Снежнобели състезания с коне на лед

0
1469

Конните Състезания в луксозният ски курорт Сейнт Моритц в Швейцарските Алпи привличат всяка година хиляди посетители на едноименното езеро на 1822м надморска височина.

Най-забележителните дисциплини, които може да наблюдава публиката, са гладки надпрепускания върху замръзналото езеро, състезания с двуколки, но на мястото на колелата са поставени ски и разбира се – скиджоринг.

Тук ще отворим една скоба и ще напомним на читателите ни, че могат да прочетат повече за дисциплината скиджоринг в статията ни Бягай конче, дърпаш скиорче и да споделим, че и в България дисциплината има своите почитатели, които освен ски ползват и сноуборд. На снимките са познатите ни ездачи от конна база „ПланаКон“ – Владимир Павлов и Росен Минковски, които правят първите успешни опити в horsesnowboarding, както сами са нарекли снежното си забавление с кон и сноуборд.

Събитието Сейнт Моритц е допълнено и от съпровождащи състезания за най-малките, които мерят сили и ловкост в снежните конни дисциплини с понита.

Конните състезания в зимния курорт се провеждат винаги през февруари в три поредни недели, а през 2022 те отбелязаха 114-ия си юбилей. Да! Този празник започва своето начало през далечната 1908 година, но ето, че повече от век по-късно неговото съществуване е заплашено от глобалното затопляне.

Организаторите на тазгодишните състезания съобщиха, че в района на финиш линията е избила вода от езерото, и дистанцията се скъсява на 800 м. Това отказа много треньори от старта, на който застанаха само четири коня, борейки се за наградата от 20 000 швейцарски франка. Състезанието бе помрачено и от смъртта на кон Echo Beach, който пада при старта. Смята се, че конят е получил разрив на сърцето след интензивна тренировка.

За безопасността на всички зрители и състезатели бе ограничена тежестта върху леда. Отсъстваше и машина за стартиране и стартовете бяха дадени с флаг.

Все по-топлите зими застрашават бъдещето на състезанието, а зрителите се шегуват, че догодина състезанията ще са по плуване.

източник: The Guardian

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име