в стандартното оборудване. Изгледът на 10.25-инчовият дигитален дисплей може да се персонализира от шофьора; има пет основни варианта, от които може да се избира. Развлечения и информация се осигуряват от радио със сензорен екран или би могло да е топ модела инфоразвлекателна система – Amundsen, с 9.2-инчов дисплей и функция за навигация, която използва онлайн данни.

Текст, снимки и видео: Ивайло Алексанров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име