Удряш кон с клон и ти взимат лиценза, та дори и да си олимпиеца Тод

0
1123

Олимпийският шампион сър Марк Тод беше отстранен от британските власти по конни надбягвания, след като видеозапис показва как треньорът удря кон с клон. Двукратният олимпийски шампион по конен спорт Марк Тод въпреки дългогодишният си опит, като ездач и състезател допусна да бъде заснет да удря животно. 65-годишният новозеландец, който сега тренира състезателни коне, беше видян да удря кон няколко пъти, докато се опитваше да го подкара да скочи във водно препятствие по време на тренировка в дисциплината стипълчейз. Видеозаписът показва неколкократно удряне с клонче от страна на треньора по задните части на коня.

„Председателят на независимата съдебна комисия към британското конно дружество за конни състезания издаде наказателен акт с който временно се спира лиценза за треньор на сър Марк Тод“ се казва в изявление на Британското дружество (BHA). Временното отстраняване означава, че Тод, който тренира в Уилтшир във Великобритания, няма да може да се състезава с коне на Острова и дори в международен план, докато не бъдат извършени разследвания на обстоятелствата около инцидента. Тод, който спечели индивидуални златни медали на Олимпийските игри в Лос Анджелис и Сеул и взе един бронзов медал в отборното състезание на Игрите в Лондон през 2012 г., се извини за инцидента, но това не му помогна с нищо.

Случката бързо се разпространи в социалните мрежи и сър Марк Тод в момента е силно критикуван от привържениците за хуманно отношение към конете и животните. „Извинявам се от все сърце на коня и на всички замесени за моите действия в този видеоклип“, сподели известният шампион и сам се оттегли като патрон на благотворителната организация World Horse Welfare. „Отношението към коня в това видео е обезпокоително и неприемливо“, коментира главният изпълнителен директор на World Horse Welfare Роли Оуърс и каза, че отношението към коня във видеото е “ Тревожно и неприемливо. Има етични начини за обучение и яздене на коне и това е, което трябва да популяризираме, а не такива употреби на сила, както беше показано в заснетия материал.“

Източник и снимки:

BBC / RNZ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведи текст
Въведи име