Тежковози и бегови коне на първи старт за Тодоровден -12 март, село Люлин (пернишко)

0
4581

 

Николай Асенов

Първата покана за Конския Великден идва от пернишкото село Люлин, където на 12 март ще се развихрят конни надпревари по надбягване и надтегляне в чест на Св. Теодор Тирон. Организатор на празника е миналогодишният домакин на Тодоровден в село Дивотино – Николай Асенов в партньорство с община Перник.

„Преди година всички зрители, гости и участници помнят какъв сняг, какво чудо бе по трасетата в надпреварите в село Дивотино. Тази година на Тудорица провеждаме празника в прекрасната Люлин Планина и пернишкото село Люлин. Надявам се времето да е с нас, поне такива са прогнозите и така заедно да посрещнем събуждането на природата и началото на стопанската година, както повелява традицията.“, споделя за EzdaPress Асенов и уточнява, че конните състезания ще продължат през целия ден на Тодорова събота в местността „Манастир“ (подножието на манастир „Свети Никола“, село Люлин, на 8 км от гр. Перник)

Състезанието е с общ награден фонд 8 000 лв и предвижда търговски шатри, празнично настроение и любимата на всички бира-скара.

ПРОГРАМА:

  • 9:00 ч.  Тържествен Водосвет и откриване;
  • 9:30 ч.  Народни кушии ( на дистанция 500 метра) и едновременен старт на I лека категория при тежковозите;
  • Надбягванията ще се проведат в гонки с чистокръвни, полукръвни и местни коне;
  • Надтеглянията с тежковозите ще преминат в 6 категории: I до 430 кг, II до 500 кг, III до 600, IV до 700, V до 800, VI  до 900 кг.

Регламентът предвижда 30 метра дължина на трасето, 3 минути контролно време и време за впряг 2 минути. Допускат се двама водачи на трасе при стриктно съблюдаване на хуманно отношение към животните.

Всички коне задължително се измерват на кантар и според собственото си тегло се вписват в съответната категория. Стартовите позиции се определят по реда на записване.

Проявата ще премине при спазване на всички въведени противоепидемични мерки.

Телефон за информация и записвания:  0878348225 и 0877 574 663

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име